Política

La fiscalia alemanya torna a demanar l’extradició de Puigdemont per rebel·lió

El Tribunal Superior de Schleswig-Holstein haurà de resoldre la nova petició que reitera la malversació

El tribunal no assegura una decisió aquest juny

La fiscalia del land alemany de Schleswig-Holstein ha tornat a demanar la detenció i l’empresonament del president Carles Puigdemont i també la seva extradició a l’Estat espanyol pels delictes de rebel·lió i malversació. El tribunal superior del land confirmava ahir que havia rebut la petició, mentre que la defensa de Puigdemont explicava que s’obre un termini d’uns quinze dies per poder presentar al·legacions abans que el tribunal resolgui, segons informa ACN.

La fiscalia del land reitera la petició d’extradició que ja va fer el 3 d’abril i el 9 de maig. En la primera data, coincidint amb la detenció i l’empresonament de l’expresident, el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein va desestimar entregar-lo a l’Estat espanyol en considerar que no s’havia produït cap delicte d’“alta traïció” –l’equivalent alemany a la rebel·lió– i va deixar -lo en llibertat el 5 d’abril.

En la nova petició, basada en la darrera informació aportada pel Tribunal Suprem espanyol, la fiscalia del land torna a demanar que s’executi la presó preventiva de Puigdemont i argumenta l’extradició per rebel·lió assegurant que hi va haver “90 policies ferits” durant el referèndum de l’1-O. A més, es refereix a vídeos enviats per la justícia espanyola en què, segons afirma, hi ha “una mostra clara de la intensitat dels actes violents” dels votants.

En el primer vídeo la fiscalia alemanya considera que els agents de la Guàrdia Civil “van ser atacats i la policia catalana se’n va allunyar sense interferir” quan aquells agents intentaven accedir a un col·legi per una rampa que estava ocupada per una “multitud”.

El segon vídeo mostraria un agent de la Guàrdia Civil que va “ser atacat amb una cadira i, en conseqüència, tombat a terra”. En cap dels dos casos, s’informa de quines poblacions i quins col·legis electorals eren.

Ja desestimat al maig

Es dona el cas que el ministeri públic del land ja va citar aquests dos vídeos en la segona petició d’extradició i, també aleshores, el 22 de maig, el Tribunal Superior de l’estat de Schleswig-Holstein va reiterar que no veia motius per extradir Puigdemont tot i la nova “informació sobre incidents aïllats” de l’1-O. En aquell moment, el tribunal va descartar equiparar la rebel·lió amb l’alta traïció del codi Penal alemany i tampoc va apreciar de manera preliminar l’existència de “criminalitat per alteració de l’ordre públic”, l’altra equiparació que la fiscalia alemanya fa del delicte espanyol de rebel·lió per justificar l’entrega de Puigdemont.

En vista d’aquella interlocutòria judicial en què el jutge tornava a descartar l’empresonament de Puigdemont i el delicte de rebel·lió, fonts de la defensa van avançar que l’argument de la fiscalia alemanya quedava debilitat. Fonts del tribunal consultades per agències van confirmar que la petició de la fiscalia s’estudiarà els pròxims dies però no van assegurar que la decisió es pregui aquest mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.