Gran angular

Un pas de gegant per a la indústria 4.0

L’IAM 3D Hub neix a les instal·lacions de Leitat amb el desig d’esdevenir una referència internacional per a les empreses que desenvolupen innovació en fabricació additiva i impressió en tres dimensions, la tecnologia que capgirarà la producció i la logística

Aquesta tecnologia requereix una nova manera de pensar la producció

Tot a punt per entrar de ple en una nova tec­no­lo­gia que, asse­gu­ren, cap­gi­rarà el món de la fabri­cació i també de la logística. L’IAM (Inter­na­ci­o­nal Advan­ced Manu­fac­tu­ring) 3D Hub ja és un fet. Pre­sen­tat en soci­e­tat el dia 25 de maig, el nou hub, ubi­cat al cen­tre tec­nològic Lei­tat, té com a objec­tiu acce­le­rar l’adopció i el desen­vo­lu­pa­ment de tec­no­lo­gies d’impressió en tres dimen­si­ons i la fabri­cació addi­tiva (per capes) en els sec­tors manu­fac­tu­rers de la UE.

El nou cen­tre, que és la con­creció del Glo­bal 3D Prin­ting Hub que el pre­si­dent Car­les Puig­de­mont va pre­sen­tar el 4 de maig de l’any pas­sat a l’audi­tori de la Pedrera, a Bar­ce­lona, pro­posa una manera alter­na­tiva de dis­se­nyar, desen­vo­lu­par i fabri­car nous pro­duc­tes i ser­veis. La nova tec­no­lo­gia ho per­met fer de manera més ràpida, amb major eficiència energètica i reducció dels cos­tos, tant de fabri­cació com logístics. Tot per dotar de més com­pe­ti­ti­vi­tat les empre­ses.

L’IAM 3D Hub ha estat impul­sat per la mul­ti­na­ci­o­nal nord-ame­ri­cana HP, el cen­tre tec­nològic Lei­tat, l’empresa d’engi­nye­ria britànica Renis­haw, Coniex-Abrast, Fira de Bar­ce­lona i In(3D)ustry, i és mani­festa obert a la ini­ci­a­tiva pri­vada i pública. Vol invo­lu­crar tant els pro­fes­si­o­nals tec­nològics –proveïdors de tec­no­lo­gia 3D, de mate­ri­als, d’equips de pro­ces­sa­ment i de vali­dació, labo­ra­to­ris de cer­ti­fi­cació i orga­nis­mes de recerca–, com els agents econòmics, ente­sos aquests com a asses­sors d’inno­vació indus­trial, inver­sors de capi­tal de risc, asso­ci­a­ci­ons de clústers i indústries, esco­les, col·legis i uni­ver­si­tats, incu­ba­do­res i admi­nis­tra­ci­ons públi­ques.

Es vol fer del hub referència inter­na­ci­o­nal de pro­duc­tes i apli­ca­ci­ons de fabri­cació addi­tiva i impressió 3D. Per això, asse­gu­ren els que l’han creat, està obert a tre­ba­llar amb tot tipus d’empre­ses i de sec­tors, des de start ups fins a pimes i grans fir­mes, i tot i que es tracta d’un pro­jecte que ha d’estar lide­rat per l’empresa pri­vada, es con­vida les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques a afe­gir-s’hi.

Pro­jecte ambiciós.

La impressió 3D posa sobre la taula la pos­si­bi­li­tat de fabri­car pro­duc­tes d’una extrema com­ple­xi­tat en el dis­seny, més fle­xi­bles –tot i la duresa d’alguns mate­ri­als que s’usen– i amb un major valor afe­git. Per fer-ho rea­li­tat, l’IAM 3D Hub ofe­reix una àmplia car­tera de ser­veis i d’equips pro­fes­si­o­nals, que abas­ten des de la inves­ti­gació fins a la fabri­cació i la for­mació espe­ci­a­lit­zada en aquesta nova tec­no­lo­gia. El cen­tre ofe­reix pro­gra­mes i conei­xe­ments de dis­seny i simu­lació, escàners digi­tals, desen­vo­lu­pa­ment de mate­ri­als per a la fabri­cació addi­tiva, màqui­nes d’impressió 3D en diver­sos mate­ri­als, robòtica i labo­ra­to­ris de post­pro­ces­sa­ment i vali­dació.

El pro­jecte és ambiciós i can­viarà la indústria. Can­viarà la manera de pen­sar en el dis­seny dels pro­duc­tes, en com es cer­ti­fi­quen, els tirat­ges de les pro­duc­ci­ons i en la seva dis­tri­bució. “Anem cap a un món on el para­digma de fabri­cació pas­sarà de ser cen­tra­lit­zada a ser dis­tribuïda”, va afir­mar el pre­si­dent del hub, Ramon Pas­tor. I això ens porta cap a una nova indústria que, com va asse­gu­rar Joan Are­gio, secre­tari d’Empresa i Com­pe­ti­ti­vi­tat de la Gene­ra­li­tat, “can­viarà de dalt a baix les cade­nes de valor”. Per això, segons ell: “No hem d’aspi­rar a pujar al carro, sinó a esti­rar del carro de la nova revo­lució indus­trial.” En aquest sen­tit, per Joan Parra, el vice­pre­si­dent de l’IAM 3D Hub, tot i que l’espai és sig­ni­fi­ca­tiu, “l’essen­cial és que les empre­ses vin­guin i enten­guin la tec­no­lo­gia i, sobre­tot, la manera com fer ser­vir aquest conei­xe­ment per con­ver­tir-lo en quo­tidià.”

El hub ocupa un espai de 600 m² i el fan fun­ci­o­nar vint per­so­nes repar­ti­des en tres torns al dia, cada dia de la set­mana. “Con­tro­len tots els pro­ces­sos de fabri­cació, des del dis­seny del pro­ducte fins al con­trol de qua­li­tat”, expli­cava Iolanda Mont­ser­rat, repre­sen­tant d’HP dins del hub, que va indi­car que ara per ara reben coman­des sobre­tot d’empre­ses rela­ci­o­na­des amb la mobi­li­tat, el sec­tor sani­tari i l’auto­mo­bilístic, de fir­mes naci­o­nals i inter­na­ci­o­nals.

La impressió 3D ja està fent els seus pri­mers pas­sos en la indústria, tant en els sec­tors esmen­tats per Mont­ser­rat com en l’aeronàutica i fins i tot en els bens de con­sum. Quan el seu desen­vo­lu­pa­ment hagi asso­lit la ple­ni­tud, no serà neces­sari fabri­car més enllà del que sigui neces­sari i, per tant, els magat­zems de logística no tin­dran raó de ser. Pot­ser fins i tot es poden arri­bar a situar uni­tats d’impressió 3D en hos­pi­tals, per fabri­car les pròtesis a mida dels paci­ents, o en zones comu­nes repar­ti­des pels dis­tric­tes de les ciu­tats, per subs­ti­tuir aquell micro­o­nes que ha pas­sat a millor vida o fer a mida la peça de l’aixeta que s’ha tren­cat. Ciència-ficció? Ja no. La NASA busca que els astro­nau­tes es puguin impri­mir el men­jar quan són a l’espai i algu­nes pas­sa­rel·les ja han fet des­fi­lar ves­tits fabri­cats per impres­so­res 3D.

LES XIFRES

1.000
Peces setmanals.
L’IAM 3D Hub està ja en marxa i entregant comandes que rep de diverses empreses. Actualment, de les seves impressores surten una mitjana de mil peces a la setmana.
8
Impressores.
El flamant centre disposa de sis unitats per al material plàstic i de dues per al metall, a més de cinc màquines de postprocessat.

“D’aquí a una dècada, la impressió 3D estarà en el punt àlgid”

Ramon Pastor és el responsable mundial del negoci de 3D de la multinacional nord-americana HP, que va decidir que el seu centre internacional d’innovació, ubicat a Sant Cugat del Vallès des de fa més de tres dècades, fos la seu mundial del negoci d’impressió 3D de la companyia. Pastor ha assumit també la presidència de l’IAM 3D Hub, inaugurat a finals del maig passat i ubicat de moment dins del complex que el centre tecnològic del Vallès Leitat té a Terrassa.
En la seva intervenció durant la inauguració del ‘hub’ va anunciar que d’aquí a un any ja no serien a les instal·lacions de Leitat. Tant segur n’està, del seu èxit?
El nostre objectiu és fer molt més gran aquest hub. Ara estem limitats en recursos i espai per a les empreses que podem ajudar, perquè la idea és tenir-ne moltes més. Per això volem més espai i per això l’any que ve canviarem d’ubicació.
Ja tenen la nova localització? Serà a prop del centre d’innovació d’HP a Sant Cugat?

Estem avaluant diverses opcions, però necessitem una localització que ens permeti créixer. Si realment volem que el hub sigui un element tractor en l’àmbit internacional, que sigui referència, hem de poder créixer per tenir molta més capacitat de la que tenim ara. Però no és el hub d’HP, i tot i que ens encaixaria que estigués a prop del nostre centre d’innovació, no és un condicionant. Sí que puc assegurar que estarà ubicat a a l’àrea metropolitana de Barcelona, perquè té sentit fer servir la seva marca.

En quin punt ens trobem d’aquesta nova tecnologia?
Estem en una primera fase, segurament embrionària, que està creixent molt però amb una base molt petita. En el termini d’una dècada, la impressió 3D estarà en el punt àlgid. Per això, ara que aquesta tecnologia disruptiva comença, obre una finestra d’oportunitat i les empreses que l’aprofitin aconseguiran un plus de competitivitat molt important. HP està instal·lada a Catalunya i vol que les empreses catalanes i espanyoles treguin profit d’aquestes noves tecnologies.
La impressió 3D és una de les tecnologies determinants per a la indústria 4.0?
Totes les noves tecnologies ajudaran la indústria 4.0, des d’IoT (internet de les coses) fins a la intel·ligència artificial. Però al final, totes convergeixen en un el digital frame: màquines connectades, anàlisi de dades, procés de machine learning, sensors... La digitalització en el món de la producció vol dir tenir totes les dades en zeros i uns, fins que prens la decisió de convertir aquests bits en àtoms, convertir aquest món digital en físic. Per tant, la impressió 3D és l’última part d’aquest digital frame. Aquí, a l’IAM 3D Hub tenim un exemple complet d’aquest digital frame. Pots explicar la indústria 4.0 amb la línia de producció que tenim a Leitat.
Va esmentar, en la seva intervenció, que també necessiten més espai per a formació. No ens hi hem posat, encara?
Tenim una escletxa de formació en aquestes tecnologies. Les universitats estan començant a canviar el procés, però aquest canvi va més a poc a poc del que necessitem. D’altra banda, les universitats estan formant les generacions futures i també necessitem reciclar els professionals que ja estan incorporats al món laboral.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.