Borsa

Retorn a la normalitat del vertigen

La volatilitat ha retornat als mercats, però perquè aquest és el seu estat normal, segons alguns experts, que ens recorden que la calma que es va viure l’any passat va ser excepcional.

Quan venim d’anys amb primaveres estivals, una primavera plujosa ens sembla atípica. Als mercats, venim d’anys excepcionalment tranquils i tornar al que és normal sembla anormal
Els inversors no han de perdre de vista l’estrès de la borsa de la Xina

En tras­pas­sar el meridià de l’any, a molts inver­sors, se’ls ha que­dat la por al cos per alguns epi­so­dis de vola­ti­li­tat als quals el plàcid 2017 els havia fet des­a­cos­tu­mar-se. Si pre­nem com a mesura l’índex VIX, ano­me­nat “índex de la por”, que es cal­cula diària­ment a par­tir de la suma de les opci­ons de venda i de com­pra subs­cri­tes a par­tir dels valors de l’índex Stan­dard & Poor’s 500 de Wall Street, ens ado­nem que sí, la mit­jana de la pri­mera mei­tat de l’any se situa en un 16,28, osten­si­ble­ment per damunt de la de l’any pas­sat, de l’11,5. Tan­ma­teix, pot­ser no cal­dria alar­mar-se, perquè aquest índex té una mit­jana històrica del 19,31.​Com explica Jordi Mer­ca­der, soci fun­da­dor d’InbestMe, “és com el temps, quan venim d’anys amb pri­ma­ve­res esti­vals, una pri­ma­vera plu­josa ens sem­bla atípica. Als mer­cats venim d’anys excep­ci­o­nal­ment tran­quils i tor­nar al que és nor­mal sem­bla anor­mal”. Per a aquest ana­lista dels mer­cats, “la tendència a l’alça dels tipus d’interès ha fet tor­nar la vola­ti­li­tat a la nor­ma­li­tat, hem de pen­sar que durant els dar­rers anys la inter­venció dels mer­cats, per part de la Reserva Fede­ral als EUA i del BCE a la UE, supo­sava de facto una «inter­venció» de la vola­ti­li­tat”.

Acu­mu­lar ris­cos.

Una inter­venció que a algu­nes ments ingènues els havia fet pen­sar que el risc s’esva­nia i que, per tant, era pos­si­ble, para­do­xal­ment, fer la juguesca més arris­cada. Les millors con­di­ci­ons perquè es com­plis­sin les teo­ries de l’eco­no­mista Hyman Minsky sobre esta­bi­li­tat finan­cera, segons les quals els moments més plans, quan tot sem­bla en equi­li­bri, sense risc, duen els actors de la inversió a acu­mu­lar ris­cos.

Jordi Mer­ca­der troba dis­cu­ti­ble asso­ciar la vola­ti­li­tat sem­pre al risc. Com explica: “Per exem­ple, si mires cada dia l’evo­lució del teu fons, per­cebràs el risc. Si ho fas cada sis mesos, ja no tindràs aquesta per­cepció.” Cer­ta­ment, quan una per­sona veu la seva car­tera a ren­di­bi­li­tats de -1%, -2%, s’espanta, “sense enten­dre, en un pri­mer moment, que s’està que­dant en l’anecdòtic, el curt ter­mini”.

És clar que de cara al segon semes­tre els mer­cats tor­na­ran a mos­trar la seva pell més fina, i “ens hau­rem de tor­nar a acos­tu­mar a la vola­ti­li­tat mit­jana”. En tot cas, el segon semes­tre serà recur­rent la reflexió de si ja som cap a la fi del període d’expansió dels mer­cats o encara hi ha corda per a un parell d’anys. En els pre­vi­si­bles nous epi­so­dis de vola­ti­li­tat, també caldrà valo­rar, a la manera d’un War­ren Buf­fet, si l’opor­tu­ni­tat s’ha d’anar a cer­car, pre­ci­sa­ment, al bell mig d’un epi­sodi de vola­ti­li­tat.

Què pot pas­sar?

En tot cas, per a l’inver­sor un xic poruc, no ani­ria gens mala­ment pre­veure qui­nes cir­cumstàncies poden sac­se­jar els mer­cats i fer créixer la sen­sació de risc durant els mesos a venir. Edu­ardo Bolinc­hes, ana­lista d’Activ­Tra­des, detecta uns quants “cig­nes negres” que poden per­fec­ta­ment ser un esti­mu­lant per llançar cap amunt la vola­ti­li­tat. En pri­mer lloc, és un fet que els dife­ren­ci­als cor­po­ra­tius en renda fixa s’amplien, i així les empre­ses han de finançar-se cada cop més. Això, que ara només afecta empre­ses mar­gi­nals, “es pot fer exten­si­ble a la resta d’empre­ses ràpida­ment”, segons diu Bolinc­hes.

A l’hora d’obser­var el com­por­ta­ment de les diver­ses pla­ces finan­ce­res, no es pot per­dre de vista la borsa de la Xina, amb bai­xa­des impor­tants, que “reflec­tei­xen l’estrès de liqui­di­tat que expe­ri­menta la seva eco­no­mia, i això sem­pre ha estat un senyal a tenir en compte per a la resta del món”. En el cas xinès, veiem com la seva divisa es deva­lua, men­tre l’eco­no­mia es refreda, i això, si bé fa que els seus béns siguin més barats als mer­cats glo­bals, fa que “les inver­si­ons esti­guin en risc, i un declivi de la moneda com­bi­nada amb una guerra comer­cial amb els EUA afecta tots els patrons comer­ci­als asiàtics”.

Posant la vista en una basa del joc sem­pre impor­tant, el petroli, cal tenir en compte que l’Aràbia Sau­dita vol aug­men­tar-ne la pro­ducció, atès que els preus es tro­ben molt a la vora dels màxims, tot tras­lla­dant-se al preu de la ben­zina i d’altres pro­duc­tes refi­nats. I, com diu Bolinc­hes, “no podem obli­dar que les bai­xa­des en els preus del petroli gene­ral­ment pre­ce­dei­xen les reces­si­ons econòmiques”.

Les expec­ta­ti­ves d’inflació aug­men­ten i, “en la mesura que els sous no coin­ci­dei­xin amb els nivells d’inflació, hi haurà pèrdua de poder adqui­si­tiu, i començarem a veure cor­re­la­ci­ons posi­ti­ves entre el mer­cat de valors i el mer­cat de bons”.

Incidència de la fed.

Els ajus­ta­ments que pugui fer la Reserva Fede­ral quant a tipus poden gene­rar greus pro­ble­mes en deter­mi­nats punts calents d’arreu, com ara Veneçuela, l’Argen­tina i Tur­quia, “països alta­ment endeu­tats on els actes de la Fed con­ti­nu­a­ran impri­mint efec­tes secun­da­ris, tant per a ells com per a la resta del món”.

Tot i que l’impacte dels aran­zels sobre el com­plex món de les expor­ta­ci­ons no és gens sen­zill de mesu­rar, “tot­hom sap que en una guerra comer­cial mai hi ha ven­ce­dors ni vençuts”, i que els mer­cats finan­cers de manera ine­lu­di­ble se’n fan ressò.

Compte amb els bancs.

El Deutsche Bank no ha superat el test d’estrès de la Reserva Fede­ral. Tot i que, com es queixa Bolinc­hes, “la notícia surt i de seguida queda obso­leta, el cert és que el pro­blema és real i hi roman. De fet, hi ha més risc sistèmic en el sis­tema ban­cari ara que el 2008”.

La vola­ti­li­tat també podria venir per part de les FAANG (Face­book, Apple, Ama­zon, Net­flix i Goo­gle), que estan mos­trant un com­por­ta­ment desi­gual, amb aug­ment de les vola­ti­li­tats, que “és el que sol pas­sar als sos­tres de mer­cat, mal­grat que el Nas­daq 100 lluita per mar­car nous màxims i hi ha un suport dels 7.000 punts intacte”, com indica Bolinc­hes.

El mal ús que van fer del VIX

Jordi Garriga Riu

El que havia de ser una mesura de la volatilitat, el VIX, que va ser creat el 1993 pel Chicago Board Options Exchange (CBOE), va esdevenir a desgrat seu una eina d’especuladors desacomplexats, tal com es va poder comprovar el 12 de febrer d’enguany, quan molts fons que havien apostat per una volatilitat gairebé nul·la van veure com l’índex es disparava fins assolir els 50 punts. Segons algunes estimacions, la deriva borsària causada per especular amb VIX, amb el trading d’alta freqüència i les transaccions al nanosegon, va suposar que s’esfumessin uns 3.000 milions de dòlars de capitalització, amb la liquidació d’alguns dels fons més importants del mercat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.