Societat

El Consell d’Europa esbronca la Guàrdia Civil pel seu tracte als refugiats

L’organització lamenta la seva manca de formació en drets humans

Demana a l’Estat espanyol que prengui mesures i garanteixi l’accés a la protecció internacional

Esbron­cada del Con­sell d’Europa (CdE) a les for­ces de segu­re­tat espa­nyo­les pel seu tracte als refu­gi­ats. Aquesta orga­nit­zació inter­na­ci­o­nal, inte­grada per 47 països euro­peus, recri­mina a la Guàrdia Civil i a la Policía Naci­o­nal espa­nyola la seva manca de for­mació a l’hora de trac­tar els immi­grants i els refu­gi­ats que arri­ben a l’Estat. El seu repre­sen­tant espe­cial per a Migra­ci­ons va publi­car ahir un informe després de visi­tar l’Estat espa­nyol en què cri­tica la Guàrdia Civil perquè no té “encara un pro­to­col per a la detecció d’estran­gers que tra­ves­sen irre­gu­lar­ment les fron­te­res de Meli­lla i Ceuta”.

Segons el Con­sell d’Europa, aquest hau­ria d’indi­car als guàrdies civils com “iden­ti­fi­car per­so­nes que reque­rei­xen pro­tecció inter­na­ci­o­nal” per faci­li­tar “l’accés a un pro­ce­di­ment d’asil just i efec­tiu”.

Mal­grat que apli­car aquest tipus de pro­to­col és neces­sari per com­plir la nor­ma­tiva inter­na­ci­o­nal sobre refu­gi­ats, no és el pri­mer cop que l’orga­nit­zació crida l’atenció a l’Estat espa­nyol. De fet, “fa anys” que ho dema­nen i l’informe rei­tera per enèsima vegada que “ara cal que Espa­nya pren­gui mesu­res”. A falta de millo­res impul­sa­des per Madrid, el mateix Con­sell d’Europa s’ofe­reix per for­mar la poli­cia “en drets humans” per tal que “res­pec­tin el prin­cipi de no-devo­lució”, és a dir, que no expul­sin a una per­sona quan hi hagi raons fona­men­ta­des per creure que els seus drets fona­men­tals poden ser vul­ne­rats. També remarca la neces­si­tat de res­pec­tar “la pro­hi­bició de l’expulsió col·lec­tiva”.

Devo­lu­ci­ons en calent

En aquest sen­tit, el Con­sell d’Europa va cons­ta­tar en la seva missió a Ceuta i Meli­lla el cas de les devo­lu­ci­ons en calent, segons explica el text. Aquest relata que els estran­gers que inten­ten sal­tar les tan­ques i que són inter­cep­tats prop de la fron­tera “són retor­nats aleatòria­ment al Mar­roc sense iden­ti­fi­car-los ni ava­luar les seves neces­si­tats ni ofe­rir-los la pos­si­bi­li­tat de sol·lici­tar asil”.

Segons l’orga­nit­zació inter­na­ci­o­nal, “tot i els avenços de les auto­ri­tats espa­nyo­les per esta­blir ofi­ci­nes d’asil a Ceuta i Meli­lla”, els guar­des fron­te­rers con­ti­nuen fent devo­lu­ci­ons en calent. “Hi ha obli­ga­ci­ons bàsiques de drets humans inter­na­ci­o­nals que s’han de res­pec­tar i, per tant, totes les per­so­nes que arri­ben a Espa­nya hau­rien de ser pro­te­gi­des con­tra la devo­lució i l’expulsió col·lec­tiva amb pos­si­bi­li­tats reals d’acce­dir a un pro­ce­di­ment d’asil eficaç i just”, recor­den a l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.