Política

La guerra de la tesi s’agreuja

Sánchez cedeix i avui fa públic el seu treball de doctorat per combatre les acusacions de plagi

El PP i Cs s’alien per forçar una compareixença i el socialista els acusa de maniobrar per desgastar-lo

Denúncies de plagis, amenaces de querelles per difamació, pinça entre Pablo Casado i Albert Rivera per forçar una compareixença de Pedro Sánchez al Congrés... La batalla campal pels títols acadèmics no albira cap treva, sobretot des que dimecres va aconseguir traspassar les portes de La Moncloa per esquitxar directament el president espanyol a conseqüència dels dubtes expressats per líder de Ciutadans a l’hemicicle del Congrés.

En les últimes hores, la pugna política va anar recruant, fins al punt que, després d’anys de misteri sobre què és el que pot contenir perquè se l’hagi volgut mantenir a la reserva, es veia forçat a autoritzar que a partir d’avui mateix la seva tesi doctoral sigui accessible a tot el públic i en format digital. Perquè fins ahir només era possible consultar-ne l’única còpia –amb el vistiplau previ de l’autor– que estava disponible a la biblioteca de la Universitat Camilo José Cela. La consulta es feia amb moltes limitacions.

En la que per a molts socialistes s’ha convertit en la seva primera gran setmana horribilis, Sánchez, per segon cop en dos dies, s’ha trobat encerclat per la pressió de tothom per destapar un enigma –el de les suposades irregularitats en la seva tesi– que el persegueix des que el 2014 es va presentar per primera vegada a la secretaria general del PSOE.

Si bé en aquell moment es va parlar que podia haver tingut col·laboració externa –des del ministeri que llavors dirigia el socialista Miguel Sebastián i a través de l’economista Carlos Ocaña– i, sobretot, que la qualitat del treball no s’ajustava en absolut al cum laude que se li va atorgar, no ha estat fins que Rivera el va assenyalar que no s’ha obert la porta a escampar el dubte sobre suposats plagis i males praxis en la seva confecció. De fet, ahir el diari Abc les explicitava a través d’un ampli document, i davant d’això Sánchez anunciava la intenció d’emprendre accions legals en defensa del seu honor i dignitat si aquest i altres rotatius que l’acusaven de fer trampes greus no rectificaven les pròximes hores; mentre que, per la seva banda, la situació va forçar que la mateixa universitat hagués d’emetre un comunicat en què assegurava que s’havia fet una avaluació interna i externa de la tesi i que confirmava “la normalitat del procés” que s’havia seguit.

Munició per a l’oposició

L’intent inicial del PSOE d’usar la dimissió de Montón per “marcar el camí” que consideren que també hauria de seguir Casado, va tenir un ressò relativament escàs un cop Rivera ja havia dirigit el ventilador cap a Sánchez. La roda de la tesi doctoral, doncs, ja s’havia posat en marxa i la difusió ahir dels suposats plagis va servir de munició a l’oposició. Rivera anunciava la petició de compareixença urgent del president espanyol al Congrés, i Casado també se sumava a l’exigència d’explicacions, si bé fins llavors el PP havia mantingut un perfil baix en els atacs tant a Sánchez per la tesi com els que s’havien produït en els dies previs per les irregularitats destapades en el màster cursat per la ja exministra de Sanitat, Carmen Montón. Si més no, el seu cas formava part de l’entramat de la Universitat Rei Joan Carles, el centre educatiu que està en el focus de la polèmica primer pel cas de l’expresidenta de la comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, i més tard pel de l’ara president dels conservadors.

Investigació del TS

Perquè Casado no les té totes que el seu assumpte quedi en no res, malgrat que des del seu entorn fa temps que donen per segur que no arribarà a judici i que expressen la convicció que el Tribunal Suprem ho acabarà arxivant. Ara per ara, la justícia continua fent els seus passos i ahir la sala del penal de l’alt tribunal demanava el parer de la fiscalia per si s’ha d’investigar o no el president del PP. A principis d’octubre s’espera la decisió definitiva del Suprem, que té sobre la taula les conclusions de la jutgessa Carmen Rodríguez-Medel, la qual, de manera contundent, assenyala en el seu escrit que a Casado se li va “regalar” el màster, com a “prebenda” per la seva posició política. El cas està ara en mans de cinc jutges, entre ells Pablo Llarena i Manuel Marchena. Casado ja ha presentat els seus al·legats en contra que se’l investigui per suborn i prevaricació administrativa, adduint que no ha comès cap delicte i que, en tot cas, ja haurien prescrit.

En espera del futur processal de Casado, Sánchez confia que amb el seu gest de fer pública la tesi es vagin apagant les flames de l’incendi que dilluns de bon matí començava amb les informacions que afectaven Montón. Des de l’entorn del president s’admet que potser sí que s’havia d’haver actuat amb més celeritat i fer-la dimitir el mateix dia per evitar gairebé dos dies d’erosió constant. Altres fons, en canvi, estan convençudes que actuar més o menys ràpid no hauria evitar la: “Campanya de desprestigi cap a la meva persona” orquestrada per l’oposició i que ahir denunciava Sánchez a les xarxes socials. En tot cas, un cop es pugui accedir a la tesi, al govern sí que es preparen per a una allau d’anàlisis d’experts sobre el seu contingut i, en aquest sentit, asseguren tenir força coll avall que part de l’estratègia serà la de presentar-lo com un treball poc consistent.

LES FRASES DE SÁNCHEZ

El conservadorisme i els del neoconservadorisme s’han unit en una campanya de desprestigi cap a la meva persona
Després que m’hagin titllat d’aliat d’ETA i de ser el millor advocat de l’independentisme, qualsevol cosa és possible


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.