Hongria anuncia una demanda contra les sancions del Parlament Europeu
El primer ministre hongarès, el nacionalista Viktor Orbán, ha reiterat avui dilluns que el seu Govern planeja demandar davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el vot del Parlament Europeu a favor de sancionar al país per violació de l’Estat de dret. “Hongria planeja fer passos legals en aquest cas”, ha dit Orbán al Parlament en el primer dia de la sessió de tardor, sense fer més precisions.
El Parlament Europeu va votar la setmana passada iniciar un procés per sancionar al país centreeuropeu per violació de l’Estat de dret, arran d’un informe que critica la situació de la llibertat de premsa, la falta d’independència del poder judicial, la discriminació de les minories i el tracte dels refugiats per part d’Hongria. Orbán va qualificar aquest informe de “col·lecció de mentides” i va dir que és un “atac perquè el poble hongarès ha decidit no convertir (a Hongria) en un país d’immigració”. El primer ministre nacionalista hongarès ha reiterat diverses vegades en els últims mesos que Europa es divideix en dues parts, una a favor de la immigració i una altra que s’oposa.
En aquest sentit, avui ha explicat que la nova proposta de la cancellera alemanya, Angela Merkel, de cedir competències per enfortir la protecció de les fronteres externes de la UE serveix per treure-li als països el dret de defensa fronterera i així “deixar entrar als immigrants”.
Orbán, que s’oposa categòricament a les solucions europees al problema de la immigració, ha indicat avui que a la cimera de la Unió Europea (UE) d’aquesta setmana a Àustria defensarà la seva postura de no cedir a uns altres el dret de la defensa de les fronteres. “No renunciarem al dret de defensar les fronteres (d’Hongria), ningú pot treure’ns això. És el que defensaré a la cimera (de la UE) d’aquesta setmana”, ha dit.
Merkel ha demanat que els països fronterers de la UE “cedeixin algunes competències nacionals” perquè l’agència europea de protecció de fronteres (Frontex) pugui operar sense restriccions. Orbán, que en els últims anys ha reiterat la importància d’enfortir la defensa de les fronteres externes de la zona de Schengen de lliure circulació, va dir la setmana passada que el que Merkel pretén és enviar “mercenaris” a les fronteres d’Hongria, que després deixaran entrar els immigrants.
El Govern hongarès va segellar les seves fronteres del sud en la tardor de 2015 per detenir als refugiats i també va aplicar una sèrie de legislacions que preveuen fins a cinc anys de presó per l’encreuament il·legal de les fronteres.