Borsa

La tecnologia marca el pas (cap amunt)

Enmig de la quarta revolució industrial, el creixement exponencial dels beneficis de les grans empreses del sector porta el Nasdaq a màxims i anima a ser optimista mentre no es desacceleri l’economia mundial

El ‘rally’ alcista del sector en la borsa està justificat pel creixement exponencial en els seus beneficis durant els darrers anys i les previsions que aquests beneficis continuïn a l’alça
Els experts recomanen invertir amb cautela i a través de fons

Ningú no dubta de com n’és, d’impor­tant, avui dia la tec­no­lo­gia. La quarta revo­lució indus­trial ha con­ver­tit el tec­nològic en un sec­tor cab­dal per al desen­vo­lu­pa­ment econòmic i les seves empre­ses, en actors amb cada cop més pes dins del tei­xit empre­sa­rial. Això té una trans­lació en els mer­cats.

Pel que fa a la renda vari­a­ble, les com­pa­nyies tec­nològiques han gua­nyant visi­bi­li­tat entre els inver­sors, els ges­tors i els ana­lis­tes, així com pes en dels índexs bor­sa­ris, en els fons i en els plans de pen­si­ons. Espe­ci­al­ment als EUA, on empre­ses com ara Apple, Face­book, Goo­gle i Ama­zon s’han con­ver­tit en gegants amb bene­fi­cis que fa anys que crei­xen de manera expo­nen­cial.

Aquests crei­xe­ments els han con­ver­tit en objec­tes de desig per a molts inver­sors. I la seva cotit­zació també ha seguit un camí ascen­dent. De fet, aquest sec­tor ha estat un dels que més ha con­tribuït al cicle alcista de la renda vari­a­ble dels EUA. El Nas­daq 100, índex de referència per al sec­tor, acu­mula anys de crei­xe­ments de doble dígit, des del 2009, quan es va reva­lo­rar un 53% fins a l’any pas­sat, quan ho va fer un 32,4% pas­sant pels 19%, 11%, 7,8%, 35%, 17,9%, 8,4% i 5,8%, de 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 i 2016. Lluny d’haver-se atu­rat aquí, les puja­des han con­ti­nuat al llarg d’aquest any i l’índex ja acu­mula un ascens del 14%.

Les raons.

Enri­que Mara­zu­ela, direc­tor d’inver­si­ons de BBVA Banca Pri­vada i pre­si­dent de CFA Soci­ety Spain, rela­ci­ona aquest bon com­por­ta­ment del sec­tor tec­nològic a la borsa amb un entorn posi­tiu per a la renda vari­a­ble, espe­ci­al­ment la nord-ame­ri­cana, que s’explica per un cicle econòmic per al qual encara no s’albira un esgo­ta­ment i pel crei­xe­ment dels bene­fi­cis empre­sa­ri­als.

Més enllà d’això, Mara­zu­ela també hi veu raons endògenes. En aquest sen­tit, parla del canvi dis­rup­tiu que s’està pro­duint en molts nego­cis, que situa la tec­no­lo­gia en el cen­tre del desen­vo­lu­pa­ment econòmic. En segon lloc, fa evi­dent que l’estruc­tura del sec­tor està mar­cada pel fet que el gua­nya­dor escom­bra els rivals i es queda amb tot el mer­cat (the win­ner takes it all, en anglès).

Tot això con­ver­teix els valors tec­nològics en suma­ment atrac­tius per als inver­sors i explica l’evo­lució posi­tiva que han tin­gut en els dar­rers anys.

Des de Caixa d’Engi­nyers, qua­li­fi­quen de jus­ti­fi­cat aquest rally, que ha dei­xat el Nas­daq en màxims. Toni Cárde­nas, ges­tor de renda vari­a­ble a l’enti­tat, recorda que els bene­fici per acció d’aques­tes com­pa­nyies crei­xen any rere any. Amb vis­tes a l’any vinent, s’espera que, de mit­jana per als valors que com­po­sen el Nas­daq 100, aquest se situï en el 30%.

Cárde­nas també des­taca que tenen mar­ges bruts grans (un 45% de mit­jana) i ren­di­bi­li­tats de capi­tals ele­vats (el ROE, l’indi­ca­dor més uti­lit­zat per mesu­rar-la és pro­per al 30%, men­tre que, per exem­ple, el de la banca espa­nyola se situa entre el 5% i el 7%). Per aca­bar, asse­nyala que els pro­gra­mes de recom­pra d’acci­ons que han por­tat a terme en els dar­rers anys han atret els inver­sors.

Pre­vi­si­ons.

Aquests fac­tors, que donen con­sistència i jus­ti­fi­quen els nivells als quals cotit­zen les tec­nològiques, sem­bla que es man­tin­dran encara un temps, segons els experts. Per això, són opti­mis­tes res­pecte a l’evo­lució del sec­tor a la borsa. Res­pecte als epi­so­dis de vola­ti­li­tat que va viure el Nas­daq en el pri­mer semes­tre de l’any, Cárde­nas ho atri­bu­eix al ner­vi­o­sisme que es va gene­rar al vol­tant de Face­book, sobre­tot, i de Goo­gle, amb la polèmica sobre la venda de dades pròpies dels usu­a­ris de la pla­ta­forma fun­dada per Mark Zucker­berg. El temor que el regu­la­dor pogués aca­bar posant límits a aquesta pràctica, que està en el cen­tre del negoci i i que dona molts ingres­sos a aquests gegants tec­nològics, va espan­tar els inver­sors. Com que es tracta de valors amb un pes molt ele­vat a l’índex, es va acu­sar. Amb tot, aquests epi­so­dis sem­blen superats.

Davant aques­tes pre­vi­si­ons, Mara­zu­ela reco­mana inver­tir-hi, però “amb certa cau­tela”. En aquest sen­tit, aposta per no fer-ho de manera directa com­prant acci­ons d’alguna com­pa­nyia, sinó indi­rec­ta­ment mit­jançant fons d’inversió i plans de pen­si­ons. A més, adver­teix que no convé apos­tar-ho tot a les tec­nològiques perquè exis­tei­xen encara mol­tes com­pa­nyies tra­di­ci­o­nals que pre­sen­ten opor­tu­ni­tats clares. Tant Cárde­nas com Mara­zu­ela tenen la vista més posada en les tec­nològiques nord-ame­ri­ca­nes. No obs­tant això, també reco­nei­xen l’atrac­tiu d’altres compa-nyies més pro­pe­res, com ara Ama­deus, que s’ha con­so­li­dat com a sisè valor per capi­ta­lit­zació de la borsa espa­nyola i, fins i tot, s’ha fet un lloc en l’Euro Stoxx 50, en subs­ti­tució de Deutsche Bank.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.