Exàmens més difícils per a Tesla
La pressió dels analistes sobre el seu negoci i les polèmiques d’Elon Musk estan al darrere de la volatilitat del valor
Fins fa uns tres anys, Tesla era poc més que un embrió, que una aposta. Això sí, una aposta que enlluernava molts. Avui, però, la fabricant de cotxes elèctrics és alguna cosa més que un embrió. Un fet que és, evidentment, positiu, però que comporta, de retruc, que milers d’ulls s’hagin posat a sobre seu.
Aquest focus sobre la companyia ha fet aflorar alguns problemes. Si a això s’afegeix un president amic dels focus i de les polèmiques, el nerviosisme dels inversors està servit. Això és, de fet, el que explica la important volatilitat del preu de les accions de la companyia a borsa.
Anàlisi.
A més, s’han presentat altres problemes que afecten el negoci. Un d’aquests problemes és la volatilitat en els preus de les bateries, un fenomen que l’empresa no pot controlar, però que també ha generat incertesa, ja que acabarà afectant els marges de la companyia o els preus dels vehicles. Als problemes de producció, la volatilitat dels preus i la incertesa sobre els marges s’han afegit problemes logístics. I, per acabar, l’increment dels aranzels a la Xina per la guerra comercial amb els EUA també ha repercutit sobre els preus dels cotxes elèctrics de Tesla. Per tot plegat, uns vehicles que s’havien de vendre per 35.000 dòlars es taxen ara en 45.000 euros. Davant aquest increment de preus, s’espera que alguns compradors mantinguin les comandes, però també que altres les anul·lin. De nou, una incertesa que genera nerviosisme en els mercats.
Cárdenas assenyala que falta veure la capacitat que té la companyia d’afrontar aquests reptes que han aparegut al seu camí. Si ho fa de manera que dona seguretat als mercats, no hauria de tenir problemes per aconseguir més finançament.
Polèmica.
Avesat a estar sota el focus mediàtic, per la seva trajectòria empresarial i per la seva consideració com a guru tecnològic però també per la seva vida privada, el magnat acostuma a no mossegar-se la llengua davant els micròfons i a través de les xarxes socials. No ho va fer el mes d’agost passat, quan va escriure un tuit en què afirmava que estava considerant l’opció d’excloure Tesla de borsa i, fins i tot, posava preu a les accions -amb una prima del 20%.
Els títols de la companyia es van disparar i, davant aquest comportament, la SEC, el regulador borsari dels EUA, el va demandar acusant-lo d’haver causat “confusió” entre els inversors amb les seves declaracions públiques “falses i enganyoses”.
Només dos dies després, Musk arribava a un acord amb el regulador nord-americà. Aquest preveia la renúncia del magnat a la presidència de l’empresa durant tres anys -es mantindrà com a director general-, una sanció de 20 milions de dòlars per a Musk i l’obligació de nomenar dos consellers independents per a Tesla. Un acord que, segons els analistes, ha tingut una lectura positiva perquè Musk n’hauria pogut sortir molt més malparat.