Política

Nova Caledònia vota que no

Els partidaris a continuar a França guanyen el referèndum d’independència

Els sobiranistes superen totes les expectatives i es preparen per celebrar una nova consulta l’any 2020

Els par­ti­da­ris de la uni­tat amb França es van impo­sar, ahir, en el referèndum d’inde­pendència de Nova Caledònia, un arxipèlag del Pacífic situat a uns 1.500 quilòmetres a l’est d’Austràlia. Amb un 56,4% dels vots, però, la victòria de l’uni­o­nisme va ser força més ajus­tada del que pre­ve­ien els son­de­jos. Els par­ti­da­ris de la inde­pendència, rei­vin­di­cada majo­ritària­ment pel poble autòcton dels canacs, van demos­trar una implan­tació més que nota­ble, amb el 43,6% dels sufra­gis. Els líders inde­pen­den­tis­tes ja van apun­tar que volen tor­nar a les urnes d’aquí a dos anys.

La con­sulta d’ahir va repre­sen­tar el punt cul­mi­nant d’un sin­gu­lar procés de des­co­lo­nit­zació, ini­ciat el 1988 després d’anys de con­fron­ta­ci­ons vio­len­tes entre el poder colo­nial i els canacs. Tan­ma­teix, una vegada s’ha cer­ti­fi­cat la victòria de l’uni­o­nisme, per­du­ren nom­bro­sos inter­ro­gants sobre el futur de Nova Caledònia. Les auto­ri­tats fran­ce­ses bus­ca­ran un nou acord amb les for­ces neo­ca­le­do­ni­a­nes en bene­fici de l’auto­go­vern? Com s’ho faran per reduir les grans desi­gual­tats soci­als que sofrei­xen espe­ci­al­ment els mem­bres del poble autòcton?

“Vull expres­sar l’orgull que suposa per al cap de l’estat que la majo­ria dels neo­ca­le­do­ni­ans hagin optat per França”, va asse­gu­rar el pre­si­dent francès, Emma­nuel Macron, durant una inter­venció tele­vi­siva feta després de l’anunci dels resul­tats, ahir al mig­dia —la diferència horària amb l’arxipèlag és de 10 hores. El diri­gent cen­trista va senya­lar que “l’únic camí és el diàleg”. De fet, el pri­mer minis­tre francès, Édouard Phi­lippe, es des­plaçarà, avui, a Nova Caledònia per reu­nir-se amb les for­ces polítiques locals i ini­ciar un procés de diàleg poste­rior al referèndum.

El resul­tat va ser legi­ti­mat per l’ele­vada par­ti­ci­pació, del 80,63%. Mal­grat la seva der­rota en les urnes, els inde­pen­den­tis­tes el van rebre com una victòria moral. De fet, el seu per­cen­tatge de vots va resul­tar força supe­rior al que apun­ta­ven el son­de­jos, que pre­ve­ien una victòria del no amb una for­qui­lla del 63% al 75% dels sufra­gis. L’inde­pen­den­tisme va demos­trar una capa­ci­tat de mobi­lit­zació gens menys­pre­a­ble, tot i la infe­ri­o­ri­tat demogràfica dels canacs.

Colo­nit­zats després de l’arri­bada de les tro­pes fran­ce­ses el 1853, els canacs van dei­xar de ser majo­ri­ta­ris durant la dècada dels sei­xanta del segle pas­sat. Segons dades del 2014, només repre­sen­ten el 39% de la població. Per com­pen­sar aquesta desi­gual­tat, però, va ela­bo­rar-se un cens espe­cial per al referèndum, for­mat per 174.154 elec­tors d’un total de 280.000 habi­tants. La població d’ori­gen no canac havia de jus­ti­fi­car una residència contínua a l’arxipèlag des del 1995.

“Hem estat a dos dits de la victòria, però encara ens que­den dues con­sul­tes en el futur”, va reac­ci­o­nar Alo­sio Sako, pre­si­dent de l’Flnks, la prin­ci­pal coa­lició de les for­ces inde­pen­den­tis­tes. “Els inde­pen­den­tis­tes estan encara més moti­vats per dema­nar un segon i un ter­cer referèndum”, va afir­mar, per la seva banda, Louis Mapou, cap del grup par­la­men­tari de l’Flnks al Congrés neo­ca­le­donià. Segons l’acord de Nouméa del 1998, les for­ces inde­pen­den­tis­tes poden dema­nar l’orga­nit­zació d’una segona con­sulta el 2020 i d’una ter­cera el 2022 en el cas que aquesta demanda dis­posi del suport d’un terç dels dipu­tats del Par­la­ment de l’arxipèlag. Un requi­sit que com­plei­xen actu­al­ment les for­ces inde­pen­den­tis­tes.

“Si acon­se­guei­xen més del 40% dels vots, es trac­tarà sens dubte d’una victòria per als inde­pen­den­tis­tes”, expli­cava en decla­ra­ci­ons a El Punt Avui l’antropòloga Isa­be­lle Leblic, experta en Nova Caledònia i una per­sona de l’entorn de Jean-Marie Tji­baou, un carismàtic líder canac que va fir­mar l’acord de Matig­non el 1988. “A par­tir d’ara, els inde­pen­den­tis­tes podran expli­car-se millor i saber a quin elec­to­rat s’han de diri­gir”, hi va afe­gir Leblic.

Mal­grat alguns inci­dents amb la crema d’alguns cot­xes i el llançament de pedres, pro­ba­ble­ment la prin­ci­pal ven­ce­dora, ahir a Nova Caledònia, va ser la democràcia. L’exer­cici cívic del dret a l’auto­de­ter­mi­nació.

LES XIFRES

56,4
per cent
va ser el resultat obtingut per la victòria dels unionistes en la consulta a Nova Caledònia.
43,6
per cent
va ser el percentatge de vots obtinguts pels partidaris de la independència.

Fractura geogràfica i social

Un dels fets destacats del referèndum que es va celebrar ahir a Nova Caledònia és la gran disparitat dels resultats en funció de la geografia. Els partidaris de la unitat amb França van imposar-se amb el 80,5% dels vots a Nouméa, la capital d’aquest arxipèlag del Pacífic. En canvi, els independentistes van vèncer amb el 75,8% en el territori de la província del Nord i amb el 82,2% a les illes Lleialtat. Mentre que el poble autòcton dels canacs aposta majoritàriament per la independència, la població d’origen europeu ho fa per seguir formant part de França. Una divisió política que es veu accentuada per la gran desigualtat social existent a Nova Caledònia, que sofreixen especialment els canacs, amb uns nivells de renda menys elevats i amb un accés a l’educació inferior al de la població d’origen europeu, com ho demostra que només el 3% dels canacs disposi de títols universitaris i el 57% de la població autòctona no estigui diplomada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.