Gran angular

Una línia circular per al metro?

Els trams centrals l’L9 i l’L1 dibuixen un cercle virtual on s’ha d’actuar per evitar el col·lapse de la infraestructura

L’oportunitat és fer coincidir l’entrada en servei de l’L9 i els canvis a l’L1

La famosa cer­cle line de Lon­dres o la Yama­note de Tòquio són dues de les línies cir­cu­lars de metro més icòniques del món. La con­fi­gu­ració orbi­tal i el fet que embas­tin la resta de línies de les res­pec­ti­ves xar­xes les con­ver­tei­xen, apa­rent­ment, en traçats impor­tants per faci­li­tar les con­ne­xi­ons dels pas­sat­gers en els tra­jec­tes urbans. El fet que la xarxa de metro de Bar­ce­lona no tin­gui la seva línia cir­cu­lar suposa un dèficit en la mobi­li­tat sub­terrània de la ciu­tat? Jordi Julià, mem­bre de la junta rec­tora del Col·legi d’Engi­nyers de Camins, Ports i Canals, té clar que no és així: “La con­fi­gu­ració de les línies de Bar­ce­lona és la que és, i la intro­ducció d’una nova línia en cer­cle, amb inde­pendència de les difi­cul­tats tècni­ques i econòmiques que supo­sa­ria, no apor­ta­ria cap avan­tatge a la mobi­li­tat, perquè la gent no es dedica a fer vol­tes pel subsòl”, asse­gura. Tant la línia cir­cu­lar de Lon­dres com la de Tòquio són molt anti­gues i la seva raó de ser res­pon més a l’atzar que no a la lògica de l’eficiència.

El cas és que el metro de Bar­ce­lona ha situat com “el gran pro­jecte” dels pròxims deu anys cons­truir “la veri­ta­ble línia cir­cu­lar de Bar­ce­lona”. La feliç idea la va anun­ciar Marc Grau, en aquell moment direc­tor del Metro de Bar­ce­lona, en unes jor­na­des orga­nit­za­des pel Col·legi d’Engi­nyers de Camins, el 26 d’octu­bre pas­sat. Cer­ta­ment, el tram cen­tral de l’L9, amb les obres atu­ra­des, i l’L1, entre les esta­ci­ons de Tor­rassa i la Sagrera, dibui­xen un sug­ge­ri­dor cer­cle sobre el mapa de la ciu­tat. Pro­po­sava Grau fer una explo­tació con­junta d’aques­tes línies? No sem­bla aquest el sen­tit de la pro­posta. Els gai­rebé cent anys que sepa­ren les dues rea­li­tats supo­sen un escull insal­va­ble per a un expe­ri­ment d’aquesta enver­ga­dura: tenen amples de via, pro­fun­di­tats, tec­no­lo­gies i ope­ra­tiva radi­cal­ment dife­rents. I, com diu, Julià, “té poc sen­tit econòmic i fun­ci­o­nal”.

En rea­li­tat el cer­cle és una tro­ba­lla visual que palesa quins són els dos grans rep­tes que el metro té plan­te­jats en l’actu­a­li­tat: l’aca­ba­ment i la posada en ser­vei del tram cen­tral de l’L9 i l’auto­ma­tit­zació de l’L1. Per Grau, que va ser des­tituït tres dies després de l’expo­sició del pro­jecte (sense causa-efecte apa­rent), el fet de fer coin­ci­dir en el temps les dues actu­a­ci­ons cons­ti­tu­eix una opor­tu­ni­tat no sols per afron­tar l’incre­ment de demanda pre­vist per als pròxims anys, sinó per fer-ho amb “un cost social zero”, ja que els tre­ba­lla­dors afec­tats per l’auto­ma­tit­zació de l’L1 pas­sa­rien a donar ser­vei a les noves esta­ci­ons de l’L9.

Dels 985 mili­ons de viat­gers que el trans­port inte­grat va moure el 2017, 388 mili­ons es van des­plaçar en metro, i la pre­visió és arri­bar als 400 mili­ons aquest any. Cap al 2025 l’incre­ment de la demanda serà del 20%, segons unes esti­ma­ci­ons mode­ra­des que no tenen en compte les mesu­res que les admi­nis­tra­ci­ons locals estan adop­tant per reduir la con­ta­mi­nació i que ine­vi­ta­ble­ment impac­ta­ran sobre el trans­port públic.

Si la Gene­ra­li­tat acon­se­gueix superar l’escull del finançament, té la intenció de començar a obrir esta­ci­ons del tram cen­tral de l’L9 a par­tir del 2022 i que totes esti­guin en fun­ci­o­na­ment el 2025. Caldrà una inversió de 1.127 mili­ons d’euros.

Això hau­ria d’aju­dar a des­car­re­gar par­ci­al­ment el tram cen­tral de l’L1, el més con­ges­ti­o­nat de la xarxa. És la línia que té més esta­ci­ons en cor­res­pondència i més con­ne­xi­ons amb altres mit­jans de trans­port. Cal pen­sar que l’L1 des­plaça cada dia labo­ra­ble uns 400.000 viat­gers, el 30% de tota la xarxa. Això és així, en bona part perquè drena molts dels viat­gers de Roda­lies: dos de cada tres fa el dar­rer tram del seu viatge en metro, sobre­tot en esta­ci­ons com ara Cata­lu­nya de l’L1. La millora desit­ja­ble del ser­vei dels trens de Renfe no farà res més que aug­men­tar aques­tes xifres. En deter­mi­na­des hores del dia, el volum de pas­sat­gers a les esta­ci­ons cen­trals de l’L1 és tan gran que l’oferta no acon­se­gueix donar ser­vei a tota la demanda que hi ha.

En el dar­rer any s’han fet millo­res ope­ra­ti­ves per aug­men­tar la capa­ci­tat, però “tot el que s’ha fet s’ha omplert imme­di­a­ta­ment”, va dir Grau, per al qual la res­posta és que els trens siguin automàtics. El cost de la trans­for­mació ron­da­ria els 150 mili­ons d’euros. Per Jordi Julià, aquesta actu­ació és clau per al futur de la infra­es­truc­tura, perquè per­me­tria aug­men­tar la freqüència dels com­bois fins als 90 segons. Cal pen­sar que el metro de Bar­ce­lona ofe­reix uns 20 trens a l’hora en moments de màxima demanda, lluny dels 30, que és la xifra que ofe­rei­xen altres xar­xes del món. L’auto­ma­tit­zació també per­me­tria tre­ba­llar de manera més fle­xi­ble en funció d’on es generés la demanda.

La Sagrera i la Tor­rassa, en els vèrtexs de con­nexió de les dues línies, són també actu­a­ci­ons clau.

LES XIFRES

2/3
d’usuaris de Rodalies
Dos de cada tres viatgers de Rodalies fan el darrer tram en metro.
20
trens per hora
És la mitjana del metro. L’objectiu és que en siguin 30.
30%
càrrega de l’L1
L’L1 desplaça el 30% dels usuaris d’un dia laborable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.