La justícia europea permet a Londres aturar unilateralment la sortida
El TJUE admet que el Regne Unit té dret a a revocar la petició per abandonar la UE
Tusk avisa May que els 27 no estan disposats a renegociar l’acord
Londres pot repensar-s’hi i aturar el divorci amb la Unió Europea unilateralment. Amb aquesta conclusió, els tribunals europeus van afegir ahir un escenari més al trencaclosques del Brexit que travessa moments crítics al Regne Unit amb l’ajornament de la votació sobre l’acord de sortida. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va decidir ahir que els britànics poden fer marxa enrere sense el consentiment de la resta d’estats de la UE i quedar-se al bloc mantenint el mateix estatus i drets.
La sentència suposa una nova porta d’escapatòria per al govern de la primera ministra, Theresa May, davant del precipici d’abocar-se a un Brexit sense acord, però que de moment no s’ha atrevit a sondejar. Per ara, només preveu forçar una renegociació d’alguns termes del pacte, un pas que no fa gens de gràcia a Brussel·les.
Arran d’una demanda de diversos diputats del Parlament escocès, els magistrats del tribunal amb seu a Luxemburg van dictaminar ahir que qualsevol estat membre que hagi activat el procediment per abandonar el club europeu ho pot revertir unilateralment, ja que els socis no poden expulsar per la força. Ara bé, segons el TJUE la decisió de revocar el Brexit s’hauria d’adoptar a través d’un procés democràtic d’acord amb els requisits constitucionals nacionals i sempre que l’acord de retirada no hagi entrat en vigor o en cas que l’acord no hagi conclòs.
Però a més, el TJUE va donar la tranquil·litat als britànics que, si fan aquest pas, no perdran els seus privilegis. Així que el Regne Unit es podria quedar a la UE en les mateixes condicions si opta per aquesta via. És a dir, que després d’enredar Brussel·les amb complexes negociacions sobre la seva sortida durant un any, ara Londres pot fer-se enrere sense conseqüències aparents.
Amb aquesta carta a la mà, el govern britànic no necessitaria suplicar a Brussel·les una pròrroga de la seva sortida, sinó que simplement podria comprar temps aturant tot el procediment de manera unilateral.
Renegociar
Després de l’anunci de l’ajornament i amb vista a una nova tanda de consultes de May amb els socis europeus, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va avisar la líder tory que els 27 no volen tornar a obrir el meló de l’acord que ha costat tant tancar. Ara bé, va admetre que estan preparats per “parlar sobre com facilitar la ratificació al Regne Unit”.
Per aquest motiu, Tusk va convocar una reunió d’emergència sobre el Brexit a Brussel·les per dijous vinent coincidint amb la cimera europea. Serà una trobada separada on no intervindrà la primera ministra britànica i que també servirà per discutir com s’enfronten al precipici si al final el Parlament britànic rebutja l’acord. “Ens estem quedant sense temps”, va dir Tusk quan falten poc més de 100 dies per a la sortida oficial.