Successos

Magentí surt en llibertat després de 303 dies a presó

L’Audiència no li imposa fiança, rebat els arguments de la fiscalia i argumenta que no s’ha demostrat que els doble crim de Susqueda es perpetrés a la Rierica, que és on pescava Magentí

Jordi Magentí va sortir ahir, casualment el Dia dels Innocents, de la presó de Figueres després 303 dies empresonat com a sospitós del crim de Susqueda, un cop l’Audiència de Girona va ordenar-ne l’alliberament. Els indicis que assenyalaven Magentí s’han anat debilitant seriosament al llarg de la instrucció i no es poden excloure altres línies d’investigació i tampoc descartar que altres persones que fossin al pantà de Susqueda el 24 d’agost del 2017 estiguin implicades en els assassinats de Marc Hernández i Paula Mas. És la síntesi dels arguments de la resolució de l’Audiència de Girona, que ahir va decretar llibertat sense fiança per a Jordi Magentí, recollint les tesis del recurs de Benet Salellas, que n’exerceix la defensa. Magentí sempre s’ha declarat innocent, i ha passat nou mesos a la presó del Puig de les Basses. L’Audiència només li retira el passaport i li imposa l’obligació de presentar-se cada quinze dies al jutjat.

Segons l’Audiència, ni la pedra trobada dins de la motxilla enganxada al cos del noi, ni els amfíbols (restes sorrenques) enganxats a la roba, ni les proves de so (que considera que no tenen base tècnica ni científica), ni els testimonis, ni la “lògica” dels practicants de caiac esgrimida pel fiscal, serveixen per situar l’escenari del crim a la Rierica, que és el punt on Magentí pescava. Destaca l’Audiència que les proves de so es van fer el 18 de desembre, quasi quatre mesos després del crim, en condicions climatològiques i de nivell d’aigua molt diferents, i retreu que la investigació posa al mateix sac les conclusions de la parella de senderistes quan en les seves declaracions al jutjat Emili Coll i la seva dona arriben a conclusions diferents i que l’home no situa la procedència dels trets a la Rierica, com apunten els Mossos al seu informe, sinó a la font del Borni. “Es pot afirmar que l’informe tenia com a objectiu només validar les tesis policials que els trets venien de la Rierica, com ho demostra que tres dels cinc punts seleccionats eren a la Rierica, i tots a la mateixa riba del pantà, de manera que no es podien trobar altres resultats positius en altres punts del pantà”, diu la resolució

La pedra, segons resol l’Audiència sobre la base dels informes aportats, podria ser de diferents punts del pantà, com la font del Borni o el torrent de Bonegre (la zona on va ser trobat enfonsat el cotxe de les víctimes), que a parer de l’Audiència tampoc es pot descartar que fos el lloc on aparquessin en Marc i la Paula el seu cotxe per anar a navegar amb caiac, ja que allà també hi ha pedres de tipus pòrfir com la que es va trobar a la motxilla d’en Marc.

En la resolució també es recorre a la “lògica” per desmuntar la tesi del fiscal que apunta que en Marc i la Paula van aparcar a la platja anomenada raconada dels de Rupit per sortir navegant fins a la llesca de terra de la Rierica, situada a davant. “Per lògica és perfectament possible que si la seva intenció era fer caiac a la zona de la Riera, no sortissin a escassos 100 metres d’allà (l’excursió estaria acabada de seguida) sinó que busquessin un punt més allunyat per acostar-s’hi remant”.

Fantasmes i sospitosos

L’Audiència tampoc comparteix la teoria que només Magentí pot ser l’assassí, llevat que l’assassí fos com un “fantasma” –terme emprat pel fiscal– que hagués accedit a una zona de difícil accés, sense telèfon, sense cotxe, sense ser captat per cap càmera i sense ser vist per ningú. “La sala és conscient de la dificultat que implica la investigació sobre possibles autors, però això no exclou la presència d’altres persones a la zona del pantà, que anessin sense mòbil, no hi accedissin en cotxe o fins i tot que ja hi fossin d’abans”, exposa la resolució. Posa com a exemple que no s’hagi investigat Victor Pierre Veyrier, el francès que era al mas Llomar el dia del crim i ara és en parador desconegut i pendent d’una comissió rogatòria a França per interrogar-lo. També fa esment de Bartomeu Soler, l’home que viu emboscat en una barraca entre la font del Borni i la Rierica, i les seves relacions bones, o no tan bones, segons qui relati, amb els habitants del mas Llomar. En el seu recurs, Salellas va retreure que en cap moment la investigació hagués escorcollat la barraca de Soler, que està situada just per sobre del punt del pantà on va aparèixer surant el cos d’en Marc. Bartomeu Soler, que ha anunciat que abandonarà la barraca del pantà aquest 31 de desembre, va ser, també ho recorda la resolució, la persona que va identificar Magentí com el conductor del Land Rover que busca ven i els va aportar les seves dades als Mossos.

La resolució, de la qual ha estat ponent el magistrat Francisco Orti, es guarda d’assenyalar “el bon criteri” dels seus companys de la secció tercera, que havien mantingut Magentí a la presó, quan encara faltaven unes proves que podien ser claus per incriminar-lo: les proves d’ADN. Però ara els resultats negatius de les proves d’ADN es converteixen en un dels puntals per alliberar Magentí. “La prova que hauria sigut concloent ha donat resultat negatiu, ja que les restes d’ADN trobats a la roba de Magentí no es corresponen amb l’ADN de les víctimes”, conclou. Es van fer anàlisis de fins a 158 mostres i cap ha vinculat Magentí amb les víctimes, ni viceversa. La delació del company de cel·la de Magentí, l’Audiència tampoc la considera incriminatòria. Posa en dubte que la conversa existís i remarca que el pres no va aportar cap informació que només pogués tenir l’assassí, ja que tot el que va dir ja havia estat publicat.

La tesi extravagant

I tot i que donen per bona la tesi que en Marc i la Paula van entrar a la zona del costat dret (pujant) del pantà a les 10.20 h i que entre els 11.20 i les 11.26 h del dia 24 d’agost es va perpetrar el crim, els quatre magistrats que subscriuen la resolució no volen “passar per alt, encara que sigui una tesi extravagant, les manifestacions que va fer un testimoni que assegura que va veure un Opel Zafira i una parella, que va identificar amb molta probabilitat com Marc i Paula, la tarda del 24 d’agost a la zona de l’embarcador, a l’altra banda. El misteri de Susqueda continua.

La família exigeix “trobar l’autor, sigui Magentí o qui sigui”

Els familiars d’en Marc i la Paula exigeixen que es trobi l’autor del doble assassinat, “sigui Magentí o qui sigui”. La posició de les famílies de les víctimes la va posar de manifest el seu lletrat, Carles Monguilod, ahir, en una compareixença pública després de rebre la notificació de l’Audiència en què es decretava la llibertat sense fiança per a Jordi Magentí. “La partida encara no s’ha acabat”, va manifestar Monguilod, que va remarcar, però, que el final d’aquesta pot tenir diverses resolucions. Ara el que exigiran és que els Mossos treballin per esvair totes les llacunes de la investigació que ha detectat l’Audiència, amb l’objectiu final de resoldre amb proves concloents el doble assassinat. “L’obligació de la justícia és trobar l’assassí o assassins d’en Marc i la Paula”, manifesta Monguilod, que des que va comparèixer a la causa en representació dels pares de les víctimes ha mostrat prudència i ha remarcat que el paper de la defensa és sempre defensar l’acusat, però que en el cas de l’acusació només l’exercirà si té el convenciment absolut que la dirigeix contra un culpable. Els responsables de la investigació dels Mossos van reiterar al lletrat (segons va revelar Monguilod) que seguiran amb la mateixa línia d’investigació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.