Opinió

Aterrarem o ens estavellarem?

L’element transcendental per a l’equilibri i l’estabilitat política i econòmica immediata serà com es resolgui definitivament el Brexit . Hi ha altes possibilitats de caure en un Brexit dur que enfonsi el Regne Unit i debiliti encara més la UE

El cicle actual d’expansió econòmica nord-ame­ricà, –agradi o no, els EUA són i segui­ran sent la loco­mo­tora del crei­xe­ment mun­dial–, està molt a prop (juliol del 2019) de con­ver­tir-se en el més llarg (121 mesos) dels dar­rers 170 anys. Una dada que tant pot afe­gir ver­ti­gen a un 2019 que ja de per si s’entre­veu molt com­pli­cat com apor­tar con­fiança. Recor­dem que l’eco­no­mia ame­ri­cana ha esqui­vat en aquests deu anys d’expansió la recai­guda de la crisi euro­pea del 2012 i 2013, la gene­ra­lit­zada recessió de grans eco­no­mies emer­gents i uns molt com­pli­cats pano­ra­mes polítics en l’última dècada. No sem­bla que el com­por­ta­ment intrínsec de l’eco­no­mia dels EUA hagi de ser el prin­ci­pal motiu de pre­o­cu­pació per a aquest any aca­bat d’estre­nat. Més aviat, són motius polítics o para­polítics els que pre­o­cu­pen els mer­cats finan­cers (vegis la molt nega­tiva reacció que han tin­gut en els dar­rers mesos del 2018) i que hau­rien de pre­o­cu­par molt més els polítics (ai, quanta fri­vo­li­tat!) i els ciu­ta­dans que o bé sovint dema­nen als seus repre­sen­tants coses impos­si­bles o bé es cre­uen les coses impos­si­bles que els pro­me­ten.

Veiem alguns d’aquests ele­ments “polítics” que podran –o no!– decan­tar el decurs de l’eco­no­mia i dels mer­cats finan­cers el 2019, bé cap a un ater­ratge civi­lit­zat de l’expansió o vers un esta­ve­lla­ment dramàtic. Recor­dem que, en impor­tants aspec­tes –recu­pe­ració del poder adqui­si­tiu dels sala­ris i del nivell de pres­ta­ci­ons i, en gene­ral, de la per­cepció de benes­tar i feli­ci­tat–, ens tro­bem encara per sota dels nivells pre­crisi i que una enso­pe­gada forta ens pot tro­bar sense haver recu­pe­rat la capa­ci­tat d’actuar amb política monetària (tipus encara en mínims), amb alts nivells d’endeu­ta­ment públic i sense haver fet les necessàries refor­mes que ens per­me­tin tram­pe­jar la futura recessió.

En pri­mer lloc i com a fac­tor prin­ci­pal d’incer­tesa, hi ha la guerra o pre­guerra comer­cial entre els EUA i la Xina. Trump –per altra banda com gai­rebé tot­hom– ha detec­tat encer­ta­da­ment el perill de la política comer­cial xinesa però -com gai­rebé ningú ho hau­ria fet- ha deci­dit posar en perill el comerç i l’eco­no­mia mun­di­als amb les seves ame­na­ces his­triòniques. De com es resol­gui final­ment el con­flicte se’n deri­va­ran con­seqüències econòmiques més o menys nega­ti­ves.

Un segon ele­ment trans­cen­den­tal per a l’equi­li­bri i l’esta­bi­li­tat política i econòmica imme­di­ata serà com es resol­gui defi­ni­ti­va­ment el Bre­xit. Hi ha altes pos­si­bi­li­tats de caure en un Bre­xit dur que enfonsi el Regne Unit i debi­liti encara més la Unió Euro­pea, i és menys pro­ba­ble que un segon referèndum tiri enrere una idea tan dolenta i una decisió popu­lar tan equi­vo­cada.

Un ter­cer ele­ment, aquest intrínse­ca­ment euro­peu, es juga a França entre els desit­jos refor­mis­tes del pre­si­dent Macron per moder­nit­zar França i, de pas, donar espe­rança a la com­pe­ti­ti­vi­tat euro­pea i les for­ces obs­truc­ci­o­nis­tes –recent­ment dels armi­lles gro­gues–, no exemp­tes, cal dir-ho també, de raons a curt ter­mini res­pec­ta­bles però en tot cas suïcides per a l’ave­nir del benes­tar francès i euro­peu.

El quart gran ele­ment sobre què pivo­tarà el 2019 econòmic i finan­cer serà sens dubte la manera com mani­o­bra­ran els bancs cen­trals en el seu retorn a la nor­ma­lit­zació de tipus, d’eli­mi­nació de la fle­xi­bi­li­tat quan­ti­ta­tiva i en la necessària reducció de balanços després d’una dècada d’ele­vada inter­venció en els mer­cats.

El cas italià.

Podríem afe­gir a aquests qua­tre grans inter­ro­gants (no a la seva existència sinó a la seva reso­lució) d’altres no gens secun­da­ris ni ino­fen­sius. En l’àmbit de la UE ens amenaça la pui­xança popu­lista, espe­ci­al­ment a Itàlia i als països de l’est però en crei­xe­ment a casa nos­tra. En geo­política, poden escla­tar la crisi russo-ucraïnesa, la taiwano-xinesa i per supo­sat tot allò refe­rent al pol­vorí de l’Ori­ent Mitjà i a les ten­si­ons irano-sau­di­tes. No obli­dem tam­poc la importància del preu del petroli, les ten­si­ons en els mer­cats de divi­ses, les dis­rup­ci­ons tec­nològiques i de les seves grans empre­ses i, per supo­sat, els dos grans pro­ble­mes que sobre­vo­len per­ma­nent­ment la con­vivència mun­dial: el con­trol de l’arma­ment nuclear i la lluita con­tra el canvi climàtic. Aquest dar­rer, ni accep­tat per l’actual admi­nis­tració ame­ri­cana, pot con­di­ci­o­nar més del que espe­rem aquest canvi de cicle.

El 2019 té l’apa­rença d’un any en què el millor que ens pot pas­sar és que no s’afe­geixi cap desgràcia a una situ­ació pot­ser ine­vi­ta­ble de debi­li­tat cíclica crei­xent. Com dèiem, l’ater­ratge i la fre­nada són ine­vi­ta­bles per manca de com­bus­ti­ble. De l’habi­li­tat dels pilots i de la resiliència de l’aero­nau dependrà que no ens esta­ve­llem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.