Opinió

Les finances es fan sostenibles

No ha estat, però, fins als darrers cinc anys, aprofitant també la bonança de la recuperació de la crisi financera, que els criteris ESG s’han generalitzat (un altre tema és la qualitat i la certesa de la seva aplicació) i han començat a formar part del que avui coneixem com a finances sostenibles

La impa­ra­ble pro­gressió actual de la con­si­de­ració de cri­te­ris no estric­ta­ment de ren­di­ment econòmic en el ter­reny finan­cer i de la inversió, té el seu ori­gen en els anys cin­quanta del segle pas­sat, quan alguns fons d’inversió i de pen­si­ons nord-ame­ri­cans (per exem­ple el mític Pio­neer Fund, entre d’altres) van començar a evi­tar “valors i acci­ons peca­do­res” vin­cu­la­des al joc, a l’alco­hol, al tabac i a les armes. Durant força dècades l’ano­me­nada ISR (inversió soci­al­ment res­pon­sa­ble) es va man­te­nir molt mino­ritària­ment apli­cada, tot i que alguns grans fons de pen­si­ons com Cal­PERS, el fons de jubi­lació dels emple­ats públics de Califòrnia, cre­ava “l’acti­visme dels acci­o­nis­tes” per tal de can­viar mane­res d’actuar de grans empre­ses amb la força dels seu monu­men­tal patri­moni sota gestió que avui supera els 300.000 mili­ons de dòlars, supe­rior al PIB català. En tot cas, l’ISR és avui una meto­do­lo­gia d’inversió superada pels més amplis cri­te­ris ESG (Envi­ron­men­tal, Social and Gover­nance) i sobre­tot pel que recent­ment hem pas­sat a ano­me­nar “finan­ces sos­te­ni­bles” i “finan­ces ver­des”.

Segu­ra­ment Kofi Annan, el recent­ment tras­pas­sat antic secre­tari gene­ral de les Naci­ons Uni­des entre el 1997 i el 2006, i Premi Noble de la Pau, no sos­pi­tava a ini­cis del 2004 que la seva ini­ci­a­tiva per vin­cu­lar cin­quanta de les més impor­tants cor­po­ra­ci­ons mun­di­als en una ini­ci­a­tiva per pro­moure l’ESG en els mer­cats de capi­tals aca­ba­ria quinze anys després amb una presència i un impacte tan nota­ble en la gestió d’actius en l’àmbit inter­na­ci­o­nal i crei­xent en altres àrees finan­ce­res. Dos anys després de la ini­ci­a­tiva d’Annan, apa­rei­xien els PRI (prin­ci­pis per una inversió res­pon­sa­ble) que tenen ara més 2.000 sig­na­ta­ris del món de la gestió d’actius com­pro­me­sos amb la seva apli­cació, o la ini­ci­a­tiva SSE per als mer­cats de capi­tals. Tot enfo­cat cap a la pro­moció dels cri­te­ris ESG en la inversió, avui apli­cats en un volum d’uns 18 bili­ons (euro­peus) d’euros.

No ha estat, però, fins als dar­rers cinc anys, apro­fi­tant també la bonança de la recu­pe­ració de la crisi finan­cera, quan els cri­te­ris ESG s’han gene­ra­lit­zat (un altre tema és la qua­li­tat i la cer­tesa de la seva apli­cació) i han començat a for­mar part del que avui conei­xem com a finan­ces sos­te­ni­bles. La sig­na­tura de l’Acord de París sobre el canvi climàtic i tres mesos després l’apro­vació, el setem­bre del 2015, dels dis­set prin­ci­pis de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble de les Naci­ons Uni­des, pro­ba­ble­ment van ser les dues fites més relle­vants per donar l’impuls defi­ni­tiu.

Aquest any pas­sat, la Comissió Euro­pea publi­cava el seu pla d’acció per finançar un crei­xe­ment sos­te­ni­ble, amb tres grans pri­o­ri­tats: reo­ri­en­tar els flu­xos de capi­tals cap a la inversió sos­te­ni­ble, incor­po­rar el cri­teri de sos­te­ni­bi­li­tat (canvi climàtic, degra­dació ambi­en­tal i temes soci­als) en la gestió dels ris­cos finan­cers i impul­sar la trans­parència i el llarg ter­mini en l’acti­vi­tat econòmica i finan­cera per acon­se­guir els ambi­ci­o­sos objec­tius 2030 de les Naci­ons Uni­des i de la UE, així com en par­ti­cu­lar arri­bar a l’objec­tiu de volum anual d’inversió a Europa per com­ba­tre el canvi climàtic (270.000 mili­ons d’euros per any), una quan­ti­tat con­si­de­ra­ble però fac­ti­ble i necessària.

Han estat bàsica­ment les reco­ma­na­ci­ons gover­na­men­tals i dels orga­nis­mes trans­na­ci­o­nals, els que han fet créixer la pràctica ESG? En part hi han con­tribuït, però encara ha estat més relle­vant el paper de grans inver­sors ins­ti­tu­ci­o­nals que han anat exi­gint la incor­po­ració de cri­te­ris ESG en l’àmbit empre­sa­rial si no volien per­dre l’interès inver­sor dels acci­o­nis­tes ins­ti­tu­ci­o­nals moguts, això sí, per una bar­reja d’interes­sos repu­ta­ci­o­nals, de sos­te­ni­bi­li­tat i fins i tot ideològics. Ara també han impul­sat la gene­ració d’ins­tru­ments (bons verds espe­ci­al­ment) que finan­cen ínte­gra­ment inver­si­ons adreçades a la sos­te­ni­bi­li­tat i con­tra el canvi climàtic; i una àmplia gamma de pro­duc­tes d’impacte social com­pa­gi­nat amb l’impres­cin­di­ble (per raons de con­tinuïtat!) retorn eco­no­mi­co­fi­nan­cer.

Inversió.

Solu­ci­o­nada la presència i acti­visme ins­ti­tu­ci­o­nal, aquests dies es troba en con­sulta pública un docu­ment de la Comissió Euro­pea que cerca inte­grar ple­na­ment els cri­te­ris de sos­te­ni­bi­li­tat en la nor­ma­tiva euro­pea per a cli­ents finals d’inversió com la MiFID II. Cal, entre altres coses, que tant els pro­fes­si­o­nals ban­ca­ris com els cli­ents s’incor­po­rin a l’oferta i demanda d’inversió sos­te­ni­ble, els pro­fes­si­o­nals assa­ben­tant-se de les opci­ons de què dis­po­sen i adqui­rint els conei­xe­ments i les com­petències necessàries i els cli­ents, trans­for­mant les seves pre­ferències en exigències.

Les finan­ces seran ple­na­ment sos­te­ni­bles o no seran, és a dir els ris­cos (finan­cers) en què entraríem si no acon­se­guim atu­rar el canvi climàtic amb sufi­ci­ents inver­si­ons (per tant inver­sors) serien inas­so­li­bles. La sos­te­ni­bi­li­tat no és només impres­cin­di­ble per al pla­neta, sinó també per als nos­tres estal­vis i, per tant, per al nos­tre futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.