Farmadosis trasllada a Barcelona una línia de producció
La firma de programari i maquinària per dispensar dosis de medicaments amplia la seu de Terrassa
Farmadosis, la firma de desenvolupament de programari i maquinària per dispensar dosis de medicaments, implantarà una línia de producció a Terrassa (Vallès Occidental). La nova activitat consisteix a unir parts de la maquinària que ara com ara es produeix a Bilbao i Alacant. Actualment, aquesta activitat la fan a Palma, on es va fundar la companyia, però el seu director general, Asier Zubillaga, avança que vistes les elevades previsions de creixement internacional han decidit traslladar-la al Vallès Occidental, on tenen la seu logística per a Europa.
A Terrassa, que és, a més, on testen les màquines i se’ls connecta el software, disposen de més capacitat de creixement, de manera que pot ser que aquesta seu acabi assumint el global del procés de producció de la companyia, que ara tenen localitzat a la Xina i a Corea.
El director general i fundador de Farmadosis, explica que per habilitar el centre logístic i la nova línia de producció al Vallès Occidental han invertit un total de 500.000 euros.
Farmadosis, amb poc més de sis anys de vida, s’ha convertit en una firma referent mundial en el desenvolupament de software i hardware per a l’automatització de dispensació de fàrmacs. Els seus productes ajuden a preparar la medicació que els pacients han de prendre tant per a hospitals, farmàcies, residències o altres centres sociosanitaris. L’empresa ofereix, a més, servei de postvenda i manteniment. El seu valor afegit és que la companyia adapta el programari i la maquinària a les particularitats de cada centre hospitalari, farmàcia, etc. “No tenen les mateixes necessitats un hospital de la Xina, amb 12.000 llits, que un d’Europa, amb un màxim de 1.000 llits, en el cas dels més grans”, explica el director general.
Zubillaga assegura que els beneficis que comporta l’automatització dels fàrmacs són múltiples. A més de l’estalvi que suposa per als sistemes de salut, un dels principals beneficis és l’adherència dels tractaments per als pacients. L’OMS adverteix que el 50% dels tractaments mèdics no es compleixen. Farmadosis també ha desenvolupat aplicacions per als pacients i per al personal sanitari que milloren la seguretat i l’eficiència en el tractament. Amb el programari han desenvolupat, a més, controls de lliurament al pacient amb què asseguren que han reduït l’errada fins a 1 de cada 3 milions.
Farmadosis la va crear Asier Zubillaga, enginyer de formació, com una línia de negoci dins la constructora i promotora familiar que ell havia fundat. La crisi va permetre que dues disciplines tan aparentment allunyades com el desenvolupament de software per a un dispensador de medicaments i la construcció es compaginessin. “Potser si hagués estat l’any 2006 no hauríem creat Farmadosis, però el 2012 teníem més temps per poder pensar-hi”, explica el creador, que reconeix que quan es va posar a desenvolupar la idea no pensava que aquesta iniciativa (que va engegar per ajudar a millorar la gestió a la farmàcia de la seva dona) podia ser un negoci.
Des d’aleshores, han duplicat la facturació en cada exercici. La firma ha tancat el 2018 amb 5,5 milions d’euros i les previsions per al 2019 són superar els 7 milions d’euros. Ara com ara, tots els beneficis van destinats a la recerca i innovació perquè el producte guanyi competitivitat. El director general avança que per al proper exercici destinaran al voltant de 3 milions d’euros a l’àrea pròpia R+D. “Estem desenvolupant una nova gamma de productes per als hospitals d’Àsia i Amèrica, que són de dimensions més grans”, revela el director general de Faramadosis, que preveu que són aquests dos mercats els que els donaran un nou impuls de creixement. De fet, a Bangkok estan a punt de subministrar la seva solució per a l’abastiment de medicaments en un hospital de més de 20.000 llits.
Ara mateix, Farmadosis està present en 25 països, des de l’Amèrica del Sud fins a Austràlia, i segueix explorant nous mercats. Recentment, han entrat a l’Índia i estan a punt d’estar presents al Canadà.
El seu model de comercialització internacional està basat en acords amb distribuïdors locals. “Trobar el partner adequat ens exigeix molt d’esforç, però per a una companyia de dimensions com la nostra és la via més efectiva”, diu Zubillaga.
FARMADOSIS
“Volia ajudar la meva esposa”
La idea que va fer néixer Farmadosis prové d’una experiència personal a la farmàcia de la dona d’Asier Zubillaga. Havien de preparar manualment les dosis per al subministrament de diverses residències d’avis. El procés era molt lent i van arribar a contractar quinze persones només per a aquesta tasca de poc valor afegit. “La meva dona estava desesperada i vaig pensar que hi havia d’haver algun sistema més automatitzat. Com que no en vaig trobar cap que s’ajustés, vaig decidir crear-lo jo mateix”, recorda.