La UE convoca una cimera extraordinària per decidir els pròxims passos a fer
Brussel·les s’obre a negociar un acord d’unió duanera si així ho demanés el govern britànic
París veu ara més possibilitats d’una ruptura no pactada
El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va convocar ahir per al 10 d’abril una cimera extraordinària per debatre els pròxims passos del Brexit després del tercer rebuig del Parlament britànic a l’acord de sortida de May.
La cimera tindrà lloc dos dies abans del 12 d’abril, la nova data en què el Regne Unit sortirà sense acord de la UE llevat que presenti abans un pla alternatiu, que forçaria la sol·licitud d’una pròrroga llarga per a les negociacions. En aquest últim cas, com a membres encara de la UE, els britànics haurien de participar en les eleccions del maig al Parlament d’Estrasburg.
La sortida no pactada de la UE d’aquí a tretze dies es manté com una opció probable. “La UE s’ha estat preparant per a aquest escenari des de desembre del 2017 i està ara totalment preparada per a una retirada sense acord el 12 d’abril a la mitjanit”, va assegurar un portaveu de la Comissió Europea.
El mateix cap negociador europeu del Brexit, Michel Barnier, va insistir que Brussel·les està oberta a negociar un acord d’unió duanera amb el Regne Unit si així ho proposa Londres. Segons Barnier, una unió duanera, en què europeus i britànics compartissin una política comercial comuna i aranzels exteriors, ajudaria a resoldre el problema de la frontera d’Irlanda del Nord i eliminaria un dels principals esculls que ha dut la Cambra dels Comuns a rebutjar l’acord de May. També el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, creu que el Consell Europeu podria acceptar una “pròrroga llarga” del Brexit si Londres “reconsidera” el seu enfocament sobre el divorci i “posa sobre la taula opcions prèviament descartades”.
França, per la seva banda, va advertir que la nova derrota d’ahir de May incrementa “molt” les possibilitats d’una ruptura sense acord. Segons fonts del Palau de l’Elisi, el govern francès només consideraria una pròrroga prolongada si Londres presentés una alternativa “creïble”. “La prioritat actual és el bon funcionament de la UE” i que les eleccions europees se celebrin en les millors condicions possibles, hi van afegir les fonts.
Des de Berlín, va arribar una crida a evitar un Brexit dur abans del 12 d’abril. “Ningú entendria que, dos anys després de la decisió a favor del Brexit, no s’hagi aconseguit un acord per a una sortida ordenada”, va declarar el ministre d’Afers Estrangers alemany, Heiko Maas.