Política

La UE exigeix a Londres condicions per a una pròrroga llarga del ‘Brexit’

Barnier alerta del “cost polític” d’un ajornament del divorci

L’encarregat europeu de les negociacions veu “decebedor” el bloqueig a Westminster

Arrossegada en l’embolic del Brexit per l’ajustada decisió dels britànics fa tres anys de sortir del bloc europeu, Brussel·les multiplica esforços per mitigar el dany que li pot causar aquest procés, també amb vista a l’escenari d’un ajornament llarg de la sortida del Regne Unit. Vist el nivell de fragmentació política i bloqueig a Londres, i quan falten deu dies per a l’abisme d’un divorci sense papers pel mig, el cap negociador de la Unió Europea per al Brexit, Michel Barnier, va alertar ahir dels “riscos” i també del “cost polític” que comportaria ajornar la sortida, per tal d’ajudar els britànics a aclarir-se, i va avisar que, per tant, voldran una “justificació forta” de Londres si finalment ho demana. Una petició que van reiterar després el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, i el president francès, Emmanuel Macron.

Per això, el diplomàtic francès ja ha marcat les línies vermelles per concedir aquest temps de pròrroga que eviti el precipici. La principal és que, si el Parlament britànic no dona el vistiplau a un acord per al Brexit abans del 12 d’abril, el Regne Unit haurà de participar “obligatòriament” en les eleccions europees del maig a l’eurocambra. La resta de condicions són més aviat un menú d’opcions que els líders europeus veurien amb bons ulls si la primera ministra britànica, Theresa May, arriba a la cimera extraordinària del Brexit el 10 d’abril per demanar un ajornament llarg de la sortida, que podria implicar romandre al club un o dos anys més.

May tindria tres plats que els seus socis estarien disposats a empassar-se per concedir-li temps extra: eleccions anticipades al Regne Unit, un segon referèndum sobre el divorci o un consens més ampli amb els laboristes per fer un Brexit més suau. Aquesta va ser l’oferta proposada ahir per Barnier a la líder tory si vol allargar l’agonia d’aquest trencament, tot i que encara no perd l’esperança que la classe política britànica canviï d’opinió sobre l’acord de sortida pactat per May fa quatre mesos.

Mantenen l’oferta

Westminster, però, ja ha dit no tres cops. Així, Barnier va reiterar ahir l’enèsima oferta de canvi a aquest pacte per no tancar completament la porta a una via d’escapament per a aquest impasse. Segons ell, els 27 estats membres de la UE estan “oberts a modificar” la declaració política, que recull el marc de la relació futura amb el Regne Unit. L’acord de divorci, però, no està obert a modificacions, com Brussel·les ja ha dit en diverses ocasions, si bé va cedir abans de la segona votació del text amb canvis legals.

La indecisió crònica a Londres cansa cada dia més a Brussel·les. Barnier va reconèixer que va veure “sorprenent” i “decebedor” que Westminster votés en contra de totes les opcions plantejades per divorciar-se de la UE i que no hi hagi “cap majoria positiva” per prendre una decisió. “Així no podem organitzar una sortida ordenada”, va criticar el francès. Una situació que creu que ha generat que les capitals europees estiguin fartes de veure com el Brexit està “monopolitzant durant mesos” l’agenda del bloc europeu, a les portes d’unes eleccions decisives per al futur del seu projecte d’integració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.