Política

La majoria de la moció de censura convalida els decrets socials de Sánchez a la Diputació Permanent

El PNB acaba donant llum verd al decret de lloguers fruit d’una entesa per impulsar transferències pendents

Els diputats de Cs també han donat suport a algunes de les mesures

La majoria de la moció de censura (PSOE, Podem, ERC, PDeCAT, PNB i Bildu), juntament al vot de Ciutadans en algunes matèries, han permès convalidar els sis decrets llei que l’executiu espanyol ha portat aquest dimecres a la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats. Són iniciatives que s’havien aprovat en els anomenats divendres socials del govern de Pedro Sánchez i comprenen el decret del lloguer, el d’ampliació del permís de paternitat inclòs al decret d’igualtat de tracte entre homes i dones, el de prevenció de lluita contra la precarietat laboral així com el decret de mesures per al Brexit, el de l’estiba portuària i el del superàvit de les autonomies i entitats locals.

Malgrat les crítiques dels grups que hi han donat suport i la incògnita fins l’últim moment sobre el vot del PNB, l’executiu espanyol ha aconseguit una última victòria al Congrés abans de l’inici de la campanya. Els nacionalistes bascos han acabat avalant el decret de l’habitatge tot i les seves reticències. Ho han fet fruit d’una entesa amb el govern espanyol per impulsar transferències pendents al País Basc.

El PSOE i el PP han tancat la porta a la tramitació de les propostes com a projectes de llei, de manera que queden definitivament aprovats amb el format actual.

Pel que fa als grups que hi han votat a favor, Podem ha considerat els decrets “insuficients” tot i haver donat suport a totes les mesures. A l’entrada a la Diputació Permanent, ERC i el PDeCAT ja han confirmat que votarien favorablement. El portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, ha afirmat que alguns dels decrets “formen part” dels compromisos polítics assumits per la seva formació. El PNB només havia confirmat el vot a favor dels decrets laborals però ha acabat donant suport a totes les mesures després de mantenir contactes amb l’executiu espanyol al llarg del dia.

Malgrat les crítiques en el debat, els sis diputats de Ciutadans també han acabat facilitant l’aprovació (amb el seu vot a favor o amb l’abstenció) a tots els decrets de l’executiu espanyol tret del de lloguers, que s’ha aprovar amb un resultat ajustat, 33 vots a favor (PSOE, Podem, ERC, PDeCAT, PNB, Bildu), 31 en contra (PP i Cs) i una abstenció. En concret, Ciutadans ha donat suport al decret del Brext, al d’igualtat d’oportunitats i al del superàvit de CCAA i Ajuntaments, i s’ha abstingut al de protecció social en la jornada de treball i al dels estibadors.

Els populars han estat els únics que han votat en contra de totes les iniciatives. El líder del PP ha criticat el president del govern d’espanyol de tirar endavant el suport de les formacions independentistes i del “proetarra” Arnaldo Otegi. Casado ha insistit que portarà les mesures dels divendres socials al Tribunal Constitucional (TC).

Decret del lloguer

La convalidació del decret del lloguer permet que es mantingui definitivament la modificació de la durada mínima dels contractes que va passar de tres a cinc anys. En cas que l’arrendador sigui una persona jurídica, la pròrroga és de 7 anys. A banda, la pròrroga tàcita del contracte un cop hagin passat els períodes de 5 i 7 anys passa d’un a tres anys. D’aquesta manera, es torna a la situació anterior a la reforma del PP del 2013.

La nova normativa, entre d’altres mesures, també limita la pujada anual màxima del preu del lloguer durant la durada del contracte a l’increment de l’IPC i també dona més protecció als llogaters en casos de desnonament. El decret va entrar en vigor el 6 de març.

Mesures laborals

Pel que fa als decrets laborals, la principal modificació que ara es consolida és l’ampliació de cinc a vuit setmanes del permís de paternitat el 2019 que va entrar en vigor dilluns. Les dues primeres setmanes les han de gaudir al mateix temps que la mare mentre que les sis restants es poden repartir durant els primers dotze mesos. El decret d’igualtat en l’àmbit laboral preveu que en tres anys els permisos de paternitat i maternitat s’acabin igualant i siguin tots dos de setze setmanes.

Al mateix decret d’igualtat també s’inclou l’obligació per a les empreses de publicar taules salarials dividides per categoria laboral i sexe perquè els treballadors puguin conèixer si hi ha diferències de sou entre homes i dones. La mesura s’ha d’aplicar a les companyies de més de 50 treballadors. A més, les empreses que superin aquest nombre d’empleats també hauran d’elaborar i registrar un pla d’igualtat. Fins ara, només havien de fer-ho les que en tenien més de 250. El segon decret laboral aprovat, de lluita contra la precarietat, obliga a les empreses a registrar l’horari diari que fan els treballadors.

Brexit

La Diputació Permanent ha donat llum verd al pla de contingència per fer front a un Brexit sense acord. Es tracta d’un decret que preveu mesures sobre Seguretat Social, assistència sanitària, fronteres, serveis financers o contractació pública, entre altres. El document, que va comptar amb la participació de 17 ministeris, només entrarà en vigor si el Brexit es fa sense un acord entre Londres i Brussel·les.

Estiba portuària

El decret de l’estiba portuària desenvolupa aspectes de la liberalització del sector iniciada per l’anterior executiu del PP. La norma disposa d’una habilitació legal perquè a través del conveni col·lectiu es pugui acordar la subrogació obligatòria dels treballadors de les empreses que decideixin sortir de les societats d’estiba.

Superàvit de territoris i ens locals

La cambra baixa també ha aprovat un decret que permet que els ajuntaments i els governs autonòmics destinin el superàvit pressupostari del 2018 a inversions financerament sostenibles durant el 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.