Empreses

Transició energètica al territori

Km0.energy es proposa que cada poble de Catalunya desenvolupi d’aquí al 2030 un MW d’energia solar

Un contracte bilateral a llarg termini garanteix la viabilitat

La transició cap a un nou model energètic basat en el paradigma renovable només serà possible si es fa de baix cap a dalt, amb el consumidor i el territori com a elements clau. Aquest és el plantejament de partida de Km0.energy, societat de disseny i execució de projectes de transició energètica, fundada per Pep Salas i Santi Martínez, i la família Pons, propietària del grup Circutor.

Com explica Pep Salas, que ha estat recentment membre del comitè d’experts de l’Informe sobre la Transició Energètica, la iniciativa neix “d’anar prenent consciència del problema del canvi climàtic i de la necessitat de transitar cap a un model energètic basat en les renovables de proximitat.” “Calia passar del diagnòstic a l’acció, i amb Km0.energy volem desenvolupar projectes d’energia renovable, però amb la participació dels ciutadans, i des del territori estant.”

L’activitat empresarial es dividirà en tres línies de negoci: Personal Energy, en què s’ofereix al client una estratègia integral d’eficiència energètica i contractació per reduir els costos de l’energia i les emissions de CO2; Projecte 1x1, de generació d’energia renovable local i distribuïda, amb participació ciutadana, i Innovem, àmbit en què s’assajaran productes i models de negoci innovadors.

A curt termini, com avança Salas, “Projecte 1x1 ha de ser el nucli del negoci, amb l’objectiu que cada poble de Catalunya tingui un projecte d’energia local”. Km0.energy s’imposa com a objectiu que cadascun del gairebé miler de pobles de Catalunya sigui capaç de generar almenys un megawatt solar, el que vol dir una instal·lació estesa en una hectàrea, que proporciona entre 1.400 i 1.600 MWh per any per donar consum a unes 400-500 llars, tot comportant una inversió d’uns 750.000 euros.

Aprofitar la llei.

Com exposa Salas, “caldrà veure les opcions que obre la nova regulació del sector i agrupar projectes per assolir el cost de l’energia més competitiu possible”. Per exemple, les comunitats locals d’energia i la possibilitat de compartir energia entre consumidors, fins i tot si estan distanciats fins a 500 metres.

En aquests moments d’inici de les seves activitats, Km0. energy ja està treballant en vint projectes, alguns dels quals ja es troben en un estat prou avançat. S’està treballant en projectes de sòl públic i privat, i també en teulades. En tots els casos, s’arriba a un acord amb el propietari per explotar la superfície i operar la instal·lació solar. En cada projecte hi ha un seguiment de la comptabilitat energètica; negociació anual del contracte per assolir la millor oferta; seguiment de les mesures implementades segons els indicadors de CO2 i inversió en euros i el seguiment de com evoluciona la regulació.

De cara al finançament, la proposta és que almenys un 51% sigui a càrrec d’un inversor principal (empreses o fons d’inversió), mentre que els ciutadans assumirien el 25%, i la resta correria a càrrec de fonts ordinàries de finançament.

És clar que cal garantir la viabilitat del projecte, és a dir, que el promotor pugui vendre l’electricitat més cara del que li costa generar-la. “Ara ja no es poden concebre projectes a partir de les subvencions, així que per vendre a bon preu o es va al mercat i es ven a la xarxa, cosa que pot comportar problemes de rendibilitat a llarg termini, o s’estableixen acords bilaterals per un llarg termini de temps (PPAs), que posin en valor que és una energia generada al territori.” Aquest valor és el que des de la firma esperen que atregui tant la Generalitat com els ajuntaments com a “clients industrials ben arrelats que vulguin comprar energia que es genera allà mateix”. A banda de clients industrials, els clients finals poden ser comercialitzadores d’electricitat, les quals hauran d’anar oferint progressivament noves modalitats de contracte.

La firma no vol renunciar a tenir un component innovador, que anirà progressant en consonància amb les passes que vagi fent la transició energètica. “En els nostres projectes treballarem la reducció de costos amb la integració de plantes solars, bateries d’emmagatzematge i gestió de la demanda”, exposa Salas. Així mateix, es dissenyaran plataformes d’optimització de recursos distribuïts: “Hauríem de ser capaços de donar serveis al distribuïdor, perquè no hagi de fer noves inversions en xarxa, amb un ús intel·ligent dels recursos, en casos com, per exemple, la gestió de les congestions locals de demanda a través d’agregadors de demanda.”

Santi Martínez Farrero serà el director de la firma, mentre que la família Pons formarà part del consell.

Assolir 10 GW de potència solar el 2030

Segons els experts, l’any 2030, Catalunya tindrà la necessitat d’uns 10 GW de potència solar, i la proposta de Km0.energy és contribuir-hi amb un GW, el 10%. Com explica Salas: “Si no assolim els objectius de generació local, això vol dir que hauríem de ser importadors d’energia renovable, amb tot el que comporta de multiplicació de xarxes de transport.” Al seu parer, cal dissenyar des d’ara amb les diverses institucions “una estratègia, de bracet del territori, per a l’aprofitament de terrenys de baix valor agronòmic per a les instal·lacions solars, així com valorar, si s’escau, la possibilitat de combinar usos del sòl.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.