Empreses

La química que vol ser sostenible

BASF inicia un pla estratègic basat en l’economia circular per convertir residus plàstics en matèria primera

El 2019, el grup preveu destinar més de 30 milions d’euros a Tarragona

El plàstic i la química no tenen bona fama: la major consciència social pel con­sum abu­siu de plàstics i la demanda de pro­duc­tes més natu­rals han posat molta pressió a la indústria del plàstic i als seus proveïdors, com la química. La mul­ti­na­ci­o­nal química BASF, que té a Tar­ra­gona la planta més gran de la Medi­terrània, en va pren­dre nota i ha mirat de donar la volta a la truita i fer de la sos­te­ni­bi­li­tat una de les potes de la seva estratègia de crei­xe­ment. El setge que han posat des d’Europa als plàstics d’un sol ús i a les bos­ses de plàstic ha obli­gat l’empresa a bus­car alter­na­ti­ves per no per­dre negoci.

Car­les Navarro, direc­tor gene­ral de BASF Española expli­cava en la pre­sen­tació de resul­tats de la filial que la com­pa­nyia ha posat en marxa una ini­ci­a­tiva basada en un procés d’eco­no­mia cir­cu­lar que s’ano­mena chem cyling, de manera que s’asse­gu­ren que els plàstics de reci­clatge com­ple­xos i bruts, que tra­di­ci­o­nal­ment aca­ben en abo­ca­dors, es puguin con­ver­tir en matèria pri­mera (olis i gas de síntesi). Les matèries pri­me­res reci­cla­des resul­tants es podrien uti­lit­zar per a la pro­ducció de pro­duc­tes químics i reem­plaçar par­ci­al­ment els recur­sos fòssils. “Es tanca el cicle, amb pro­duc­tes químics nos­tres es fabri­quen plàstics i nosal­tres els recu­pe­rem, els reci­clem de manera química i els con­ver­tim en matèria pri­mera per poder tor­nar a pro­duir un pro­ducte químic”, des­cri­via Car­les Navarro, que avançava que la fase d’apli­cació de la ini­ci­a­tiva està actu­al­ment en pro­jecte pilot a Ale­ma­nya, i que a Cata­lu­nya han iden­ti­fi­cat un parell d’empre­ses que estan molt ben posi­ci­o­na­des i a les quals podrien con­trac­tar per al reci­clatge dels plàstics.

Un altre punt de l’estratègia de crei­xe­ment mit­jançant la sos­te­ni­bi­li­tat és la pro­moció del que s’ano­me­nen pro­duc­tes acce­le­ra­dors, com ho és l’Eco­vio, un polímer que no genera cap residu.

Amb aquest pro­ducte, la mul­ti­na­ci­o­nal par­ti­cipa en el pro­jecte euro­peu CERES, una prova pilot de subs­ti­tució de les bos­ses de plàstic d’un sol ús per bos­ses com­pos­ta­bles en tots els esta­bli­ments de la Seu d’Urgell (Alt Urgell). Es tracta d’una prova pio­nera a tot Europa per pre­pa­rar l’entrada en vigor del reial decret de pro­hi­bició de totes les bos­ses de plàstic lleu­ge­res no com­pos­ta­bles a par­tir de l’1 de gener del 2021.

L’estratègia no és poca cosa. Navarro explica que amb aquest tipus de pro­duc­tes acce­le­ra­dors cal­cu­len arri­bar a fac­tu­rar 22.000 mili­ons d’euros l’any 2025. Un altre dels eixos de sos­te­ni­bi­li­tat és acon­se­guir un crei­xe­ment neu­tral en les emis­si­ons de CO2. Per això mateix, Navarro es mos­trava satis­fet per l’esta­bi­li­tat acon­se­guida els dar­rers vint anys pel con­junt del grup. “Del 1990 al 2018 hem dupli­cat el volum de pro­ducció i, en canvi, hem reduït a la mei­tat les emis­si­ons”, etzi­bava Navarro.

Tra­jectòria.

El grup BASF a l’Estat espa­nyol té onze cen­tres de tre­ball, repar­tits prin­ci­pal­ment entre Cata­lu­nya, on es va ins­tal·lar el pri­mer, i la zona cen­tral de l’Estat. En total dis­posa de vuit cen­tres de pro­ducció i dona feina a 2.200 per­so­nes. El mes d’agost pas­sat, el grup en va incor­po­rar qua­tre (dos a l’Ejido, una a Car­ta­gena i un altre a Paterna), després de com­prar a Bayer el negoci de lla­vors hortícoles Nun­hems. La com­pra ha aca­bat impac­tant en el compte de resul­tats de la com­pa­nyia, que ha tan­cat el 2018 amb unes ven­des de 1.358 mili­ons d’euros, un 4% més que el 2017. La xifra suposa un nou any de rècord.

Car­les Navarro rela­tava que els bons resul­tats han estat atribuïts a la millora de la pro­ducció en la línia de negoci de solu­ci­ons agrícoles i en la de cata­lit­za­dors, que tenen un paper cru­cial en els pro­ces­sos de sínte­sis d’un gran nom­bre de pro­ces­sos químics. Així mateix, ha aug­men­tat subs­tan­ci­al­ment el negoci de mate­ri­als químics per a la cons­trucció. “Està tenint una recu­pe­ració per sobre del mer­cat, per ter­cer any con­se­cu­tiu”, va reve­lar el direc­tor gene­ral. Curi­o­sa­ment, el grup es troba en procés de desin­versió d’aquesta línia de negoci per a la qual bus­quen com­pra­dors.

En el capítol de les inver­si­ons, la xifra també va acom­pa­nyada de rècords històrics. De fet, el 2019 el grup pre­veu des­ti­nar 60 mili­ons d’euros als cen­tres de tre­ball de l’Estat, el 50% dels quals ani­ran a les plan­tes de Tar­ra­gona. La inversió aug­men­tarà un 35% res­pecte als 46 mili­ons del 2018. “No hi ha cap cen­tre nou, sinó que els pro­ces­sos de digi­ta­lit­zació i actu­a­lit­zació de les plan­tes tenen cada cop un cost més ele­vat”, reco­nei­xia Navarro.

La inversió, de fet, és el doble del que es va exe­cu­tar només qua­tre anys enrere. “Cer­ti­fica l’aposta del grup per aquest mer­cat i sobre­tot pels cen­tres de Tar­ra­gona, que seguirà sent el cen­tre de pro­ducció de l’àrea medi­terrània”, va afe­gir.

BASF

Facturació
1.358 M€
Treballadors
2.200
Any de fundació
1966
Tot i que el grup té plantes de producció a Tarragona, Canovelles, Rubí i la Zona Franca de Barcelona i l’Hospitalet, les oficines centrals de BASF Española estan al districte de Sarrià de Barcelona, on treballen 100 persones. Hi ha l’àrea de vendes i altres serveis corporatius com finances i recursos humans.

Madrid es queda el ‘hub’ de digitalització

Madrid es convertirà en la seu del hub global de digitalització del grup BASF. El centre donarà feina a un total de 300 enginyers i personal tècnic especialitzat en termes de digitalització. Barcelona i altres ciutats europees també optaven a acollir aquesta seu.

El director general de BASF a l’Estat va explicar que havia estat una decisió presa des de la seu global i basada en la disponibilitat de talent i en els preus. “Tenien clar que volien que fos en una ciutat europea, i Madrid els oferia una bona oferta de personal a preus molt més competitius que les altres”, va explicar Navarro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.