Política

Vox exigeix una rectificació a Casado per negociar els pressupostos a Andalusia

El vicepresident andalús, Juan Marín (Cs), no comparteix les paraules del Casado sobre la formació d’extrema dreta i evita “posar etiquetes”

El govern de Juana Moreno defensa que Vox és un “partit seriós”

El portaveu del partit ultradretà Vox al Parlament andalús, Alejandro Hernández, ha exigit al president del PP, Pablo Casado, que rectifiqui les paraules en les que va qualificar la seva formació com a “extrema dreta” si vol que s’asseguin a negociar els pressupostos de la Junta d’Andalusia.

En una roda de premsa aquest dijous, Hernández ha argumentat que “si als incompliments de l’acord d’investidura signat amb el PP afegim l’ofensa, estem tirant gasolina a un foc que ja ha aconseguit unes dimensions prou importants com perquè en aquests moments no estiguem en disposició d’asseure’ns a parlar amb el PP ni amb Ciutadans”.

Hernández ha advertit que “això no és una rabieta ni una reacció desmesurada”. Segons ell, “si el PP ha copiat gairebé de manera literal el programa de Vox i ara diu que és un partit ultra o d’extrema dreta, el que té són ganes de molestar, ofendre o fins i tot injuriar”.

En aquest sentit, ha reclamat a Casado “una explicació clara i contundent” sobre les seves afirmacions. “El cap del PP és Casado i és qui ha pronunciat aquestes afirmacions. Qui ho ha dit haurà de rectificar-ho”, ha sentenciat.

El diputat ha rebutjat així que el president de la Junta, el popular Juanma Moreno, pugui realitzar un paper d’“intermediari” amb Casado. Hernández ha puntualitzat que no es plantegen augmentar les seves demandes per als pressupostos sinó que ara mateix estan “tancats” a negociar perquè “no és raonable fer-ho amb algú que t’està insultant”. “No és una bona manera de convidar-te a negociar”, ha reblat. I és que a parer seu, els populars “han donat una puntada de peu a la cadira” a la que estaven convidant a seure a Vox.

Preguntat per si hi haurà o no pressuposats de la Junta, Hernández ha dit que el govern de Moreno pot negociar amb el PSOE o amb Adelante Andalucía. De fet, ha convidat a PP i Ciutadans a “fer públic” i “dir clarament” si està mantenint converses amb els socialistes.

“Si el PP, Ciutadans i especialment el vicepresident Juan Marín segueixen sense aprendre matemàtiques no és el nostre problema. Nosaltres sabem sumar”, ha assenylat. De fet, ha augurat que arran dels resultats les eleccions espanyoles “es poden preveure noves tensions” al govern andalús.

En la seva opinió, l’“acostament” en vots que ha provocat que Ciutadans per primera vegada se situï per davant del PP a Andalusia pot fer que el número dos del govern, Juan Marín (Cs), “se senti amb més força, i això sí que pot tenir conseqüències”.

Marín (Cs) es desmarca de Casado

El mateix Marín ha dit aquest djious que no comparteix “de cap manera” les paraules de Casado sobre Vox i ha assegurat que ell no “posarà etiquetes” a cap formació política.

“Uns i altres tenim un posicionament, una ideologia, estem defensant un projecte polític. Són els ciutadans els qui ens posen les etiquetes, jo no”, ha defensat.

Segons ell, a Andalusia cal “encapsular” totes aquestes qüestions d’àmbit estatal perquè “imperi el sentit comú”. Així, ha apostat per diferenciar unes eleccions generals o municipals de l’àmbit autonòmic i s’ha mostrat confiat que quan acabin aquests processos “les aigües tornaran al seu curs”.

Marín ha opinat que és una qüestió que han de resoldre els dos partits, però ha subratllat que Vox “és un partit que està al Parlament legítimament” en representació de tots els andalusos que els han votat i el govern té l’obligació de parlar amb ells, de la mateixa manera que amb el PSOE i Adelante Andalucía.

El dirigent de Cs ha considerat que Casado és l’únic responsable del que ha dit i s’ha mostrat confiat que quan arribi el “moment de parlar” dels pressupostos Vox s’assegui a parlar.

“Partit seriós”

El portaveu del govern andalús, Elías Bendodo, ha defensat que Vox “és un partit seriós amb el qual es pot parlar” i ha fet una crida a aïllar l’estabilitat de l’executiu de la Junta de l’“excitació parlamentària” i les declaracions en campanya.

En declaracions als periodistes després de l’amenaça de Vox de no negociar els pressupostos, Bendodo ha recordat que estem en un període de “plena campanya electoral” i d’“excitació parlamentària” i és en aquest context que s’han d’entendre i les declaracions dels dirigents dels partits. Segons ell, en campanya “caben moltíssims missatges” que els partits” només es permeten en aquests períodes electorals.

Preguntat sobre si comparteix les paraules de Casado, ha respost que no és tracta del que “comparteixi o no” sinó de què Vox és “tan legítim” com el PP, Cs, PSOE o Podem. A parer seu, les declaracions que han fet “uns i per uns altres” són “absolutament respectables totes”, però les ha emmarcat a una campanya electoral que no ha d’influir a Andalusia.

Sobre la rectificació que s’exigeix a Casado, ha opinat que ell no ha d’entrar en això: “Preguntin vostès a Madrid”. El portaveu ha explicat que no ha parlat amb la direcció nacional d’aquest assumpte i que ell parla “des d’Andalusia”. “L’estabilitat del govern és el primer, per sobre de les campanyes electorals”, ha dit.

Bendodo ha afirmat que “el canvi té tres potes i ha de seguir sent així”. I segons ell, Vox és un interlocutor “perfectament vàlid” i amb el qual hi ha “fluïdesa” en les converses. En aquest sentit, ha assegurat que “Vox és al PP el que Podem al PSOE”.

El conseller de Presidència andalús s’ha mostrat convençut que quan es presentin els pressupostos cap partit podrà oposar-se per les millores en sanitat, educació o infraestructures que s’hi preveuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.