Comportaments i biaixos a l’hora d’invertir
La nova gestora de comptes, la Sra. A, que sembla inexperta i encara no ens coneix, m’envia fa uns dies un missatge d’alarma: “Sento donar-li una mala notícia, vostè i algun dels seus clients tenen en cartera una posició important d’accions de la companyia americana X.” “La cotització d’X ha baixat gairebé un 10% en els darrers dies. Vol que tramitem una ordre de venda de totes o una part de les accions d’X per evitar més pèrdues?” La meva resposta immediata: “Benvolguda Sra. A, moltes gràcies per l’excel·lent notícia. Com vostè sap, l’acció d’X ha tingut unes pujades fortes en els darrers dos anys, i també des que ha començat el 2019, que no han estat compensades ni de bon tros per la caiguda dels darrers dies. Pot ser un moment adequat, aprofitant que tenim certa liquiditat, per comprar més accions d’X a aquest preu més baix. Procedeixi a tramitar l’ordre de compra d’x accions d’X. Moltes gràcies pel seu molt oportú avís.”
La Sra. A, d’altra banda, com una part molt important d’inversors i professionals, té uns biaixos en el seu comportament inversor (o d’assessor d’inversions) molt comuns que, en general, li comporten i comportaran seriosos inconvenients per obtenir els rendiments desitjats i factibles. Tot això ho estudia l’economia i les finances del comportament (behavioural finances), que analitzen la presa de decisions econòmiques i financeres tenint en compte la psicologia, les emocions de les persones i fins i tot elements de neurociència, tot molt més proper al veritable comportament inversor que a la racionalitat com a estricte determinant de les decisions. Analitzem alguns dels biaixos obvis de la Sra. A, atès el seu missatge de fa uns dies.
“Perfil de risc”.
El conjunt d’aquests comportaments, o fins i tot només uns quants, ens porta usualment al generalitzat desastre en els rendiments dels estalvis que observem i quantifiquem tan sovint en molts inversors. L’element positiu és que la irracionalitat conductual és curable amb educació financera, certa dedicació a les finances personals i, sobretot aprenent aritmètica i un càlcul de probabilitats bàsic. Val la pena.