Opinió

Comportaments i biaixos a l’hora d’invertir

Si no és té prou informació, es pot caure en el desastre en el rendiment de l’estalvi dels inversors. Però l’element positiu és que la irracionalitat conductual és curable amb educació financera, certa dedicació a les finances personals i, sobretot, aprenent aritmètica i un càlcul de probabilitats bàsic. Val la pena

La nova ges­tora de comp­tes, la Sra. A, que sem­bla inex­perta i encara no ens coneix, m’envia fa uns dies un mis­satge d’alarma: “Sento donar-li una mala notícia, vostè i algun dels seus cli­ents tenen en car­tera una posició impor­tant d’acci­ons de la com­pa­nyia ame­ri­cana X.” “La cotit­zació d’X ha bai­xat gai­rebé un 10% en els dar­rers dies. Vol que tra­mi­tem una ordre de venda de totes o una part de les acci­ons d’X per evi­tar més pèrdues?” La meva res­posta imme­di­ata: “Ben­vol­guda Sra. A, mol­tes gràcies per l’excel·lent notícia. Com vostè sap, l’acció d’X ha tin­gut unes puja­des for­tes en els dar­rers dos anys, i també des que ha començat el 2019, que no han estat com­pen­sa­des ni de bon tros per la cai­guda dels dar­rers dies. Pot ser un moment ade­quat, apro­fi­tant que tenim certa liqui­di­tat, per com­prar més acci­ons d’X a aquest preu més baix. Pro­ce­deixi a tra­mi­tar l’ordre de com­pra d’x acci­ons d’X. Mol­tes gràcies pel seu molt oportú avís.”

La Sra. A, d’altra banda, com una part molt impor­tant d’inver­sors i pro­fes­si­o­nals, té uns biai­xos en el seu com­por­ta­ment inver­sor (o d’asses­sor d’inver­si­ons) molt comuns que, en gene­ral, li com­por­ten i com­por­ta­ran seri­o­sos incon­ve­ni­ents per obte­nir els ren­di­ments desit­jats i fac­ti­bles. Tot això ho estu­dia l’eco­no­mia i les finan­ces del com­por­ta­ment (beha­vi­ou­ral finan­ces), que ana­lit­zen la presa de deci­si­ons econòmiques i finan­ce­res tenint en compte la psi­co­lo­gia, les emo­ci­ons de les per­so­nes i fins i tot ele­ments de neu­rociència, tot molt més pro­per al veri­ta­ble com­por­ta­ment inver­sor que a la raci­o­na­li­tat com a estricte deter­mi­nant de les deci­si­ons. Ana­lit­zem alguns dels biai­xos obvis de la Sra. A, atès el seu mis­satge de fa uns dies.

“Per­fil de risc”.

En pri­mer lloc, la Sra. A no em coneix, ni a mi ni a cap dels meus cli­ents. Això l’hau­ria de pre­ve­nir de fer-nos cap reco­ma­nació fins a tenir una idea clara del nos­tre “per­fil de risc”, és a dir de la nos­tra tolerància al risc i d’altres carac­terísti­ques objec­ti­ves i sub­jec­ti­ves com a inver­sors. Ho acon­se­gui­ria no fent-nos res­pon­dre a un “qüesti­o­nari de ris­cos” com ella creu, sinó man­te­nint una relació per­so­nal dila­tada amb nosal­tres que li per­metés conèixer exac­ta­ment quin tipus d’inver­sors som i quins objec­tius finan­cers tenim i ens podem per­me­tre. En segon lloc té un “biaix de pros­pec­tiva”: segu­ra­ment té molta més aversió a les pèrdues que satis­facció pels guanys (mio­pia inver­sora). Això li fa pren­dre deci­si­ons que seran més sovint equi­vo­ca­des que encer­ta­des, i amb una tendència més con­ser­va­dora del que cal­dria. Que l’acció hagi cai­gut en els dar­rers dies no l’hau­ria de fer creure que hagi de caure en els següents. Si l’empresa té bons fona­men­tals, de fet té més pro­ba­bi­li­tats de pujar que de bai­xar. Ter­cer, la manera impul­siva de reac­ci­o­nar a la cai­guda de la cotit­zació ens fa pen­sar que pateix també “l’efecte marc” (fra­ming effect). Se li pre­senta la decisió (recon­ver­tida en reco­ma­nació, en aquest cas) en un marc deri­vat d’una pèrdua abso­luta impor­tant (10%), però intrans­cen­dent com a pèrdua rela­tiva perquè l’acció encara gua­nya un 15% en els qua­tre mesos d’aquest any i més del 35% des de l’inici del 2018. En quart lloc, qui sap si també està seguint “l’efecte ramat” (herd beha­vi­our) o segui­disme. Pot­ser ha con­sul­tat amb col·legues que estan pro­ce­dint a ven­dre les acci­ons x d’altres cli­ents i ella té por de que­dar-se enrere. Una cosa és equi­vo­car-se només un mateix i una altra cosa molt més tran­quil·lit­za­dora és equi­vo­car-se en grup. Final­ment -tot i que podríem seguir esmen­tant molts més biai­xos i com­por­ta­ments irra­ci­o­nals–, la Sra. A pateix en major o menor mesura una con­fusió sobre el con­cepte de segu­re­tat, de manera que pre­fe­reix no pren­dre ris­cos i pot­ser per­dre poder adqui­si­tiu, per sobre de man­te­nir el capi­tal que impli­carà gua­nyar la inflació, els impos­tos i les des­pe­ses, tres ene­mics que impli­quen assu­mir cert risc si els vols der­ro­tar. De fet, tam­poc té gens clar la diferència entre inver­tir i espe­cu­lar, i així ens empeny a ven­dre davant la pri­mera cai­guda -una decisió espe­cu­la­tiva- abans que man­te­nir les acci­ons, que és la decisió ade­quada a la inversió a llarg ter­mini.

El con­junt d’aquests com­por­ta­ments, o fins i tot només uns quants, ens porta usu­al­ment al gene­ra­lit­zat des­as­tre en els ren­di­ments dels estal­vis que obser­vem i quan­ti­fi­quem tan sovint en molts inver­sors. L’ele­ment posi­tiu és que la irra­ci­o­na­li­tat con­duc­tual és cura­ble amb edu­cació finan­cera, certa dedi­cació a les finan­ces per­so­nals i, sobre­tot apre­nent aritmètica i un càlcul de pro­ba­bi­li­tats bàsic. Val la pena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.