Opinió

Els robots no et trauran la feina

La revo­lució 4.0 ja s’està notant en la majo­ria de pro­fes­si­ons. Hi ha pre­vi­si­ons que indi­quen que el canvi serà tan dis­rup­tiu que mili­ons de tre­ba­lla­dors de tot el món no tin­dran temps d’adap­tar-s’hi i per­dran la seva feina. Un estudi de la Uni­ver­si­tat d’Oxford (2013) indica que el 47% dels llocs de tre­ball poden des­a­parèixer. També es cal­cula que cada robot eli­mina sis llocs de tre­ball. De tota manera, si ana­lit­zem l’evo­lució de l’atur al llarg dels dar­rers 200 anys, podem com­pro­var que les ante­ri­ors revo­lu­ci­ons indus­tri­als no van tenir els efec­tes devas­ta­dors que es pre­ve­ien. Les xifres d’atu­rats no van créixer ni amb les màqui­nes de la pri­mera revo­lució (1784), ni amb la pro­ducció a gran escala de la segona revo­lució (1870), ni amb l’electrònica i els ordi­na­dors de la ter­cera (1969). L’eco­no­mista Joseph Schum­pe­ter ja va demos­trar que les tec­no­lo­gies dis­rup­ti­ves des­tru­ei­xen llocs de tre­ball, però en creen de nous i la gent s’hi adapta. Millora la pro­duc­ti­vi­tat, els sous i les con­di­ci­ons labo­rals. Als Estats Units, per exem­ple, des del 1900, la jor­nada labo­ral s’ha reduït en un 50%. I la reducció de preus per­met aug­men­tar el con­sum.

Per tal de visu­a­lit­zar el que pot pas­sar ara, podem ana­lit­zar una de les pro­fes­si­ons que sur­ten més mal para­des en la majo­ria d’estu­dis: la dels comp­ta­bles. D’acord amb un informe de The Eco­no­mist (2013), el 97% dels llocs de tre­ball dels comp­ta­bles està en risc. Ara bé, si ana­lit­zem més a fons el que està pas­sant podem indi­car el següent. L’àmbit de la comp­ta­bi­li­tat i el con­trol tra­di­ci­o­nal­ment ha con­sis­tit en fei­nes repe­ti­ti­ves (fer la comp­ta­bi­li­tat, els pres­su­pos­tos...) que ja poden ser rea­lit­za­des quasi total­ment amb ordi­na­dors i robots. Al mateix temps, però, estan aug­men­tant altres acti­vi­tats. En pri­mer lloc, la legis­lació és cada dia més com­plexa i això reque­reix per­so­nes exper­tes en el com­pli­ment nor­ma­tiu. En segon lloc, les empre­ses neces­si­ten per­so­nes que sàpiguen ana­lit­zar un nom­bre quasi infi­nit de dades, per tal d’enten­dre bé el negoci. I la direcció de les orga­nit­za­ci­ons neces­sita per­so­nes exper­tes que aju­din a gene­rar valor a par­tir del conei­xe­ment pro­fund de l’empresa. Tot això ho poden fer els pro­fes­si­o­nals de la comp­ta­bi­li­tat i el con­trol si millo­ren les seves habi­li­tats en conei­xe­ment de la nor­ma­tiva, trac­ta­ment de dades i visió estratègica del negoci. Per tant, cal apro­fi­tar les noves fonts d’ocu­pació que els ordi­na­dors encara no poden fer. Deloitte quan­ti­fica en 800.000 els llocs de tre­ball que s’han des­truït al Regne Unit entre el 2001 i el 2015 a causa de la tec­no­lo­gia, però també con­clou que en el mateix període se n’han creat 3,5 mili­ons de nous.

En defi­ni­tiva, els robots no ens trau­ran la feina, però ens la can­vi­a­ran molt. Ens hau­rem de trans­for­mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.