Emprenedors

MonkingMe, la música que fa venir gana

L’app de cançons s’apunta al joc i sols accepta pagaments en “bananes”

El novem­bre del 2015, un grup de vuit joves estu­di­ants al vol­tant dels 20 anys van aparèixer per pri­mer cop en aquesta secció d’Empre­ne­dors per expli­car la seva pro­posta de valor al vol­tant de les descàrre­gues de música a la xarxa. En un moment en què el debat sobre la pira­te­ria estava en boca de tot­hom, asse­gu­ra­ven haver tro­bat la clau de volta amb un model que gra­ti­fi­cava els autors de les cançons.

Gai­rebé qua­tre anys després –ja amb els estu­dis uni­ver­si­ta­ris aca­bats i després del pas pel pro­grama Lan­za­dera Ace­le­ración de Juan Roig, pre­si­dent de Mer­ca­dona–, els cre­a­dors de MonkingMe man­te­nen ben alt el des­a­fi­a­ment a grans del sec­tor com Spo­tify. Amb algu­nes incor­po­ra­ci­ons i alguna sor­tida, es con­serva en essència el grup impul­sor (ara són nou), en canvi la pla­ta­forma ha evo­lu­ci­o­nat sig­ni­fi­ca­ti­va­ment: ha gua­nyat atrac­tiu i té un model de negoci creïble.

El nou MonkingMe té ara la prin­ci­pal font d’ingres­sos en la publi­ci­tat. Ara bé, a diferència d’altres pla­ta­for­mes que tenen un sis­tema d’usu­a­ris dual –gratuït i prèmium– que pena­litza el con­su­mi­dor que no paga amb anun­cis ino­por­tuns, MonkingMe ha optat per un model no inva­siu ni molest. D’una banda, perquè és l’usu­ari qui deci­deix en tot moment què vol fer i, d’una altra banda, perquè s’esta­bleix una relació de com­pli­ci­tat en un entorn lúdic.

MonkingMe fun­ci­ona com un joc d’inter­can­vis amb una moneda vir­tual: les bana­nes, com no podia ser d’altra manera. Amb les bana­nes es poden sal­tar anun­cis en un moment con­cret o durant un període de temps com una set­mana. Per acon­se­guir bana­nes, la pla­ta­forma plan­teja mis­si­ons com ara veure un vídeo publi­ci­tari o res­pon­dre a una enquesta. També es gra­ti­fica l’ús freqüent de l’eina, de manera que l’usu­ari fidel té més bana­nes quan es con­necta cada dia.

Un bon equi­li­bri entre bana­nes gua­nya­des i gas­ta­des per­met escol­tar música a la carta sense haver de pagar una quota. “Les noves gene­ra­ci­ons ni estan per pagar per escol­tar música ni són fidels a ningú”, explica Ivet Anoro, res­pon­sa­ble de comu­ni­cació de l’empresa emer­gent.

Amb el model ja clar i en rodatge, ara l’equip es vol con­cen­trar a adqui­rir catàleg de cançons, un aspecte crític. Han sig­nat acords amb una vin­tena de segells dis­cogràfics i dis­tribuïdores de música per inte­grar els seus catàlegs i espe­ren que en mig any hau­ran doblat la xifra. MonkingMe diu pagar entre 1,5 i 3 vega­des més que Spo­tify, i 9 que You­Tube, per descàrrega.

Per enca­rar aquesta fase neces­si­ten més finançament: aca­ben d’acon­se­guir un préstec d’Enisa per 100.000 euros, motiu pel qual han obert una roda de capi­tal infe­rior al que tenien en ment: serà per uns 250.000 euros. És la segona ronda. En l’ante­rior van acon­se­guir 165.000 euros. I en pre­ve­uen una ter­cera per abor­dar la inter­na­ci­o­na­lit­zació. Amb ante­ri­o­ri­tat també han sig­nat préstecs par­ti­ci­pa­tius i han obert el pro­jecte a socis finan­cers del món de la música: per un total de 56.000 euros.

L’app de MonkingMe ja té més de 800.000 descàrre­gues en dis­po­si­tius Android i més d’un milió en IOS. Mol­tes són d’Espa­nya però també de l’Amèrica Lla­tina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.