Salut

Un fàrmac contra el dolor per lesió medul·lar

La falta de tractaments efectius dona rellevància a la descoberta de la UdG

El grup de recerca Neoma de la Uni­ver­si­tat de Girona (UdG) ha demos­trat l’efecte d’un fàrmac de la com­pa­nyia Esteve per pre­ve­nir el desen­vo­lu­pa­ment del dolor crònic fruit d’una lesió medul·lar. Dues de cada tres per­so­nes afec­ta­des per una lesió de medul·la espi­nal tenen un dolor amb un alt impacte en la seva qua­li­tat de vida i, malau­ra­da­ment, els trac­ta­ment exis­tents no són efec­tius en la majo­ria de paci­ents. D’aquí, la importància d’aquesta des­co­berta.

A través de l’estudi, dut a terme en models ani­mals, s’ha obser­vat que l’admi­nis­tració del fàrmac E-52862 –desen­vo­lu­pat per Esteve Phar­ma­ceu­ti­cals– després de la con­tusió medul·lar ate­nua con­si­de­ra­ble­ment la pos­si­bi­li­tat d’apa­rició d’aquest dolor al llarg de 28 dies. Aquest període coin­ci­deix amb el final de la fase crítica abans que el dolor esde­vin­gui crònic. Segons els res­pon­sa­bles de la recerca, l’equi­va­lent a aquest temps repre­sen­ta­ria diver­sos mesos en el cas de les per­so­nes. La recerca, que es troba en un estadi preclínic, dona con­tinuïtat a un estudi ante­rior del mateix equip científic en què es demos­trava que els rato­lins modi­fi­cats genètica­ment per la diana terapèutica d’E-52862 desen­vo­lu­pa­ven menys dolor després de la con­tusió medul·lar. Aquest avenç es va publi­car a la revista Sci­en­ti­fic Reports, el mes de març de l’any pas­sat. Ara, la revista Fron­ti­ers in Phar­ma­co­logy ha publi­cat els resul­tats d’aquest dar­rer estudi en un arti­cle sig­nat per Sílvia Cas­tany, com a pri­mera autora. La inves­ti­ga­dora ha fet aquesta des­co­berta en el marc de la tesi doc­to­ral diri­gida pel doc­tor Pere Boa­das-Vae­llo, duta a terme en el grup de recerca Neoma i la com­pa­nyia Esteve, dins el pro­grama de doc­to­rats indus­tri­als de la Gene­ra­li­tat. Sílvia Cas­tany va obte­nir el premi extra­or­di­nari de doc­to­rat del pro­grama de bio­me­di­cina de la UdG i, actu­al­ment, fa una estada post­doc­to­ral de recerca a Suècia.

El fet que ara com ara no exis­tei­xin fàrmacs que actuïn de manera real­ment efec­tiva con­tra aquest dolor fa neces­sari el desen­vo­lu­pa­ment de noves estratègies far­ma­cològiques. Per aquest motiu, els resul­tats d’aquest estudi tenen una gran rellevància científica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.