Gran angular

Una renda bàsica que sufragarien els més rics

Els economistes Oriol Amat i Xavier Ferràs proposen, en un estudi, que les grans corporacions tecnològiques paguin els efectes de la creixent desigualtat social

Apareixerà una classe inútil sense opció de treballar per la robotització
xavier ferràs
economista

Les pre­vi­si­ons que augu­ren que en 30 anys qual­se­vol ocu­pació podrà ser feta per un algo­ritme fan pre­veure un crei­xe­ment expo­nen­cial de la desi­gual­tat social.

Jordi Ser­rano, fun­da­dor del labo­ra­tori d’idees Futu­re­forwork, creat jus­ta­ment per estu­diar la trans­for­mació que ve en el mer­cat de tre­ball, creu que hi haurà un gros impor­tant de la població que s’hi adap­tarà per­fec­ta­ment i tindrà capa­ci­tats per assu­mir la nova rea­li­tat, però que­darà una bossa de gent abo­cada a com­pe­tir direc­ta­ment amb aquesta auto­ma­tit­zació i que que­darà exclosa del sis­tema. El feno­men arriba al punt que l’eco­no­mista Xavier Ferràs, pro­fes­sor del depar­ta­ment de direcció d’ope­ra­ci­ons, inno­vació i ciència de dades d’Esade, en la con­ferència que va impar­tir en el dar­rer Fòrum Amec par­lava de l’apa­rició d’una nova classe social (for­mada prin­ci­pal­ment per les clas­ses mit­ja­nes) i que ja comença a clas­si­fi­car-se com la classe inútil, perquè l’auto­ma­tit­zació del tre­ball no els per­metrà acce­dir a un lloc de feina i, per tant, tenen el risc de caure en la misèria abso­luta.

Sense haver d’anar tan lluny, ara, els índexs de pobresa seguei­xen crei­xent i evi­den­ci­ant que el con­junt de polítiques con­tra la pobresa s’han demos­trat insu­fi­ci­ent. Segons les dar­re­res dades de l’Ides­cat, hi ha un 20% de per­so­nes en risc de pobresa després de les aju­des soci­als, de què un 5% (376.740 per­so­nes) es tro­ben en pri­vació mate­rial severa. Per tot ple­gat, els dar­rers anys, cada cop són més nom­bro­ses les veus que par­len de la renda bàsica uni­ver­sal (RBU) (una assig­nació pública monetària incon­di­ci­o­nal) com una mesura per redi­mir la desi­gual­tat que vindrà. La mesura és un pro­grama de benes­tar social segons què tot ciu­tadà, inde­pen­dent­ment de la seva situ­ació labo­ral i de qual­se­vol altra renda o patri­moni, rep una renda de manera periòdica. La mesura garan­ti­ria pobresa zero, en ter­mes estadístics, per a tota la ciu­ta­da­nia.

A casa nos­tra, els eco­no­mis­tes Xavier Ferràs i Oriol Amat han publi­cat l’estudi Renda bàsica uni­ver­sal. Anàlisi d’una pro­posta dis­rup­tiva d’inno­vació social, jus­ta­ment per con­tri­buir a la reflexió sobre la via­bi­li­tat de la mesura. “No és apli­ca­ble a curt ter­mini, perquè no es pot pagar, però sí que ho aca­barà sent a llarg ter­mini”, explica Ferràs.

L’anàlisi pro­posa que la quan­ti­tat de renda bàsica per als majors de 18 anys seria de 7.968 euros anu­als (664 euros men­su­als). Aquesta quan­ti­tat s’extreu de l’indi­ca­dor de la renda de suficiència de Cata­lu­nya l’any 2010, l’import que seguia vigent el 2018, quan es va ela­bo­rar l’estudi.

A par­tir d’aques­tes xifres, l’estudi han fet càlculs i con­clou que el cost de tirar enda­vant una renda bàsica uni­ver­sal a Cata­lu­nya arri­ba­ria als 52.899 mili­ons d’euros, però amb una ambi­ci­osa reforma fis­cal, foca­lit­zada en les ren­des altes, es podria reduir fins als 7.700 mili­ons d’euros, el que vin­dria a ser 3,5% del PIB català. Aquesta des­pesa supera­ria el pres­su­post que la Gene­ra­li­tat inver­teix en edu­cació (en l’últim pres­su­post apro­vat de la Gene­ra­li­tat, van ser 4.771 mili­ons d’euros) i a prop dels que dedica a salut (8.750 mili­ons d’euros).

La pro­posta, doncs, és que la RBU es financiï amb un incre­ment de la fis­ca­li­tat, que pas­sa­ria a un tipus únic nomi­nal del 49,57%.

“Les per­so­nes amb ren­des més bai­xes tri­bu­ta­rien menys; en canvi, la resta dels con­tri­bu­ents o que­da­rien igual, o veu­rien aug­men­tada la seva tri­bu­tació en l’IRPF”, explica l’estudi.

Amb la implan­tació de la RBU se supri­mi­rien les pres­ta­ci­ons (família, habi­tatge, exclusió social, pen­si­ons orfes, Lismi, beques, pen­si­ons i atur) i també s’aca­ba­ria amb els mínims per­so­nals, la com­pen­sació entre ren­di­ments, les reduc­ci­ons de l’IRPF per plans de pen­si­ons, ren­di­ments del tre­ball i totes les deduc­ci­ons de la quota (habi­tatge, incen­tius, etc.), que només a Cata­lu­nya puja 30.619 mili­ons.

Ara bé, a part de l’incre­ment de tri­bu­tació per al seg­ment de població més rica, els autors pro­po­sen finançar al vol­tant d’uns 7.000 mili­ons d’euros del cost de la RBU amb diver­ses mesu­res addi­ci­o­nals, com ara la reducció de l’eco­no­mia sub­mer­gida en 10 punts per situar-la en la mit­jana de la Unió Euro­pea, un nou tipus d’impost sobre soci­e­tats espe­ci­al­ment per a les grans cor­po­ra­ci­ons digi­tals, a més d’un impost de transac­ci­ons finan­ce­res, entre d’altres

L’estudi dels eco­no­mis­tes cata­lans recull exem­ples d’expe­ri­ments de ren­des bàsiques en dife­rents estats dels EUA on ha dis­minuït la pobresa, han millo­rat la salut i el ren­di­ment esco­lar i s’ha reduït la delinqüència, el con­sum de dro­gues i l’alco­hol

Ara bé, la mesura també ha tin­gut efec­tes nega­tius, com ara que s’ha produït efecte crida i, en el mer­cat de tre­ball, alguns col·lec­tius han reduït les hores de tre­ball, alhora que els atu­rats han tri­gat més a tro­bar feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.