Focus

El canvi digital: fer del maldecap una benedicció

Amb la sostenibilitat, la digitalització és un del grans reptes que té l’empresari i un motiu de preocupació La gran empresa ja ha abraçat la nova tecnologia i en treu profit, però la pime encara no té ni pressupost ni calendari

La pime surt de la crisi amb dèficits: tecnològics i de formació
La transformació és veure oportunitats on ara només es veuen amenaces
Consultores i enginyeries malden per ajudar les empreses
L’èxit depèn molt que els projectes i els terminis siguin assumibles
La gran basa d’ara és per a les petites empreses: tenen molt a guanyar

En essència, la trans­for­mació digi­tal és girar una orga­nit­zació com un mitjó perquè comenci a veure opor­tu­ni­tats on ara només veu ame­na­ces. No cal dir que afron­tar aquest des­a­fi­a­ment ni és fàcil ni barat. Tan­ma­teix, l’alter­na­tiva de no fer-ho, en el pit­jor dels casos, és la des­a­pa­rició de l’empresa per l’exclusió del mer­cat.

Això ho saben molt bé en el sec­tor de la inter­me­di­ació turística, que ja fa temps que va haver d’afron­tar aquest procés; en canvi, altres com el de la mobi­li­tat urbana, per exem­ple, l’estan vivint ara de ple. Per tant, una de les pri­me­res coses que es pot dir de la digi­ta­lit­zació és que és força asimètrica des del punt de vista sec­to­rial, tot i que ja comen­cen a ser poques les acti­vi­tats que no n’estan afec­ta­des d’una manera o d’una altra.

En canvi, la dimensió de les empre­ses sí que pro­por­ci­ona un cert patró. Com més grandària, més fàcil és tro­bar empre­ses que ja hagin abraçat la digi­ta­lit­zació, mal­grat que no va ser un ena­mo­ra­ment a pri­mera vista. La porta d’entrada de la digi­ta­lit­zació a les grans empre­ses va ser el depar­ta­ment de tec­no­lo­gia. Ràpida­ment va seduir el de màrque­ting, que va tro­bar una eina de comu­ni­cació en les xar­xes soci­als i, final­ment, va arri­bar a la cúpula direc­tiva. Nor­mal­ment l’últim esglaó es va asso­lir quan tot allò que estava pas­sant va començar a pesar en el compte de resul­tats, pre­sents o futurs. És ales­ho­res quan qui mana va deci­dir afron­tar aquest procés amb un pro­to­col per a la tran­sició i un pres­su­post per cos­te­jar aquest viatge. En alguns casos, arros­se­gant en el seu viatge els seus proveïdors de pro­duc­tes i ser­veis.

Una enquesta de la con­sul­tora PWC cen­trada en empre­ses mit­ja­nes espa­nyo­les revela que per a un 78% de les empre­ses d’aquesta dimensió con­sul­ta­des, la digi­ta­lit­zació és un tema “relle­vant” per a la seva super­vivència a llarg ter­mini; en el cas dels nego­cis de ser­veis finan­cers, el per­cen­tatge s’eleva fins al 84,6%. No obs­tant això, aquest nivell de pre­o­cu­pació dista molt dels recur­sos finan­cers que s’hi des­ti­nen. Només el 22%, pre­veu dedi­car més del 5% de les seves inver­si­ons a aquesta fina­li­tat en els pròxims cinc anys. En països com Dina­marca, Noru­ega i Suècia, la pre­visió d’inversió es mou entre el 42% i el 50%.

“Això no és una moda, això va de debò”, adver­teix Jaume Clo­tet, soci de l’ofi­cina de Bar­ce­lona de PWC i expert en trans­for­mació digi­tal. Clo­tet no veu una altra manera d’afron­tar aquest procés que no sigui dedi­cant-hi una par­tida pres­su­postària i no espe­rant un retorn de la inversió segons els esque­mes con­ven­ci­o­nals, perquè no hi ha cer­te­ses, i no tots els euros que s’hi dedi­quin ofe­ri­ran un TIR com fins ara: “L’únic que sé del cert és que els errors, millor si pas­sen ràpid, per tor­nar-ho a inten­tar.”

Les peti­tes empre­ses cons­ti­tu­ei­xen el prin­ci­pal motiu de pre­o­cu­pació perquè l’acti­tud més freqüent és la falta de reacció. La tran­sició digi­tal fa temps que és el tema estre­lla dels arti­cles de la premsa espe­ci­a­lit­zada, ins­pira best-sellers i motiva jor­na­des infor­ma­ti­ves en tots els sec­tors. Ningú pot al·legar des­co­nei­xe­ment i hi ha una pre­o­cu­pació demos­tra­ble. En canvi, falta esma.

A Pimec tenen un pro­grama d’acom­pa­nya­ment en la tran­sició digi­tal, que enguany ha arri­bat a la segona edició, i en total s’hi han vist invo­lu­cra­des unes 500 empre­ses cata­la­nes de menys de vint-i-cinc tre­ba­lla­dors. “Quan els pre­gun­tem si dis­po­sen de pres­su­post per a la tran­sició, més del 95% res­pon nega­ti­va­ment”, es lamenta Andreu Bru, res­pon­sa­ble de l’àrea de tec­no­lo­gia i inno­vació de la patro­nal: “Això ha de can­viar”, asse­gura.

Pot­ser una manera de pro­vo­car aquest canvi és dient clar quina és la inversió de diners que cal. Quant costa la tran­sició digi­tal? Hem fet la pre­gunta a tots els experts con­sul­tats per fer aquest repor­tatge i, com era d’espe­rar, les res­pos­tes han estat poc con­cre­tes. Cal des­ta­car la de Luis Pia­cenza, soci de con­sul­to­ria Crowe, que fa un exer­cici que ell mateix qua­li­fica de gros­ser, ale­a­tori i amb ànim pro­vo­ca­tiu: “Totes les orga­nit­za­ci­ons cal­cu­len què neces­si­ten inver­tir per seguir gene­rant el mateix; doncs bé, no seria estrany que ara arri­bes­sin a la con­clusió que han de doblar aquesta xifra, per afron­tar la digi­ta­lit­zació, i això només per man­te­nir el negoci”, afirma.

Cer­ta­ment, un dels senyals d’alerta que comen­cen a tenir mol­tes pimes és la cai­guda de mar­ges. Com explica Pilar Hernández, de Toots­group, una firma de solu­ci­ons per a la cadena de sub­mi­nis­tra­ment, les ven­des d’algu­nes empre­ses aguan­ten o crei­xen men­tre que els mar­ges s’estan reduint de manera alar­mant, de vega­des perquè el mer­cat s’ha sofis­ti­cat i per seduir un con­su­mi­dor cada cop més com­plex la res­posta és aug­men­tar la gamma de pro­duc­tes. “Davant aquest pro­blema, els mètodes de gestió tra­di­ci­o­nals d’eficiència tenen els seus límits i cal un cop de timó: fer les coses d’una altra manera”, subrat­lla Hernández.

La tran­sició digi­tal és aquest cop de timó. Això de la tran­sició digi­tal va d’inver­tir en tec­no­lo­gia (que no sem­pre és cara), va de for­mar els tre­ba­lla­dors i, sovint, incor­po­rar nous per­fils, i va de cer­car acom­pa­nya­ment extern per afron­tar aquest procés. La bona notícia és que, segons explica Andreu Bru, el canvi no és d’un any per l’altre, que les acci­ons i la inversió es poden repar­tir en el temps, “L’èxit depèn molt que els pro­jec­tes i els ter­mi­nis siguin assu­mi­bles”, diu Bru. De la mateixa manera, Jaume Clo­tet pensa que una de les lec­tu­res que es pot fer de la digi­ta­lit­zació és que la nova tec­no­lo­gia posa a l’abast de les pimes solu­ci­ons i capa­ci­tats que abans només esta­ven a l’abast de les grans empre­ses: “La gran basa d’aquest moment és per a les pimes, que tenen molt a gua­nyar”, afirma.

Però amb quina salut arri­ben les pimes a aquest moment? En línies gene­rals, el tei­xit no ha superat total­ment les con­seqüències de l’última crisi. Sobre­tot en dos aspec­tes: el pri­mer, en els sis­te­mes tec­nològics, en con­cret aquells que gene­ren dades (el motor d’aquesta trans­for­mació), que estan obso­lets, i, el segon, en la for­mació dels tre­ba­lla­dors i la direcció, que també pateix un pre­o­cu­pant endar­re­ri­ment. “No es va inver­tir durant la crisi perquè esta­ven molt enfo­ca­des a la sub­sistència i ara hi ha una gene­ració que no s’ha posat al dia; hi ha líders que van tenir un apre­nen­tatge de guer­ri­lla, però que ara tenen pen­dent una con­versa interna i una ambició de ser grans. Això és cru­cial i és en l’agenda pen­dent de la pime”, diu Luis Pia­cenza, de Crowe.

Con­versa. Segu­ra­ment la tran­sició digi­tal té més a veure amb la comu­ni­cació entre per­so­nes que amb la tec­no­lo­gia. Just Pifer­rer d’Enin­ter, una empresa d’ins­tal·lació i man­te­ni­ment d’ascen­sors que es troba en plena trans­for­mació digi­tal, ho con­firma: “No havia par­lat tant ni amb tanta gent en la meva vida com en aquests mesos.”

Tota trans­for­mació digi­tal comença per obrir canals de comu­ni­cació; interns, entre totes les àrees de l’empresa; i externs, amb els cli­ents i proveïdors i, per què no, amb altres empre­ses per col·labo­rar. Només així serà pos­si­ble enten­dre què està pas­sant i deter­mi­nar qui­nes són les limi­ta­ci­ons i qui­nes les poten­ci­a­li­tats de l’empresa en el nou con­text. A més, és la manera d’acon­se­guir la com­pli­ci­tat de tota l’orga­nit­zació i ali­near-la en un mateix objec­tiu. Simultània­ment cal capa­ci­tar l’orga­nit­zació en les noves habi­li­tats. “És crític adap­tar el conei­xe­ment i el talent a la nova rea­li­tat”, diu Clo­tet.

Una com­pa­nyia que ha superat aques­tes pri­me­res eta­pes està pre­pa­rada per incor­po­rar la tec­no­lo­gia, perquè sap quina neces­sita i per a què la neces­sita. “Malau­ra­da­ment, mol­tes empre­ses com­pren tec­no­lo­gia sim­ple­ment perquè està de moda sense saber per a què la faran ser­vir, i això és un risc evi­dent”, diu Pia­cenza.

Cer­ta­ment, la tran­sició digi­tal és un camí ple de ris­cos, i l’únic sal­va­vi­des és fer les coses ben fetes. Per mini­mit­zar les erra­des i garan­tir els resul­tats, els últims anys han nas­cut i s’han mul­ti­pli­cat les con­sul­to­res de tran­sició digi­tal, segu­ra­ment un dels sec­tors més pròsper de l’actu­a­li­tat. “No m’ima­gino una empresa sola fent aquest camí”, diu Clo­tet.

Les grans fir­mes de con­sul­to­ria s’han posat les piles en aquest ter­reny de manera més recent, però amb un cert retard que va afa­vo­rir el nai­xe­ment de des­pat­xos espe­ci­a­lit­zats en digi­ta­lit­zació, en alguns casos lide­rats per repre­sen­tats de la pri­mera gene­ració d’empre­ne­dors del país. D’altra banda, les engi­nye­ries de solu­ci­ons tec­nològiques també han mirat d’ocu­par aquest espai. Tot això suposa un ele­ment de com­ple­xi­tat afe­git a la com­ple­xi­tat inhe­rent del pro­blema. “Avui dia hi ha con­sul­to­res estratègiques que ofe­rei­xen un diagnòstic; d’altres que només venen medi­ca­ments del seu por­ta­foli i d’altres que poden fabri­car fàrmacs a mida del pro­blema”, deta­lla José Luis Sacristán, direc­tor del negoci d’indústria i engi­nye­ria d’Oasys, espe­ci­a­lit­zada en indústria 4.0. Cada per­fil de con­sul­tora defensa les bon­dats del ser­vei que ofe­reix. Sovint, però, la clau és pre­gun­tar al cli­ent què neces­sita abans que ven­dre-li una tec­no­lo­gia.

Ara bé, sovint és un món que espanta la pime. En aquest sen­tit, Andreu Bru explica que cada cop hi ha més con­sul­to­res i engi­nye­ries de mida petita amb una oferta de ser­vei que inti­mida menys les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses.

X Infor­mació extreta de la xer­rada del pro­fes­sor d’IESE Edu­ardo Calvo en el marc d’un semi­nari sobre digi­ta­lit­zació de la Fun­dació Naturgy el 9 de juliol.

Producció flexible

L’anomenada manufactura additiva o els robots col·laboratius estan cridats a revolucionar la fabricació de productes. Tenir els béns de producció deixarà de ser crític i les fàbriques no hauran d’estar a la Xina.

Internet de les coses

La instal·lació de sensors als aparells, a les eines, a tot arreu, fa que les coses es comuniquin entre si i que generin una gran quantitat de dades en temps real. La informació ha de donar lloc a nous negocis i ha de fer que els actuals trobin nous enfocaments per als seus productes i serveis.

Intel·ligència artificial

El gran salt és generar nou coneixement amb les dades i això serà possible gràcies a la intel·ligència artificial. Seran les màquines les que trobaran patrons i podran no ja preveure el que passarà, sinó aconsellar què fer en cada cas. Per què esperar una avaria si es pot preveure i avisar abans?

Sistemes ciberfísics

La tecnologia està eixamplant les capacitats humanes. La realitat virtual, la realitat augmentada i els bessons digitals estan obrint noves fronteres en àmbits com la formació dels treballadors, la creació de nous productes i el màrqueting.

Un avenç obligat per a l’empresa

La transformació digital és un pas que el mercat no permet ignorar És vital esbrinar quina és la tecnologia més adequada per al negoci i com s’implementa
M. Sardà
El primer que has de mirar és el retorn que tindran les teves inversions
Els empresaris perceben el canvi digital com una inversió de futur
La digitalització ens permet prendre millors decisions
T’has d’assessorar perquè el procés no sigui una càrrega per a l’empresa

Des de la microempresa fins a les corporacions, la pràctica totalitat d’empreses catalanes estan convençudes que la transformació digital és un pas obligat que han de fer per continuar actius en el mercat. Posar-la en pràctica ja són figues d’un altre paner. La por per l’impacte que aquesta transformació tindrà en el compte de resultats de l’empresa i l’acceptació per part dels empleats d’aquest canvi suposen un fre a l’hora de prendre la decisió.

Tanmateix, la digitalització, segons totes les veus expertes, és obligada i requereix una planificació prèvia. Primer, per trobar aquella tecnologia que serà realment efectiva i que tindrà un retorn per al negoci. I en segon lloc, per establir un pla estratègic per a la seva implementació en l’entorn tècnic i laboral. La transformació digital requereix també un canvi de mentalitat i d’habilitats, un procés d’aprenentatge i adaptació que implica des de la direcció general fins al treballador amb funcions més bàsiques.

Marc Vidal és el director comercial de Vidaltech, una empresa familiar de planxisteria industrial i caldereria fundada el 1961 a Manresa. Estan especialitzats en processos de soldadura en peces úniques i mitjanes, i tenen capacitat per fabricar sèries grans. Vidal és l’impulsor de la transformació digital de la companyia, juntament amb la seva germana Anna. “La tercera generació ens vam situar al capdavant de l’empresa el 2007, i el primer pas va ser estudiar una sèrie de variables per veure com podíem gestionar millor el negoci: els costos, els processos de fabricació i la connexió entre l’oficina tècnica i la maquinària”, explica.

Vidal va detectar que l’empresa podia ser més competitiva si feien servir dades validades. “El programa que gestionava les comandes i els albarans no ens permetia anticipar-nos a les necessitats dels nostres clients”, assenyala. Van incorporar un nou programa de gestió empresarial que els permet recollir tots els temps de fabricació i que va endinsar Vidaltech en l’àmbit de la indústria 4.0.

Gestió del dia a dia.

Holded és una d’aquestes noves empreses que han sorgit al voltant de la necessitat empresarial de tenir un control digitalitzat dels processos interns. El software que proporciona va dirigit a pimes i autònoms, i facilita l’administració de tots els àmbits d’una companyia des d’una única plataforma ubicada en el núvol. Holded, fundada el 2016 per Bernat Ripoll i Javi Fondevila, ajuda les empreses en un dels apartats més feixucs: la comptabilitat i la facturació, “una àrea complexa de per si i ara més, ja que l’administració pública ja no permet utilitzar paper”, indica Fondevila. Per tant, “tant sí com no, les empreses s’han de digitalitzar”, rebla.

A Vidaltech, el software de gestió, li ha permès eliminar moltes tasques administratives “que generaven grans costos i automatitzar processos de producció”. Tot just ara estan connectant la maquinària amb les bases de dades. “Abans, els operaris rebien les ordres de fabricació en paper i ara interactuen amb el programa, fet que ens ha donat més rapidesa i agilitat”, diu. La digitalització els permet recollir les incidències i aplicar millores en la producció en temps real.

Vidal admet que els costos de digitalització són una partida important. “Va ser una decisió estratègica cabdal per al nostre futur i cal temps per implantar-la. Alhora també has de canviar la cultura empresarial. És un esforç i una tasca que has de realitzar, però si t’agrada millorar, no tens elecció. Al final, la digitalització ens permet prendre millors decisions”, diu.

Vidaltech també ha decidit renovar el web i implementar un pla de màrqueting digital “per impulsar la visibilitat de la companyia i tenir una presència més gran en mercats pròxims”, explica. L’empresa s’està començant a introduir en el mercat espanyol, francès i italià. I sumen formació als empleats, “perquè puguin analitzar el que succeeix”.

El recorregut que ha fet Vidaltech és de manual: detectar les eines que poden ser més efectives per al procés productiu i que donin valor afegit a l’empresa, trobar i confiar en els especialistes que implementaran la nova tecnologia i endinsar-se en el màrqueting digital per obrir nous mercats. “Has de sacrificar una part dels teus recursos pensant en el futur. Per tant, has d’entendre la digitalització com una inversió”, afirma. Vidaltech va facturar 4 milions d’euros el 2018 i ha passat dels 14 treballadors el 2007 als 35 actuals.

Els petits, també.

Cada cop hi ha més comerços, forns, estancs, carnisseries i farmàcies que disposen de sistemes tancats de gestió de diner en efectiu. Cash Keeper és una de les empreses que es dedica al disseny, a la fabricació i a la distribució d’aquests sistemes, que han minimitzat el frau de bitllets i monedes. Alexandra Colls és la cofundadora i gerent de l’empresa, que va néixer com una spin-off el 2013, a Palamós, i que des de finals del 2016 té seu a Calonge.

Van començar dissenyant el producte electromecànic: “Des dels inicis ja vam veure que hi havia feines que es podien fer de manera automatitzada”, explica Colls. La tardor del 2018, va decidir assistir a un programa d’ACCIÓ sobre indústria 4.0. “Vaig comprovar que es podien fer moltes coses per millorar l’empresa. Vam analitzar els esculls de la transformació digital i de com superar-los. Però com que havíem de triar, vam començar per desenvolupar la nostra pròpia placa de comunicacions”, que alerta a través del mòbil quan el calaix de recaptació és ple.

Poc després, “ajudats pels becaris que ens arriben de la Universitat de Girona, vam dissenyar una aplicació de realitat augmentada (RA), perquè els clients poguessin veure com quedaria la màquina a l’espai abans d’instal·lar-la”, diu Colls.

Amb l’aplicació de RA es desplacen a casa del client i projecten la màquina de gestió d’efectiu sobre l’espai real on es vol ubicar. “Així es té una percepció exacta de com quedarà instal·lada.” També han iniciat la impressió en 3D de peces. “Enviem el disseny 3D de qualsevol peça al client, estigui on estigui, i ell mateix se la pot imprimir i canviar-la. D’aquesta manera, estalviem temps i transport en la reposició de peces petites”, assegura. Aquesta decisió ha estat important, ja que l’empresa treballa en tots els mercats de la zona euro, Mèxic, Llatinoamèrica i Singapur, entre d’altres.

Colls explica que hi ha moltes eines de baix cost per iniciar-se en la transformació digital de l’empresa. “Has de saber triar quina s’adapta més al teu pressupost i al teu negoci. Nosaltres, amb calma i seny, les anem aplicant a tots els àmbits de l’empresa.” Afegeix, però, que cal veure “la digitalització com una inversió”: “El primer que has de fer és assessorar-te i contractar els experts que t’ajudin perquè el procés no sigui una càrrega per a l’empresa. El que és clar és que no et pots desconnectar.”

Cash Keeper va assolir els 3,5 milions d’euros de facturació el 2018. Actualment té 17 treballadors en plantilla.

Grans pimes.

La família Martínez va fundar el 1973, a Cornellà de Llobregat, Eninter, una empresa de fabricació, instal·lació, reparació i manteniment d’ascensors. Xavier Martínez, un dels fills del fundador, és qui impulsa l’entrada de l’empresa en la indústria 4.0, acompanyat de Daniel Amat, CTO de la companyia. Fabriquen ascensors, però el cor del negoci d’Eninter és el manteniment i l’actualització de les màquines, seves i de la competència. En aquest àmbit, la gestió la tenen totalment digitalitzada.

Les dades són la base de la transformació digital d’Eninter. La gestió del magatzem, de les peces de recanvi, de les incidències...“Els ascensors ens parlen, ens donen dades per al manteniment predictiu”, explica Just Piferrer, director de la cadena de subministrament. La digitalització ha permès que sigui el mateix sistema el que avisi quan les peces dels ascensors que atenen comencen a estar massa desgastades i requereixen un canvi, com també ajuda a trobar la millor solució per modernitzar les màquines ja instal·lades.

“El primer que has de mirar quan vols iniciar una transformació digital és el retorn que tindran les teves inversions. Les que ha fet Eninter s’han pensat molt bé i s’han fet quan s’havien de fer”, explica Piferrer, que destaca que les eines “són només eines i t’han d’ajudar a fer millor la feina, per això també convé estudiar les millores que es poden aplicar en el procés de producció i que no necessiten inversió”. D’aquí a una dècada, assegura, “qui no hagi fet la transformació digital, ja no hi serà”.

Eninter té una plantilla de 700 treballadors i una cinquantena de delegacions a l’Estat. El 2018 va facturar 70 milions d’euros.

Multinacionals.

Les grans empreses ja fa temps que s’han posat en marxa. Damm va crear el departament de transformació digital el desembre del 2017, que depèn directament de presidència. Està format per un equip de deu persones que lidera Laura Gil. A hores d’ara la companyia ja ha invertit en el procés de digitalització 10 milions d’euros, i el departament en qüestió gestiona al voltant de 145 iniciatives.

L’equip de Gil va estar al voltant de sis mesos definint les necessitats i el projecte, i van sorgir dues línies prioritàries: la primera, enfocada al consumidor i el negoci, en què l’anàlisi de dades els permet predir què passarà en els dos àmbits i la segona, dirigida a la transformació de la cultura empresarial. “Volem canviar el negoci des de dins. Per això hem posat molt el focus en la formació dels empleats i també impulsem la comunicació interna, perquè tothom sàpiga en tot moment el que s’està fent en digitalització”, explica Gil.

Damm treballa amb start-ups de diversos àmbits i forma part dels ecosistemes tecnològics de la ciutat: és patrona de la Mobile World Capital Barcelona i un dels socis principals de Barcelona Tech City, on té un espai propi, la casa de les start-ups.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.