Ciència

Un nou tractament alenteix la progressió del càncer de pròstata amb metastasi

El progrés de la malaltia es va retardar al voltant de quatre mesos

Segons un estudi que s’ha pre­sen­tat al Congrés ESMO 2019, que acaba dimarts a Bar­ce­lona, un nou trac­ta­ment hau­ria acon­se­guit alen­tir la pro­gressió del càncer de pròstata metastàtic. Es tracta d’una teràpia oral diri­gida a aquells tumors en els quals les cèl·lules tenen defec­tes en la repa­ració de l’ADN.

Segons aquest estudi, l’Ola­pa­rib s’ha mos­trat eficaç a l’hora d’alen­tir la pro­gressió del càncer i millo­rar la super­vivència a llarg ter­mini. La pro­gressió de la malal­tia es va retar­dar al vol­tant de qua­tre mesos quan l’Ola­pa­rib es com­pa­rava amb la teràpia hor­mo­nal. Les dades pre­li­mi­nars sug­ge­rei­xen una millora de la super­vivència supe­rior als tres mesos.

El càncer de pròstata és la forma més freqüent de càncer en homes. Cada any es diagnos­ti­quen més d’1,2 mili­ons de casos a tot el món, i la malal­tia pro­voca més de 350.000 morts anu­als.

En aquest estudi, els inves­ti­ga­dors van com­pa­rar l’Ola­pa­rib, un medi­ca­ment que blo­queja una proteïna necessària per a la repa­ració de l’ADN, amb les últi­mes for­mes de trac­ta­ment hor­mo­nal. Tots els paci­ents tenien càncer de pròstata metastàtic resis­tents a hor­mo­no­teràpia i defec­tes clau en els gens de repa­ració de l’ADN.

En el pri­mer grup la mit­jana de super­vivència lliure de pro­gressió va ser de 7,39 mesos, enfront dels 3,55 amb trac­ta­ment hor­mo­nal. Tot i que el nom­bre de defun­ci­ons no va ser sufi­ci­ent per obte­nir un resul­tat con­clo­ent, les dades van mos­trar que la super­vivència glo­bal era de 18,5 mesos amb l’Ola­pa­rib i de 15,1 amb la teràpia con­ven­ci­o­nal.

L’ús com a diana de les rutes de repa­ració de l’ADN en cèl·lules tumo­rals és una estratègia que ja es fa ser­vir en el trac­ta­ment de càncer de mama i el d’ovari en paci­ents amb alte­ra­ci­ons en dos tipus de gens de repa­ració de l’ADN: BRCA1 i BRCA2.

Els efec­tes adver­sos van ser més freqüents amb l’Ola­pa­rib que amb el trac­ta­ment hor­mo­nal. Es van inter­rom­pre el 16,4% dels trac­ta­ments per aquest motiu, el doble que amb la teràpia con­ven­ci­o­nal.

El trac­ta­ment del càncer de pròstata pot incloure cirur­gia, radi­o­teràpia, qui­mi­o­teràpia o trac­ta­ment hor­mo­nal. Les opci­ons terapèuti­ques són limi­ta­des si el càncer s’estén a altres parts de l’orga­nisme i desen­vo­lupa resistència a la teràpia hor­mo­nal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.