Gran angular

Les fintech van rebre una inversió de 39.000 milions de dòlars el 2018

Els experts, si bé en destaquen que aporten a les finances un model centrat en el consumidor i que ofereixen més rendiment, alerten que saber analitzar bé com valoren el risc

Poden oferir a l’inversor rendiments d’entre un 7% i un 10%

Durant el 2018, es van inver­tir en el sec­tor de les empre­ses de tec­no­lo­gies finan­ce­res 39.000 mili­ons de dòlars, una xifra que dobla la del 2017 i quin­tu­plica la de fa qua­tre anys, segons un estudi de CB Insights. Pel que fa a l’Estat espa­nyol, el volum de les ano­me­na­des fin­tech va créixer un 60% el 2018, segons l’obser­va­tori sec­to­rial DBK.

Segons Eli­sa­bet Ruiz Dotras, pro­fes­sora dels Estu­dis d’Eco­no­mia i Empresa a la Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya (UOC) i experta en ense­nya­ment finan­cer, el prin­ci­pal atrac­tiu d’aques­tes empre­ses per a l’inver­sor és la pos­si­bi­li­tat “d’acon­se­guir un ren­di­ment d’entre el 7% i el 10%, i fins i tot més, tot i que evi­dent­ment amb més risc”. Segons afe­geix, “amb un euríbor nega­tiu, els bancs et dona­ran molts pocs diners per una inversió de 500 euros a un ter­mini molt curt. En canvi, en les empre­ses de tec­no­lo­gies finan­ce­res pots inver­tir aquesta quan­ti­tat i, en menys d’un any, per exem­ple, en pots obte­nir un interès ele­vat.”

Però sem­pre hi ha un risc del qual cal ser cons­ci­ent. Com diu Ruiz Dotras, “sense una bona for­mació finan­cera, les empre­ses de tec­no­lo­gies finan­ce­res poden ser peri­llo­ses, perquè no saps com s’ha de fer una valo­ració cor­recta o si la infor­mació que dona l’empresa que sol·licita els fons és verídica; tam­poc no tens segu­re­tat res­pecte de l’empresa tec­nològica ni saps com valora el risc de les inver­si­ons.” Con­si­dera que cal fixar-se si l’empresa està regis­trada o no en la Comissió Naci­o­nal del Mer­cat de Valors (CNMV), ja que hi pot haver empre­ses que es dedi­quen a la inter­me­di­ació finan­cera que no hi esti­guin regis­tra­des, per la qual cosa no poden garan­tir segu­re­tat.

Per la seva banda, Àngels Fitó Ber­tran, vice­rec­tora de Com­pe­ti­ti­vi­tat i Ocu­pa­bi­li­tat de la UOC, des­taca de les fin­tech que tenen “un enfo­ca­ment cen­trat en les neces­si­tats i les pre­ferències del con­su­mi­dor i basat en un model sense inter­me­di­a­ris que, d’una banda, demo­cra­titza l’accés al món finan­cer i, de l’altra, redu­eix el cost de la pres­tació del ser­vei gràcies a sis­te­mes molt més efi­ci­ents.”

Des­taca espe­ci­al­ment que tant el finançament col·lec­tiu de préstec (crowd­len­ding) i el finançament col·lec­tiu vin­cu­lat de préstec vin­cu­lat a un pro­jecte (crowd­fun­ding) “estan des­ban­cant el negoci del capi­tal risc clàssic.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.