Política

La fiscalia vol més presó preventiva per als Jordis

Demana al Tribunal Suprem que celebri una vista per prorrogar la mesura cautelar si no hi ha sentència abans del dia 16

Els magistrats es reuneixen per valorar com fer pública la decisió

Òmnium en demanarà la llibertat

S’esgoten els terminis, s’aproxima la data de la sentència i tot fa accelerar els tràmits i intensifica la tensió de les persones afectades. Ahir mateix, la fiscalia del Suprem va fer un primer pas que no per esperat o legítim deixava de causar desconcert.

El ministeri fiscal demanava per escrit al tribunal la convocatòria d’una compareixença de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en presó preventiva des del 16 d’octubre del 2017, per decidir prorrogar-los aquesta mesura cautelar més extrema en cas que no hi hagi sentència abans de dimecres de la setmana que ve, el dia 16.

La renovació dels dos anys és un tràmit obligatori quan s’arriba al límit màxim estipulat per llei per a una presó preventiva, els dos anys. En aquest cas, es podria tractar d’una simple recomanació que fa el ministeri fiscal al tribunal davant la proximitat de la data de caducitat ja que, de moment, encara es desconeix quan es donarà a conèixer la resolució. Però precisament també per aquest motiu, la fiscalia podria estar demanant ja dos anys més de presó preventiva si preveu que el president, Manuel Marchena, encara no ha aconseguit posar d’acord els set membres del tribunal per poder redactar de forma unànime la sentència.

Per prorrogar dos anys més la presó preventiva, el Suprem hauria de convocar una vista o vistilla amb la compareixença de Cuixart i Sànchez amb els seus advocats. Un tràmit que, segons els advocats, es podria fer mitjançant videoconferència. Òmnium Cultural, per mitjà del vicepresident Marcel Mauri, ja va avançar ahir que en cas que se celebri la vista ells demanarien la llibertat immediata de Cuixart tal com han reclamat organismes com Amnistia Internacional i el grup de treball de l’ONU.

Per Mauri, però, la petició de la fiscalia va més enllà d’un simple tràmit i “evidencia la situació vergonyosa en què es troba la justícia espanyola”. “Per mantenir la unitat d’Espanya són capaços de passar per sobre dels drets i l’Estat de dret”, va afegir-hi. “No es tracta de fer justícia sinó d’impartir venjança”, va sentenciar de forma contundent després de recordar que, tot i que ahir no s’havien pogut posar en contacte amb Cuixart, el president de l’entitat està bé i amb la mateixa determinació que sempre per continuar reclamant la seva llibertat immediata.

Els partits independentistes també van expressar el seu malestar si s’acaba produint una pròrroga. Seria una nova expressió del “caràcter repressiu de l’aparell de l’Estat espanyol”, alertava el diputat Vidal Aragonès, de la CUP. Mentre els capitalistes ho qualificaven de “salvatjada”, Junts per Catalunya ho qualificava de “brutalitat”. Ara la decisió està en mans del Tribunal Suprem, que haurà de decidir si convoca la vista o notifica la sentència abans del dia 16 d’octubre. Tot sembla indicar, però, que la sentència està per caure ja que ahir mateix els membres del tribunal es van reunir per gestionar precisament com es notifica el veredicte als reclusos, als seus advocats i procuradors. El tribunal ja ha descartat que se n’informi abans les famílies.

Per videoconferència

A partir d’ara el que marca la llei és que per convocar la vista i decidir si es prorroga o no la mesura cautelar i com a “cortesia processal”, el tribunal hauria d’anunciar amb dos dies d’antelació la data per a la compareixença. La presència dels presos, però, segons els seus advocats, no és obligatòria, per la qual cosa podrien seguir la vista a traves de videoconferència. Aquesta mesura estalviaria el trasllat dels presos als centres penitenciaris de Madrid.

Sigui com sigui, el calendari es comença a tenyir de vermell amb la possibilitat de dates judicials. Com a molt tard, la vista s’hauria de convocar el 15 d’octubre, la qual cosa indicaria que la sentència s’allarga. Cal recordar que la pròrroga també suposaria un avís per a Oriol Junqueras i Joaquim Forn, en presó preventiva des del 2 de novembre. En cas contrari, la sentència es donaria a conèixer abans d’aquestes dates.

LES REACCIONS

Retorcen les institucions per mantenir la unitat d’Espanya per sobre de qualsevol dret i llibertat
Que demani la compareixença indica que la fiscalia es cura en salut d’una cosa que no controla: la data de la sentència
La fiscalia considera que no ve de dos anys més?
Jordi Cuixart
president d’òmnium
L’abús de la presó preventiva exemplifica la vulneració de drets fonamentals
El que busca no és fer justícia, el que busca és simplement venjança
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium
És una nova brutalitat voler prorrogar la presó de Sànchez i Cuixart. Reclamem la seva llibertat immediata
Evidencia la situació d’excepcionalitat i d’anormalitat democràtica
Eduard Pujol
portaveu de jxcat
Cuixart és a la presó per exercir drets fonamentals; una pròrroga suposaria més repressió
Vidal Aragonès
DIPUTAT DE LA CUP
Si es produís una pròrroga seria una autèntica salvatjada des del punt de vista jurídic
Si la sentència no es dicta abans del 16 d’octubre, el fiscal sol·licita la vista de la pròrroga de la presó
F. Cadena i J. Moreno
fiscals del suprem. escrit
Es vulneraria el dret a la llibertat personal en el supòsit de la permanència en presó provisional més enllà del límit permès
Si la sentència surt abans del dia 16, no cal la compareixença. No és bo treure conclusions amb presses
Gonzalo Boye
advocat de puigdemont. piulada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.