Política

Barcelona exigeix per gran majoria l’alliberament dels presos i la sortida dialogada

El grup de l’alcaldessa Colau aprova la proposta d’ERC i JxCat, que reconeix l’autodeterminació i defensa la protesta pacífica

Vila substitueix Forn

El ple de Barcelona en què l’extinent d’alcalde de la ciutat Joaquim Forn ha perdut l’acta de regidor en ser inhabilitat per la condemna de sedició del Suprem ha estat, precisament, aquell en què l’Ajuntament ha aprovat per àmplia majoria una proposició que exigeix la posada en llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. La proposició, aprovada amb el suport dels 25 regidors d’ERC, Barcelona en Comú i Junts per Catalunya enfront dels 16 del PSC, Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi, també reconeix el dret a l’autodeterminació i rebutja “tota forma de violència” en una referència implícita a l’emprada per alguns manifestants, però també per alguns agents dels Mossos d’Esquadra i de la Policía Nacional.

El vot favorable de Barcelona en Comú, amb l’alcaldessa al capdavant, mostra la discrepància en aquestes qüestions amb el seu soci de govern, el PSC. El regidor dels comuns, l’exsocialista Jordi Martí, va defensar com a “indispensable” que el ple municipal rebutgés la sentència del Suprem per “injusta”, però també perquè suposa la judicialització d’un conflicte “que era polític”. La proposició que ERC i JxCat van transaccionar amb Barcelona en Comú compromet l’Ajuntament a treballar amb la resta d’institucions i la societat civil per “trobar solucions” que permetin la llibertat dels presos i defensa que la resolució del conflicte “s’ha de canalitzar a través de les vies democràtiques, el diàleg institucional i l’expressió democràtica de la voluntat de la ciutadania”, precisament en el punt que acaba reconeixent el dret a l’autodeterminació.

La proposta reivindica que la ciutadania es pugui mobilitzar contra la sentència “de manera pacífica i ferma en defensa dels valors democràtics”. El contingut es traslladarà a les institucions catalanes i espanyoles, però també a les instàncies internacionals en què participa Barcelona. Tot i donar suport a la proposta, l’alcaldessa Colau va retreure als governs català i espanyol que les crides al diàleg s’han de concretar “per fer que sigui efectiu i seriós”.

Francina Vila, que ja va ser regidora de l’oposició amb l’alcalde socialista Jordi Hereu i després regidora del govern de Xavier Trias, torna ara a l’Ajuntament per substituir qui va ser extinent d’alcalde de la ciutat, Joaquim Forn, avui inhabilitat per a càrrec públic i condemnat a una dècada de presó pel Tribunal Suprem.

Per altra banda, l’Ajuntament de Terrassa també va aprovar ahir, amb els vots d’ERC, JxCat i nou dels deu regidors del grup Tot per Terrassa de l’alcalde, Jordi Ballart, una proposta a favor de l’alliberament dels presos.

Ordenances endavant i Muriel

El govern ha pogut aprovar provisionalment les noves ordenances fiscals de la ciutat amb l’abstenció d’ERC i JxCat. S’eliminen els límits en l’impost de béns immobles (IBI), que tindrà un increment mitjà d’un 5,45%. També s’augmenten les taxes a bars i restaurants per tenir terrasses i també s’incrementa el preu de l’aparcament al carrer per acostar-lo al cost de tenir una plaça de pàrquing. La regidoria d’Hisenda preveu ingressar 82 milions més i argumenta que l’IBI corregeix incoherències com ara que un pis amb més valor cadastral pugui pagar avui menys que un altre amb valor menor de la mateixa finca. El govern va acceptar el prec de JxCat perquè un espai de la ciutat porti el nom de l’expresidenta d’Òmnium, Muriel Casals. L’Ajuntament va decidir lliurar la medalla d’or a títol pòstum a Miquel Valls i la medalla al mèrit civil a Aladino Nespral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.