Política

L’‘impeachment’ va de debò

La Cambra de Representants formalitza la investigació per destituir Trump, estableix regles i fa el procés públic

La Casa Blanca insisteix que és una “cacera de bruixes” contra el president

Per si quedava algun dubte de la seriositat dels demòcrates a l’hora de continuar endavant i accelerar la investigació que els ha de dur al judici polític del president dels EUA, Donald Trump, ahir la Cambra de Representants va aprovar una resolució que formalitza el procés, n’estableix la normativa i oficialitza, ara ja sense cap mena de dubte, que l’impeachment va de debò i no hi ha marxa enrere.

La votació a la cambra baixa del Congrés nord-americà va ser de marcat signe partidista (232-196). Només dos demòcrates hi van votar en contra i tots els republicans, en bloc, es van oposar a la mesura. Una mesura que, bàsicament, estableix les normes que d’ara endavant guiaran un procés que s’ha estat desenvolupant a porta tancada i que mira d’esclarir si Trump va pressionar el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, perquè investigués el seu rival demòcrata Joe Biden a canvi d’ajuts militars. Els testimonis seran públics (i retransmesos per televisió), d’on sortirà un informe que podrà ser utilitzat per redactar els articles de destitució de Trump.

A més, permet als advocats del president participar en el procediment i ofereix als republicans l’opció de cridar els seus propis testimonis per interrogar-los –sempre amb el consentiment dels demòcrates–. Segons els experts, és pràcticament el mateix procés que s’havia utilitzat en els anteriors processos d’impeachment que s’han viscut als EUA.

Just abans de la votació, els republicans, que fins ara havien condemnat que s’iniciés la investigació sense un mandat explícit de la Cambra com el que es va votar ahir, van apilar totes les desqualificacions que han anat recollint durant les últimes setmanes sobre el procés i la investigació: un “xou”, una “farsa”, una “manca de procés just”. “És part de l’estranya obsessió dels demòcrates de capgirar els resultats de les últimes eleccions”, va dir el republicà Devin Nunes.

Pel líder conservador a la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, tot és una mostra més de l’intent d’influir en unes eleccions que els demòcrates temen perdre contra Trump, i es va queixar de les poques garanties i la falta de veu que se’ls dona en un procés que, segons la seva opinió, està marcat des d’un inici.

La presidenta de la cambra baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, els va respondre amb contundència: “La decisió de l’impeachment no està presa, dependrà del resultat de la investigació, i d’això va aquesta votació, de buscar la veritat. No sé per què els republicans tenen tanta por de la veritat. El que està en joc és la democràcia.”

Pelosi, que al principi era reticent al procés per por de les repercussions electorals, va ser qui va obrir la investigació fa un mes i escaig, i ara no té dubtes que és el pas a fer.

El pla dels demòcrates és votar els articles d’impeachment a la Cambra de Representants abans d’acabar l’any, i que el 2020 comenci amb el Senat jutjant políticament el president.

La ira que emanava de la Casa Blanca era visible des del Capitoli. “El president no ha fet res de dolent i els demòcrates ho saben”, va dir la portaveu Stephanie Grisham en un comunicat. Pels aliats de Trump, tot és una “obsessió trasbalsada” dels seus rivals, un procés “il·legítim” que asseguren que no “fereix” el president, sinó els nord-americans, amb un Congrés més centrat a “perdre el temps” en “teatres” que a treballar en legislació per millorar la vida dels nord-americans. “Els demòcrates volen extreure un veredicte sense donar a l’administració una oportunitat per organitzar una defensa”, va afegir. “És injust, inconstitucional i fonamentalment antinord-americà”, va resoldre.

Més testimonis

Trump, més còmode a través de Twitter, va insistir una vegada més que tot plegat és “la cacera de bruixes més gran de la història dels Estats Units”, i va assegurar que la “farsa” de l’impeachment està fent mal a les borses. “I als inoperants demòcrates no els importa”, va bramar.

En paral·lel a la votació, el procediment d’investigació no es va aturar ni un segon. Ahir mateix compareixia Tim Morrison davant dels comitès encarregats de la investigació, i hores abans de l’aparició davant dels congressistes dimitia com a principal assessor en afers russos del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca. Tot feia preveure que el seu testimoni corroboraria el suposat quid pro quo de Trump amb el govern ucraïnès.

LA XIFRA

232
congressistes
van votar a favor d’engegar el procés de destitució de Trump a la cambra baixa i 196, en contra.

Estat Islàmic ja té nou líder

Estat Islàmic va confirmar ahir la mort del seu líder, Abu Bakr al-Baghdadi, en l’operació que els EUA van dur a terme el cap de setmana al nord-est de Síria, i anunciava el nom del successor: Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi. En una gravació de vuit minuts, el grup gihadista demana lleialtat al nou cap, assegura que manté els objectius, clama venjança i diu que estan més a prop que mai de les costes europees. La declaració arribava hores després que el Pentàgon difongués les primeres imatges de l’operació en què es va eliminar Al-Baghdadi, vídeos enregistrats amb un dron en què es veu el pla d’aproximació dels membres de les forces especials i el bombardeig fins a la destrucció de l’amagatall del gihadista. El president Trump va revelar el nom del gos ferit en l’operació, una informació que fins ara era confidencial. Conan, amb més de cinquanta missions d’experiència, serà rebut la setmana vinent a la Casa Blanca amb tots els honors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.