Eines

Control per preservar el medi

La inspecció ha suposat una millora en el compliment de la norma d’indústries amb potencial contaminant

Si hi ha una infracció greu, l’inspector torna al cap de sis mesos
Hem observat una reducció rellevant dels incompliments des del 2014

El Pro­grama d’Ins­pecció Ambi­en­tal Inte­grada de la Gene­ra­li­tat, que es va rea­lit­zant anu­al­ment del 2014 ençà, i que ha des­ple­gat 3.000 ins­pec­ci­ons en cinc anys, evi­den­cia que any rere any les ins­tal·laci­ons indus­tri­als millo­ren en el com­pli­ment de la nor­ma­tiva ambi­en­tal, i s’ha pas­sat d’un com­pli­ment del 47%, l’any 2014, a un del 67%, l’any 2018.

Segons dades del Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, l’any 2014, la ins­pecció va detec­tar 290 casos en què es va haver de fer una decla­ració final de l’informe amb el segell de “no ade­quat”, és a dir, que es detec­ten incidències ambi­en­tals relle­vants que dema­nen mesu­res de cor­recció i pre­venció. Aquests casos supera­ven els infor­mes de com­por­ta­ment “ade­quat” –inclo­uen incom­pli­ments poc relle­vants-, amb 115 casos, i els infor­mes de com­por­ta­ment “satis­fac­tori”, en què no es detec­ten incom­pli­ments o els que s’havien escai­gut han estat cor­re­gits. El 2015, els infor­mes de “no ade­quat”, 258, s’enfron­ta­ven a 169 “d’ade­quat” i 168 de “satis­fac­tori.” El 2016 es va arri­bar a un punt d’inflexió, en què els 220 de “no ade­quat” ja esta­ven per sota dels “ade­quat”, que arri­ba­ven a 241, men­tre que els que tenien decla­ració de “satis­fac­tori” tenien un regis­tre de 151. La tendència es va man­te­nir el 2017, amb 231 “no ade­quat”, molt per sota dels 276 “d’ade­quat”, amb 125 de “satis­fac­tori”. El 2018, els “no ade­quat”, 156, es man­te­nien també per sota dels “ade­quat”, 177, amb 99 “satis­fac­tori”.

Com diu Pere Poblet, sub­di­rec­tor gene­ral d’Inter­venció i Qua­li­fi­cació Ambi­en­tal: “Hem obser­vat una reducció dels incom­pli­ments real­ment relle­vant, i hem cons­ta­tat que la ins­pecció té un efecte revul­siu. Si es visita cada any l’empresa, això implica una retro­a­li­men­tació de la comu­ni­cació, i els res­pon­sa­bles de la ins­tal·lació indus­trial ente­nen que han d’apli­car deter­mi­na­des mesu­res per pro­te­gir el medi.” Els incom­pli­ments tenen a veure amb els eixos d’aigua, resi­dus i qua­li­tat de l’aire, i per això els expe­di­ents es tra­mi­ten a l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA), l’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC) i la direcció gene­ral de Qua­li­tat Ambi­en­tal i Canvi Climàtic, enti­tats sobre les quals cau la res­pon­sa­bi­li­tat de fixar san­ci­ons, si escau.

El Pro­grama d’Ins­pecció Ambi­en­tal Inte­grada té com a uni­vers els 1.511 esta­bli­ments DEI, és a dir, inclo­sos en la direc­tiva euro­pea d’emis­si­ons indus­tri­als, que es con­si­de­ren poten­ci­al­ment d’alta incidència ambi­en­tal. Enguany, la ins­pecció s’està duent a terme sobre 736 esta­bli­ments, que es clas­si­fi­quen en qua­tre grups d’acti­vi­tat: indus­tri­als i energètiques (245) en què tro­bem cicles com­bi­nats, refi­ne­ries de petroli, fabri­cació de ciment, vidri­e­res, indústria química, fone­ries, indústria tèxtil i indústria agro­a­li­mentària; acti­vi­tats de gestió de resi­dus (78); dipòsits con­tro­lats de resi­dus (32) i grans explo­ta­ci­ons rama­de­res (381), que inclou gran­ges de galli­nes pone­do­res, porcs d’engreix i tru­ges repro­duc­to­res.

Amb el pas dels anys, també s’ha allar­gat el període entre ins­pec­ci­ons. Com diu Poblet: “Quan es va implan­tar la ins­pecció, algu­nes empre­ses es quei­xa­ven d’haver de sofrir ins­pec­ci­ons cada any però, amb l’adopció d’un algo­ritme que mesura el poten­cial con­ta­mi­nant, ara podem modu­lar la freqüència de la ins­pecció.” Ara, un 30% dels esta­bli­ments indus­tri­als sota con­trol man­te­nen una peri­o­di­ci­tat de dos anys, amb tendència a reduir-la, men­tre que un 60% de les empre­ses rep l’ins­pec­tor cada tres anys. “En el cas d’un incom­pli­ment greu de la norma, que implica una peri­llosa afec­tació de medi ambi­ent, com ara superar els límits de part per milió de partícules con­ta­mi­nants eme­ses a l’atmos­fera, l’ins­pec­tor torna al cap de sis mesos per veure si hi ha hagut esmena.” És impor­tant remar­car que, amb l’acu­mu­lació d’experiència, la tasca d’ins­pecció ha gua­nyat en eficiència: si el 2014 la mit­jana de dies neces­sa­ris per eme­tre un informe era de 195, l’any pas­sat ja es bai­xava a 157, amb un 40% d’infor­mes eme­sos en menys de qua­tre mesos.

A l’hora de deter­mi­nar quins són els sec­tors d’acti­vi­tat que poden tenir una incidència ambi­en­tal poten­ci­al­ment més alta, Poblet fa esment de la indústria química de base i els ges­tors de resi­dus.

De cara als anys vinents, Pere Poblet avança: “La nos­tra intenció és pas­sar del segui­ment quan­ti­ta­tiu que hem estat fent fins ara a un de qua­li­ta­tiu, per poder des­criure fil per randa les infrac­ci­ons a la norma ambi­en­tal que es fan, i poder obser­var si hi ha rei­te­ració.”

El pes del segell EMAS

En el criteri per seleccionar un establiment que s’ha de sotmetre a la inspecció, a banda dels nivells i tipus d’emissions contaminants, la sensibilitat del medi local, el risc d’accident i l’historial de compliment de l’autorització, està guanyant pes que l’empresa participi en el sistema de gestió ambiental EMAS. Qui hi estigui registrat veurà reduïda la categoria del risc: així, pot passar de risc 4, que implica una avaluació dels riscos ambientals in situ cada dos anys, a risc 3, cada tres anys. Donar aquest pes a EMAS es deu, com diu Poblet, “al fet que és un sistema de gestió de la UE, i per això, per promoure’l, s’incrementa el seu valor en el programa d’inspecció ambiental”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.