Política

Òmnium considera que l’informe d’Amnistia suposa “un altre cop important a la imatge internacional d’Espanya”

Marcel Mauri creu que, de confirmar-se, el pronunciament de l’ONG “és molt rellevant no només pel que diu” sinó pel fet “poc habitual” de valorar una sentència en ferm en un estat democràtic

El vicepresident d’Òmnium, però, es mostra escèptic davant la reacció de l’Estat i recorda que “els precedents no són gens optimistes”

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha valorat l’informe d’Amnistia Internacional (AI) i ha assegurat que, de confirmar-se, es tractaria “d’un altre cop molt important a la imatge internacional d’Espanya”.

“Si acaba sent com s’ha publicat, és coherent amb els cinc informes que ja ha fet Amnistia en aquests dos anys i un mes que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez estan empresonats”, ha comentat Mauri al programa Preguntes Freqüents de TV3.

“És molt rellevant no només pel que diu sinó perquè és molt poc habitual que Amnistia faci aquests posicionaments amb una sentència en ferm i amb un estat democràtic com és l’espanyol”, ha subratllat el vicepresident d’Òmnium.

L’informe final d’Amnistia sobre el judici al procés s’ha de fer públic dimarts, però durant unes hores es va filtrar per error a la versió francesa de la web suïssa de l’organització.

En el text, Amnistia denuncia que els drets a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica estan amenaçats a l’Estat i centra les crítiques en la condemna a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. L’entitat considera que la decisió del Suprem “trepitja els seus drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica” i en demana l’alliberament “immediat”.

L’anàlisi d’AI critica que la condemna es basa en una definició “vaga” del delicte de sedició del codi penal espanyol i en una interpretació “massa general i perillosa”.

Sobre els líders polítics independentistes condemnats, l’organització diu que la “imprecisió” de la definició i la seva interpretació “àmplia posen en dubte les condemnes per a la sedició” pronunciades contra ells.

“Els precedents no són gens optimistes”

“Ens agradaria pensar que el govern espanyol escoltarà l’informe d’Amnistia però els precedents malauradament no són gens optimistes”, ha reflexionat en veu alta Marcel Mauri. “A Espanya li està costant molt entrar en aquesta via del seny, fer cas del que li està dient Europa i organitzacions tan rellevants, i actuar en conseqüència”, ha apuntat el número 2 d’Òmnium.

“Ja veiem que des del Borbó fins a l’últim dels jutges estan negligint en la defensa d’aquests drets bàsics i fonamentals”, ha conclòs Mauri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.