Política

Torra toca el crostó a Aragonès

El president es reuneix amb el vicepresident per recalcar-li que no assumeix l’acord entre ERC i el PSOE ni té el seu vistiplau

El republicà insta el cap de l’executiu a defensar junts l’autodeterminació a la taula entre governs

Borràs parla d’una moció de confiança si Torra és inhabilitat

Ha moles­tat, i molt, al pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, que ERC pactés amb el PSOE aspec­tes que afec­ten el govern sense el seu con­curs, fins al punt que Quim Torra va cri­dar ahir a capítol el vice­pre­si­dent, el repu­blicà Pere Ara­gonès, per tras­lla­dar-li el seu males­tar, dema­nar-li expli­ca­ci­ons i acla­rir-li que l’acord ERC-PSOE “no té el vis­ti­plau del govern ni l’assu­meix com a tal”. “És un acord entre par­tits”, li va fer avi­nent.

Després de tres quarts d’hora, la sang no va arri­bar al riu. Torra va remar­car-li que qual­se­vol acord amb el govern d’Espa­nya ha d’estar ges­ti­o­nat i vali­dat per la pre­sidència cata­lana, i que no es pot nego­ciar res amb La Mon­cloa al marge dels acords de govern. En aquest sen­tit, la posició comuna con­sen­su­ada pels socis és l’acord del 14 d’octu­bre i el comu­ni­cat con­junt del pre­si­dent i el vice­pre­si­dent de reacció a la sentència del Tri­bu­nal Suprem con­tra els pre­sos polítics, l’ano­me­nada Decla­ració de la Llotja (subs­crita per par­tits cata­lans, bale­ars, valen­ci­ans, bas­cos i gallecs con­tra la repressió i per l’auto­de­ter­mi­nació), la de l’Assem­blea de Càrrecs Elec­tes del 30 d’octu­bre per l’auto­de­ter­mi­nació i l’amnis­tia, i les reso­lu­ci­ons del Par­la­ment. “D’aquí no es mourà el pre­si­dent Torra: exer­cici del dret d’auto­de­ter­mi­nació, fi de la repressió i amnis­tia”, refer­men.

El cap de govern també té dub­tes sobre la con­sulta pac­tada entre ERC i el PSOE sobre el resul­tat de la taula entre governs, ja que va defen­sar a Ara­gonès la neces­si­tat que les nego­ci­a­ci­ons per­me­tin “una votació clara sobre la inde­pendència”. “Ho tor­na­rem a fer i Spain, sit and talk són expres­si­ons a favor del dret a l’auto­de­ter­mi­nació”, recor­den fonts de Pre­sidència, que hi afe­gei­xen que un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació “ha estat la força moti­va­dora de la mobi­lit­zació popu­lar més gran d’Europa durant els últims deu anys”. “Ningú s’ha mobi­lit­zat de manera mas­siva per un nou esta­tut ni cap millora d’auto­go­vern que no sigui la inde­pendència”, subrat­llen, en pre­visió de per on poden anar les ofer­tes soci­a­lis­tes en aquesta taula.

Més tard, via Twit­ter, Torra hi insis­tia: “La ciu­ta­da­nia s’ha gua­nyat el dret de votar sobre la inde­pendència en un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació. Tenim un país apo­de­rat i madur que ha de pren­dre les deci­si­ons lliu­re­ment.”

El vice­pre­si­dent va acu­dir a Palau amb l’ànim de tei­xir una estratègia con­junta a par­tir de l’acord amb el PSOE i va pro­po­sar a Torra defen­sar ple­gats l’auto­de­ter­mi­nació a la mesa de nego­ci­ació amb l’Estat per inten­tar des­en­ca­llar el con­flicte polític. Ara­gonès va argu­men­tar que la rei­vin­di­cació de l’auto­de­ter­mi­nació davant l’Estat ja estava pre­vista entre els acords de govern.

Tant el pre­si­dent com Junts per Cata­lu­nya cir­cums­cri­uen l’acord d’ERC per abs­te­nir-se en la inves­ti­dura de Pedro Sánchez com un pacte entre for­ma­ci­ons polítiques. La cap de files de JxCat a Madrid, Laura Borràs, acusa ERC de ser des­lle­ial amb el pre­si­dent i el govern, i ahir adver­tia des de RAC1 del perill de deses­ta­bi­lit­zació: “El que seria estrany és que un soci de govern volgués donar esta­bi­li­tat a un govern espa­nyol i, en canvi, gene­rar ines­ta­bi­li­tat en el si del govern català.”

Borràs també va aler­tar d’even­tu­als con­seqüències per al govern arran de fer Sánchez pre­si­dent, sense pre­ten­dre entrar en el debat sobre un avançament elec­to­ral: “Quan hi ha frac­tura entre els socis de govern, es pot pro­duir un esce­nari d’elec­ci­ons anti­ci­pa­des. Que això pugui pas­sar no vol dir que acabi pas­sant.” Borràs inten­tava no posar més lle­nya al foc, no sense expli­ci­tar la queixa que “no es pot par­lar d’una mesa de govern si el soci majo­ri­tari de govern no sap res d’aquesta mesa”.

Fonts de vice­pre­sidència insis­tien a l’ACN que tant el depar­ta­ment capi­ta­ne­jat per Ara­gonès com ERC “sem­pre han estat lle­ials”, i van recor­dar que van ser els pri­mers a dema­nar a l’equip nego­ci­a­dor soci­a­lista que Sánchez truqués al pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, i que des de sem­pre han estat par­lant d’una taula entre governs en les nego­ci­a­ci­ons.

Dilluns, quan es va saber que ERC i el PSOE havien arri­bat a un acord, el pre­si­dent va posar-se en con­tacte amb Ara­gonès per expres­sar-li que un acord de par­tit no vin­cula el govern, i per recor­dar-li que “no gover­nen sols”. L’endemà, el vice­pre­si­dent va tru­car a Torra i van que­dar per ahir.

No és gens clar que la tensió entre els socis hagi dis­minuït, però el govern tira enda­vant –“sem­pre hi ha el bucle per­ma­nent que estem en crisi, però el govern encara dura”, cons­ta­tava Borràs–. El que sí que és evi­dent és que s’apro­xi­men nous epi­so­dis en què les cos­tu­res gover­na­men­tals es tor­na­ran a posar a prova, ja que, al marge de la inves­ti­dura de Sánchez (en què JxCat dirà no, d’acord amb el com­promís de no fer-ho a canvi de res), hi ha la pro­ba­ble inha­bi­li­tació del pre­si­dent Torra. Aquest punt sí que podria accen­tuar les ten­ti­nes del govern. La Junta Elec­to­ral Cen­tral (JEC) es pro­nun­ciarà avui sobre la pos­si­ble sus­pensió de Torra com a dipu­tat del Par­la­ment, fet que de facto li impe­di­ria con­ti­nuar al cap­da­vant de la Gene­ra­li­tat.

Borràs va adme­tre que hi podria haver un “esce­nari elec­to­ral deri­vat d’una inha­bi­li­tació”, però que seria “escan­dalós” en un estat de dret que un orga­nisme admi­nis­tra­tiu com la JEC servís per depo­sar un pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat. Segons l’excon­se­llera, si això passés, Torra se sot­me­tria a una qüestió de con­fiança al Par­la­ment. “Ha de ser el Par­la­ment qui deci­deixi inha­bi­li­tar-lo o no”, va recor­dar.

Entre­tant, el por­ta­veu de JxCat a la cam­bra, Edu­ard Pujol, va afir­mar que la volun­tat del pre­si­dent d’esgo­tar la legis­la­tura “té tot el sen­tit del món” mal­grat les dis­crepàncies entre els socis. En una entre­vista a Ser Cata­lu­nya, Pujol va rei­vin­di­car la volun­tat de JxCat de dia­lo­gar, però va aler­tar de “les aixe­ca­des de camisa d’uns pro­fes­si­o­nals del poder com és el PSOE i unes per­so­nes que no tenen gai­res escrúpols a l’hora de can­viar de posició”.

LES FRASES

Seria estrany que un soci de govern volgués donar estabilitat a un govern espanyol i, en canvi, generar inestabilitat al català
Laura Borràs
Cap de files de JxCAT al Congrés
La ciutadania s’ha guanyat el dret de votar sobre la independència en un referèndum d’autodeterminació
Quim Torra
President de la Generalitat

Possible retorn de Puigdemont a Perpinyà al gener

“Tenim algun dia previst per a l’acte de Puigdemont a Perpinyà. Podria ser al mes de gener.” Amb aquesta previsió treballa Junts per Catalunya i l’entorn del president Carles Puigdemont al voltant d’una visita del mandatari a la capital nord-catalana, segons Laura Borràs. El president exiliat va descartar instal·lar-s’hi de forma permanent, però es prepara un desplaçament que reunirà els integrants de JxCat; un retorn a Catalunya que es podria convertir en una rebuda multitudinària. La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat i la suspensió de l’euroordre que pesava contra Puigdemont per part de la justícia belga deixen el camí expedit. La visita a Perpinyà, a la qual també acudirà l’exconseller Toni Comín, la va anunciar el Consell per la República, que té previst organitzar una mobilització a la ciutat amb posterioritat a la participació de tots dos europarlamentaris en el ple del dia 13 d’aquest mes a la seu d’Estrasburg del Parlament Europeu. El grup parlamentari de JxCat va celebrar amb crits de “Perpinyà” la sentència del tribunal luxemburguès en una connexió per videoconferència amb Puigdemont i Comín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.