Política

Justícia ratifica el règim tancat als presos polítics

El principal escull per concedir-los el tercer grau o obert ha estat l’elevada durada de les penes

Amb la classificació de règim ordinari podran demanar permisos un cop hagin complert la quarta part de la condemna

El departament de Justícia ha confirmat el segon grau penitenciari per als presos polítics independentistes condemnats pel Tribunal Suprem (TS). Justícia descarta així concedir ara el tercer grau o obert tenint en compte la durada de les penes però recorda que aquest el segon grau permet el retorn “progressiu” a la llibertat.

Segons ha informat Justícia, el Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha ratificat aquest dijous la proposta que van fer el passat 11 de desembre les juntes de tractament de les presons de Mas d’Enric, Puig de les Basses i Lledoners, que en decisions no unànimes van descartar concedir de moment el règim de semillibertat o tercer grau als líders independentistes.

Malgrat que totes les resolucions destaquen el procés d’inserció social “favorable”, un dels requisits per accedir a un règim de semillibertat, “ponderen” aquesta possibilitat tenint en compte les elevades penes de presó, d’entre 9 i 13 anys de presó. Justícia, però subratlla que el règim en segon grau “també permet l’inici progressiu del retorn a la comunitat”.

Aquesta classificació implica que els presos podran començar a demanar permisos per sortir de la presó quan hagin complert una quarta part de la pena. Jordi Sánchez i Jordi Cuixart la compliran el 14 de gener vinent i els últims seran Romeva, Bassa i Turull, que ho faran el 16 de febrer del 2021. Amb el règim ordinari els reclusos poden gaudir fins a 36 permisos l’any. De fet, Jordi Sànchez demanarà el seu primer permís penitenciari abans del proper dimarts, 14 de gener, quan haurà complert una quarta part de la seva pena de presó, segons va explicar ahir el seu advocat, Jordi Pina.

Les classificacions es poden recórrer ara davant del jutge de vigilància penitenciària. La decisió que prengui aquest jutge es pot recórrer també, en última instància, davant del tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem espanyol.

A partir de la comunicació de la classificació de segon grau s’obre un període d’un màxim de sis mesos perquè les juntes de tractament revisin cada cas i, si s’escau, proposin un canvi de grau al Servei de Classificació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.