Gran angular

El ‘boom’ de les residències d’estudiants

Inversors i operadores internacionals estan dinamitzant un sector que fins ara no despertava cap interès. A Barcelona hi ha més d’una desena de projectes en marxa, la majoria al 22@

L’augment de llits en residències pot rebaixar la pressió sobre el lloguer
Nick Wride
Director de ‘living’ a JLL
Hi ha expectatives de preus elevades, que estan fora de la lògica del mercat
Álvaro Soto de Scals
gerent del Grupo Moraval

Des de la segona mei­tat del 2018 i, sobre­tot, al llarg del 2019, hem assis­tit al nai­xe­ment i eclosió d’un nou sec­tor i objecte de desig per part dels inver­sors immo­bi­li­a­ris: les residències d’estu­di­ants. Tant és així que, segons alguns càlculs, Cata­lu­nya, però sobre­tot Bar­ce­lona, podria doblar l’oferta de llits dis­po­ni­bles el 2018, amb tots els pro­jec­tes que es van con­cre­tar l’any pas­sat i els que hi ha en desen­vo­lu­pa­ment per a aquest 2020. De tal manera que es pas­sa­ria de cobrir a penes el 15% de la demanda esti­mada a arri­bar al 30%. Això mal­grat les limi­ta­ci­ons que hi ha a Bar­ce­lona sobre nous allot­ja­ments que no tenen altres ciu­tats de l’Estat que com­par­tei­xen aquest feno­men com ara Madrid, Gra­nada i València.

L’extensió i la posada al dia de les residències d’estu­di­ants refor­cen el rol de Cata­lu­nya com a des­ti­nació inter­na­ci­o­nal per estu­diar i sig­ni­fica l’entrada de nous actors en el sec­tor: bàsica­ment inver­sors i ope­ra­dors de fora d’Espa­nya. S’ha de veure si el nou pro­ducte que ja comença a arri­bar al mer­cat és ben aco­llit pels estu­di­ants, que fins ara majo­ritària­ment s’incli­nen per com­par­tir pis.

L’existència d’una demanda latent sus­tenta el boom, però no l’explica. Hi ha altres fac­tors que aju­den a enten­dre millor el perquè i el perquè ara. D’entrada cal pen­sar que, fins fa poc temps, les residències d’estu­di­ants i els col·legis majors eren ins­ti­tu­ci­ons depen­dents d’uni­ver­si­tats, fun­da­ci­ons o ordes reli­gi­o­sos, sense ànim de lucre i a par­tir d’un model sovint con­ces­si­o­nal, de baix ren­di­ment i, en con­seqüència, de poca inversió: “Aquest pro­ducte tra­di­ci­o­nal estava obso­let i la pro­pi­e­tat, força dis­persa, fins al punt que el pro­pi­e­tari amb la car­tera més àmplia era l’empresa Resa, que només tenia el 10% del total”, explica Álvaro Soto de Scals, res­pon­sa­ble del Grupo Mora­val, pro­mo­tor d’una nova residència de 238 pla­ces al car­rer Pallars del 22@ de Bar­ce­lona.

Un sec­tor blo­que­jat i difícil de reci­clar és el que es tro­ben els pri­mers inver­sors inter­na­ci­o­nals que comen­cen a arri­bar a la cerca d’opor­tu­ni­tats després de la crisi. També els pri­mers ope­ra­dors pro­ce­dents del Regne Unit, els Estats Units o Holanda, àvids d’expor­tar la seva experiència després de con­so­li­dar els mer­cats naci­o­nals res­pec­tius. El desem­bar­ca­ment no era, doncs, fàcil perquè calia “crear pro­ducte”.

Para­do­xal­ment el tret de sor­tida van ser ope­ra­ci­ons de com­pra de pro­ducte exis­tent. La pri­mera va tenir lloc el 2015, quan l’ope­ra­dora holan­desa TSH (The Stu­dent Hotel) en plena expansió per tot Europa va adqui­rir dues residències del BBVA, una al Paral·lel i l’altra al 22@. “Va sig­ni­fi­car un abans i un després”, asse­gura Nick Wride, direc­tor de living i actius alter­na­tius de la con­sul­tora JLL, que va fer d’inter­mediària en l’ope­ració. El 2017 va tenir lloc la com­pra de les residències de Resa (unes 9.300 pla­ces) per part de la ges­tora immo­biliària dels Estats Units Greys­tard en aliança d’empre­ses amb les ges­to­res de fons Axa i CBRE. Greys­tard es va con­ver­tir així en la pri­mera ope­ra­dora de l’Estat i de Cata­lu­nya, i des d’ales­ho­res no ha parat d’aug­men­tar la car­tera. També aquell any, la gran ope­ra­dora britànica GSA va adqui­rir Nexo Resi­den­cias, que tenia diver­sos cen­tres a tot l’Estat, entre els quals dos en cons­trucció a Bar­ce­lona, que el Peuat havia para­lit­zat i que final­ment es van poder estre­nar l’estiu del 2019 amb dos anys d’endar­re­ri­ments: l’un al Cam­pus Sud de la UB i l’altre a prop de Sants Estació. Chris­top­her Holloway, direc­tor gene­ral de GSA a Espa­nya, explica que el pla de la com­pa­nyia per créixer era començar com­prant desen­vo­lu­pa­ments d’altres, i ara con­ti­nua pro­mo­vent pro­ducte propi (han com­prat un ter­reny al barri de Sant Ger­vasi per fer una residència pròxima a les uni­ver­si­tats pri­va­des de la zona alta) i en un futur aspi­rant a la gestió d’immo­bles d’altres. Holloway està pen­sant en les mol­tes residències que s’estan pro­jec­tant a la zona del 22@.

Llançats en estam­pida, després de les ope­ra­ci­ons cor­po­ra­ti­ves, molts inver­sors estan apos­tant per aquest barri. Un dels més actius és la soci­e­tat for­mada pels fons britànics d’inversió immo­biliària Hen­der­son Park i Hines, que obri­ran dues residències en aquesta zona, una de 750 pla­ces i una altra de més petita al car­rer Cristóbal de Moura. També en el tri­an­gle que for­men l’avin­guda Dia­go­nal, la Gran Via i la ram­bla de Prim -que està adqui­rint una certa espe­ci­a­lit­zació en aquest pro­ducte- s’aixe­carà una altra residència d’estu­di­ants que ha dis­po­sat dels ser­veis de la con­sul­tora 3 Capi­tal per a la com­pra del solar. És una zona que per­met tro­bar ter­renys i té a prop els cam­pus de la UPF i la UB Besòs. Xavier Robert, soci de la firma, reco­neix que el sec­tor també s’està movent per una “certa moda o tendència”, la mateixa que també està impul­sant l’interès pel cotre­ball.

Un estudi publi­cat al juny per JLL posava xifres a aquesta “moda”, comp­ta­bi­lit­zant fins a 11 pro­jec­tes i 4.557 pla­ces en desen­vo­lu­pa­ment en marxa a Bar­ce­lona, davant de Madrid, amb 8 i 2.773, res­pec­ti­va­ment. Des del juny, la xifra no ha parat d’aug­men­tar i encara hi ha pro­jec­tes per con­cre­tar.

La pre­gunta és si hi ha mer­cat per a tot­hom. Bar­ce­lona té una població de 171.849 estu­di­ants uni­ver­si­ta­ris, el 15% dels quals són inter­na­ci­o­nals. Els des­plaçats que neces­si­ten allot­ja­ment s’esti­men en uns 70.000. Els pisos com­par­tits han estat tra­di­ci­o­nal­ment l’opció més sol·lici­tada. Però els preus oscil·len d’acord amb l’oferta i demanda del mer­cat de l’habi­tatge, de tal manera que entre el 2015 i el 2019 les ren­des del llo­guer han aug­men­tat un 38,5%.

Així avui dia com­par­tir pis és més car; però també més fàcil que fa uns anys. Noves pla­ta­for­mes digi­tals han anat subs­ti­tuint l’antic suro d’anun­cis de la facul­tat i ara tro­bar com­pany és a un clic de distància. Van­guard Stu­dent Hou­sing és la ges­tora de pisos d’estu­di­ants de 3 Capi­tal, amb unes 400 pla­ces de diver­sos pro­pi­e­ta­ris. El seu res­pon­sa­ble, Xavier Robert, pensa que les residències estan pen­sa­des per a estu­di­ants de pri­mers cur­sos, els pares dels quals assu­mei­xen el cost de l’allot­ja­ment, o estu­di­ants de post­graus, màsters o doc­to­rat. “Això limita la demanda a entre un 20% o un 25% com a molt dels 70.000 estu­di­ants que neces­si­ten allot­ja­ment”, asse­gura.

En aquest sen­tit, els preus són clau per ori­en­tar la demanda. Llo­gar una habi­tació per a estu­di­ants en un pis com­par­tit pot repre­sen­tar uns 456 euros de mit­jana (2019), segons el por­tal pisos.​com; l’oferta tra­di­ci­o­nal de residències es mou al vol­tant dels 713 euros, segons JLL; en canvi, part de la nova oferta està posant en el mer­cat pla­ces a preus ele­vats. Així, per exem­ple, Nexo Resi­den­cias opta a atreure el seg­ment de la demanda de la part alta, segons reco­neix Holloway. A la residència Aleu, per exem­ple, els preus comen­cen a par­tir de 1.100 euros al mes sense IVA en habi­tació amb bany com­par­tit, amb tots els ser­veis, neteja, man­te­ni­ment, gimnàs, etc. Però poden arri­bar a més de 2.000 euros per a un estudi prèmium. El res­pon­sa­ble de Nexo explica que refor­cen molt els argu­ments de la segu­re­tat i del con­fort, aspec­tes que agra­den espe­ci­al­ment als pares. Aquest és el pri­mer curs que fun­ci­ona aquesta residència i Holloway diu que el 80% són espa­nyols i que el grau d’ocu­pació és segons les expec­ta­ti­ves, sense espe­ci­fi­car quin és.

Per al grup Mora­val, les expec­ta­ti­ves de preus d’alguns pro­mo­tors no s’ajus­ten a la rea­li­tat del mer­cat: “Les ren­des de la gent no estan pujant, nosal­tres defen­sem que el pro­ducte ha d’estar en sin­to­nia amb els preus exis­tents”, diu Soto de Scals.

Ren­di­bi­li­tats.

En tot això, cal pen­sar que els inver­sors tenen unes cer­tes aspi­ra­ci­ons econòmiques. Segons explica Wride, l’inver­sor ini­cial del nou pro­ducte en un mer­cat molt jove com aquest té un per­fil finan­cer de capi­tal de risc, que busca un retorn d’entre el 12 i el 16% de la inversió en el moment de la desin­versió (al cap de cinc a set anys). L’inver­sor més ins­ti­tu­ci­o­nal, de llarg ter­mini, cap al qual ten­dirà el sec­tor, cerca una ren­di­bi­li­tat del 5% anual.

Un dels càlculs que s’han de fer és que a Bar­ce­lona no és pos­si­ble com­pa­ti­bi­lit­zar l’ús com a residència d’estu­di­ants amb el turístic durant els períodes de vacan­ces, com sí que pot pas­sar a altres ciu­tats. Fet que pot aca­bar con­di­ci­o­nant la ren­di­bi­li­tat de deter­mi­nat pro­ducte.

LES XIFRES

70.000
Estudiants desplaçats
només a l’àrea de Barcelona necessiten allotjament; un 15% són estudiants universitaris internacionals.
38,5%
Increment de les rendes
en quatre anys, els que van del quart trimestre del 2014 al quart trimestre del 2018.
15,3%
Participació
Catalunya té aquest pes en el total de places de residències de tot l’Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.