Medi ambient

El Fòrum de Davos tanca sense compromisos per a l’acció en la crisi climàtica

Ecologistes com Greta Thunberg abandonen la cita de Suïssa decebuts per la falta d’avenços

Washington minimitza els perills de l’escalfament global

El Fòrum Econòmic Mun­dial (FEM) va tan­car ahir la seva 50a edició a Davos després de cinc dies de debats en què el clima va ocu­par un lloc pre­e­mi­nent. Però els eco­lo­gis­tes com l’acti­vista sueca Greta Thun­berg van aban­do­nar la loca­li­tat suïssa dece­buts perquè hi van sen­tir bones parau­les i pocs com­pro­mi­sos d’actuar. I no només retre­uen als líders polítics o als alts exe­cu­tius d’empresa la seva falta d’ini­ci­a­ti­ves en aquest àmbit. També han dema­nat als mit­jans de comu­ni­cació que dedi­quin menys temps a infor­mar sobre ells i es con­cen­trin més en la mateixa emergència climàtica.

Durant aquesta set­mana a Davos, Thun­berg ha aca­pa­rat tanta atenció mediàtica com qual­se­vol altre líder econòmic o polític. Pot­ser només ha estat superada per Trump, qui, en el seu dis­curs de dimarts pas­sat a Davos, no va dub­tar a cri­ti­car els “pro­fe­tes de la cala­mi­tat” que, com la jove acti­vista sueca, aler­ten sobre l’escal­fa­ment del pla­neta.

També el seu secre­tari del Tre­sor, Ste­ven Mnuc­hin, va fer un comen­tari des­pec­tiu cap a Thun­berg i li va reco­ma­nar que estudiés pri­mer eco­no­mia a la uni­ver­si­tat abans de donar lliçons sobre les desin­ver­si­ons en com­bus­ti­bles fòssils.

L’OMC, para­lit­zat

Pre­ci­sa­ment, Mnuc­hin va tor­nar a crear polèmica, ahir, durant la sessió final del FEM, quan va mini­mit­zar els perills de la crisi climàtica.

Pel secre­tari del Tre­sor nord-ame­ricà, el debat s’hau­ria de foca­lit­zar en “pro­ble­mes ambi­en­tals” més que en el canvi climàtic, del qual, va dir, s’exa­ge­ren les con­seqüències. Mnuc­hin reac­ci­o­nava així a una inter­venció de la pre­si­denta del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), Chris­tine Lagarde, en què defen­sava fer­ma­ment que s’inclo­gues­sin els ris­cos climàtics en les pre­vi­si­ons econòmiques, i a una altra del minis­tre ale­many d’Eco­no­mia, Olaf Scholz, que es va com­pro­me­tre a fer més per reduir l’ús del carbó.

“No sabem com valo­rar aquests ris­cos i, per tant, en sobre­es­ti­mem els cos­tos”, va dir Mnuc­hin. “Si voleu fer pagar impos­tos a la gent, enda­vant, feu-ho, però seran impos­tos a gent tre­ba­lla­dora.” El res­pon­sa­ble de la Hisenda nord-ame­ri­cana va dir que la tec­no­lo­gia apor­tarà la solució per reduir les emis­si­ons de car­boni i que els cos­tos d’actu­ació en aquest àmbit seran menors d’aquí a deu anys. “Les qüesti­ons ambi­en­tals tenen un impacte sobre l’eco­no­mia, però és només un dels molts temes impor­tants”, va resu­mir.

En una reunió paral·lela del FEM, el direc­tor gene­ral de l’Orga­nit­zació Mun­dial del Comerç (OMC), Roberto Azevêdo, va dir que des­co­neix els plans de Trump sobre la reforma que tant reclama d’aquest orga­nisme. Des de fa tres anys, Was­hing­ton bloca la reno­vació de l’òrgan d’apel·lació de l’OMC . Per superar aquest escull, la Unió Euro­pea va sig­nar ahir un acord amb un grup de països per crear un meca­nisme tem­po­ral que resol­gui en última instància les seves dis­pu­tes pen­dents a l’OMC.

LA FRASE

Els mitjans han de començar a parlar del que s’ha de fer, no només de nosaltres
Isabelle Axelsson
ACTiVISTA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.