Política

Els ultres alemanys trenquen el seu aïllament a l’est més radical

Un liberal governarà a Turíngia gràcies als vots de l’extrema dreta

El partit de Merkel també ajuda a desbancar el guanyador electoral, que és d’esquerres

Un liberal, Thomas Kemmerich, present al Parlament regional de Turíngia per molt poc, va provocar ahir un terratrèmol polític d’escala nacional i una monumental sotragada per a la gran coalició de la cancellera Angela Merkel.

Així, Kemmerich va ser elegit com a cap de govern regional en aquest estat federat de l’est del país, gràcies al vot de la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD), que en aquest territori està dominada pel seu corrent més radical. La Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera també li va donar el seu suport, enmig d’una ronda de votacions sorprenent i caòtica, en la qual l’únic mandat que semblava comptar per als conservadors era que no es podia “ajudar” a continuar en el poder l’esquerrà Bodo Ramelow, el primer ministre del land al capdavant d’un tripartit amb verds i socialdemòcrates.

Ramelow va ser el més votat en les eleccions regionals de la tardor passada, però el seu tripartit va quedar en minoria. L’AFD, liderada a Turíngia per Bjorn Höcke, representant de l’ala més obertament xenòfoba i neonazi del partit, havia quedat en segona posició. Després venien la CDU, socialdemòcrates i verds. I finalment el Partit Liberal (FDP) de Kemmerich va entrar amb un 5% pelat, mínim per obtenir escons a Alemanya, un percentatge que va esgarrapar per 70 vots.

Que el més votat no pugui governar forma part de les regles del joc en les democràcies parlamentàries. Però que en comptes d’aquest ho faci l’últim, ja no és tan corrent. I menys encara si aquesta elecció s’aconsegueix amb els vots dels ultres.

Des de Berlín, la CDU va posar el crit al cel. La delegació regional havia tirat pel dret, sense tenir en compte la resolució aprovada pel congrés federal del partit del 2018, i renovada el 2019, de descartar qualsevol col·laboració amb l’AFD.

Clam per noves eleccions

Els socialdemòcrates, també des de la capital alemanya, començaven a qüestionar la supervivència de la groko, com es coneix la gran coalició de Merkel. I a la seu dels liberals es muntaven les primeres manifestacions per denunciar la “vergonyosa” elecció de Kemmerich. La jugada no s’ha tancat amb la votació de final inesperat d’ahir. Kemmerich va obtenir els vots necessaris en una tercera ronda. Ramelow es va quedar un escó per sota. El desgavell és dramàtic, no només per a la groko, sinó també per a l’esquerra. Trenta anys després de la reunificació alemanya, Ramelow –un moderat dins el partit– és l’únic lider d’aquesta formació que ha arribat a governar un estat federat a l’est, el territori on històricament ha tingut més fonament. Des de Berlín, uns i altres clamaven per anar a noves eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.