Opinió

Pimes industrials cap a la I4.0

Perquè un dels grans reptes de l’economia catalana és que les pimes tradicionals, i especialment les industrials, aprofitin les oportunitats que ofereix la tecnologia i el procés de digitalització que es produeix a escala global, un repte que també ho és per a Europa

El darrer número de L’Econòmic incloïa un article titulat “Les pimes també volen entrar en la indústria 4.0”, amb un subtítol en què deia: “Difereix el grau de maduresa per encarar la digitalització, però les empreses són conscients que és inevitable.”

La bona notícia és que les empreses en siguin conscients; la dolenta, el que deia el president l’Oficina de Transformació Digital de Catalunya (OTD), Àlex Morales: “Les actuacions per assolir la transformació encara són escasses, en alguns casos perquè es veu com una moda en lloc de percebre-la com una (eina) necessitat.”

Perquè un dels grans reptes de l’economia catalana és que les pimes tradicionals, i especialment les industrials, aprofitin les oportunitats que ofereix la tecnologia i el procés de digitalització que es produeix a escala global. Repte que també ho és per a Europa.

Un dels primers a adonar-se’n va ser el govern de l’Alemanya. El 2011 va començar a treballar per promoure la informatització de la fabricació i van ser els creadors del concepte indústria 4.0 (I4.0), que ja es va fer servir aquell mateix any a la Hannover Messe, Home of Industrial Pioneers. L’abril del 2013 es va presentar l’informe final del Grup de Treball Indústries 4.0, que va donar lloc a la Plattform Industrie 4.0, dirigida pel ministre Federal d’Afers Econòmics i Energia i pel ministre Federal d’Educació i Investigació, i en la qual van participar experts d’empreses, de les ciències, d’associacions i de sindicats.

La inquietud alemanya no era intranscendent: el 63,4% de l’ocupació la proporcionen les pimes. Però és que a l’EU28, és el 66,6%, és a dir dos terços de l’ocupació. Catalunya segueix la mateixa estructura, amb poc més de 628.000 pimes, de les quals 340.800 són industrials, la gran majoria sense assalariats o amb un màxim de cinc (73%).

Tot i que encara hi ha un cert temps, l’adaptació de les pimes industrials catalanes a la I4.0 és un repte de país. Està en joc el futur de la competitivitat de la nostra economia, i com les dades de què disposem ens indiquen, als empresaris i directius de les pimes els costa molt fer el pas.

Perquè fer el pas no és una qüestió tecnològica, són evidents els avanços i les oportunitats que ofereix la tecnologia. Fer el pas és una qüestió de capacitat inversora i de finançament, però no només. Fer el pas és, sobretot, una qüestió de model mental, de com es veu la realitat que ens predisposa a les respostes i a les interpretacions de les situacions. I la realitat que ens toca viure és vista a partir de tres models mentals: el de l’oportunitat, el de l’amenaça i el de la indiferència.

Els que ho veuen com una oportunitat són aquells que estan sent pioners (15,7%) i que ja han fet el pas. Dels que ho veuen com una amenaça, n’hi ha de dos tipus: els prudents (31,4%), que saben que han de fer el pas, però estan esperant, sobretot mirant el que fan els pioners, i els resistents (29,7%), que amb l’excusa de la prudència no fan res. Finalment, hi ha els indiferents (23,2%), que tanquen els ulls perquè és la manera de no veure la realitat i s’estan abocant a un futur molt complicat.

Des de la Fundació per la Indústria Sabadell 1559 volem contribuir a fer que les pimes industrials facin el pas. La Fundació, per aquells que no ens conegueu, té el seu origen en l’anomenada Fundació Gremi de Fabricants de Sabadell, que va ser constituïda l’any 2000 per iniciativa del mateix gremi, i té com a objectiu treballar per al desenvolupament del teixit industrial català, contribuint a la seva millora per afrontar els reptes de la industrialització.

Fa més d’un any que estem treballant en un il·lusionant projecte: impulsar un programa de mobilització de les pimes industrials catalanes per adaptar-se a la I4.0. El 24 de gener vam firmar un conveni de col·laboració amb el Departament d’Empresa i Coneixement per ajuntar esforços en el programa ProACCIÓ 4.0 i vam organitzar la jornada “Soc una pime industrial. Com m’adapto a la indústria 4.0”, a la qual van assistir més de 100 persones.

El 19 de febrer n’organitzem una altra amb el títol “Suport a les pimes industrials per adaptar-se a la indústria 4.0”, en què participaran experts d’Alemanya, Itàlia i el País Basc que ens explicaran les seves experiències en el suport a les pimes industrials per adaptar-se a la I4.0, i també experts catalans, una sessió que estarà molt orientada a l’aprenentatge de tots els agents amb aquesta única finalitat.

Perquè a la Fundació per la Indústria aspirem a motivar els prudents i a convèncer els resistents, sense oblidar, en cap cas, els indiferents. En el procés d’adaptació hi haurà pèrdues, però hem d’aconseguir que siguin mínimes.

Si en els anys vuitanta, entre tots, vam aconseguir introduir la qualitat com a actitud, amb la campanya La feina mal feta no té futur, la feina ben feta no té fronteres, també podem aconseguir que l’adaptació a la I4.0 ho sigui.

Comptem amb tothom!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.