Emprenedors

Cicerones al laberint de les obres

L’oficina tècnica virtual Projectum farà una ronda per créixer a tot l’Estat

Carlos M. Cervera i Miguel García tenen la convicció de ser pioners en l’aplicació de la tecnologia en l’espinós terreny dels projectes d’obres per fer-los més transparents al ciutadà. Han llançat una plataforma que calcula de manera gratuïta la factura dels tràmits burocràtics i dels honoraris dels tècnics per a aquelles obres d’una certa complexitat. En definitiva, Projectum és una oficina tècnica virtual que ens diu quant haurem de pagar per uns plànols de reforma d’un local per muntar un negoci, el projecte per fer una instal·lació contra incendis a casa o, fins i tot, edificar un solar: en definitiva, totes les feines prèvies a l’arribada de la quadrilla d’obres.

La idea de Projectum va sorgir el 2017, però no va ser fins a l’abril del 2019 que es va llançar en fase beta (no definitiva). A partir d’aquí, han guanyat un premi en la darrera edició d’eShow, la fira del comerç electrònic, i han estat finalistes en els guardons Rebuild, el saló de la tecnologia aplicada a l’edificació. Però potser el més important és el reconeixement del client: han aconseguit facturar 40.000 euros només el 2019. És la factura de tots els projectes d’obres que Projectum ha captat i ha derivat. Perquè a més de calcular quan costa, la plataforma és la porta d’entrada de nous encàrrecs que van a Cubic, un firma d’enginyeria que fa projectes a mida i que té la seu a Barcelona.

Carlos M. Cervera, que també és l’administrador i soci fundador de Cubic, explica que Projectum té el seu origen en la necessitat de generar noves vies de negocis que proporcionin una certa estabilitat a les càrregues de feina de l’enginyeria, una activitat que es caracteritza per una elevada volatilitat. Al final, la plataforma ha emprès el vol en solitari i l’objectiu per al 2020 és que creixi a tot l’Estat, amb el focus inicial a Madrid i València.

Ja han començat els contactes amb enginyeries: “Estem sondejant firmes similars a Cubic, amb una facturació semblant (Cubic va tenir unes vendes el 2019 de 2,5 milions d’euros), amb bagatge d’oficina tècnica, solvència professional i que aspiri a créixer”, explica el director executiu de Projectum. La plataforma de comerç electrònic preveu obrir una ronda de finançament per captar recursos que es destinaran sobretot a la promoció, segons afirma Miguel García, responsable de desenvolupament de negoci de Projectum.

En una segona fase, arribarà el moment de projectar-la a l’exterior: “Volem que Projectum sigui la plataforma de referència en l’àmbit internacional”, subratlla Cervera.

Projectum ja rep encàrrecs d’altres ciutats que sovint fa Cubic directament, des de l’oficina de Barcelona. Per a Cubic el fet de disposar d’una xarxa d’enginyeries col·laboradores els permetria aspirar a feines de més envergadura. Entre els clients de Cubic hi ha Ferrovial, Cobega, Eat Out i Seat. Cubic acaba de fer deus anys i té una plantilla de vint-i-cinc treballadors. Neix com una enginyeria especialitzada en instal·lacions de projectes d’eficiència energètica, però ha anat incorporant activitats: arquitectura, disseny d’interiors, direcció d’obres, i el 2015 va afegir una constructora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.