Gran angular

Expert en Big Data, la professió més sol·licitada

L’informe EPyCE 2019 situa com altres professions de futur el Data Science, comercials digitals, enginyers informàtics o programadors

Els experts en Big Data seran els pro­fes­si­o­nals més sol·lici­tats a l’ave­nir més pròxim, per davant dels que es dedi­quen al Data Sci­ence, els comer­ci­als digi­tals, engi­nyers informàtics, pro­gra­ma­dors, engi­nyers indus­tri­als, ope­ra­ris qua­li­fi­cats i res­pon­sa­bles en ciber­se­gu­re­tat, segons l’informe EPyCE 2019.

L’informe ha estat fet per l’Asso­ci­ació Espa­nyola de Direc­tors de Recur­sos Humans (aEDRH), en col·labo­ració amb EAE Busi­ness School, Foro Inserta de la Fun­dación Once i Human Age Ins­ti­tute de Man­power­Group.

Com revela l’estudi, per sec­tors la demanda es con­cen­tra en l’àrea comer­cial (26,34%); engi­nye­ria (24,19%) i tec­no­lo­gia (23,12%). Contrària­ment, entre les famílies d’ocu­pació amb menys neces­si­tat actu­al­ment hi ha con­sul­to­ria, recur­sos humans i salut.

Pel que fa a les pro­fes­si­ons més difícils de cobrir actu­al­ment, són unes quan­tes les que coin­ci­dei­xen amb les més sol·lici­ta­des: Big Data, Data Sci­ence, pro­gra­ma­dor, engi­nyer informàtic, ope­rari qua­li­fi­cat i res­pon­sa­ble de ciber­se­gu­re­tat, tot afe­gint-se a la llista les pro­fes­si­ons d’engi­nyer elèctric i espe­ci­a­lis­tes d’e-com­merce.

Cal des­ta­car que, segons detecta l’informe, entre les pro­fes­si­ons de futur, n’hi que no estan vin­cu­la­des amb la tec­no­lo­gia, com expert en ètica de dades i pri­va­ci­tat, asses­sor de marca per­so­nal o coor­di­na­dor de benes­tar i salut. Sí que s’endin­sa­rien en l’àmbit tech les pro­fes­si­ons d’expert en interfície de dades i usa­bi­li­tat, espe­ci­a­lista en mac­hine lear­ning, expert en Blockc­hain, arqui­tecte d’Inter­net de les Coses, dis­se­nya­dor de Chat­bots o arqui­tecte i engi­nyer 3D. N’hi ha de curi­o­ses, com ara la de xef d’impressió de men­jar 3D o entre­na­dor de robots.

Auto­ma­tit­zar.

L’informe també reflec­teix les pro­fes­si­ons amb més o menys grau d’auto­ma­tit­zació en un futur pròxim. Així, entre les que són més auto­ma­tit­za­bles hi ha Big Data, pro­gra­ma­dor informàtic, web analy­tics, desen­vo­lu­pa­dor de web i com­mu­nity mana­ger. De la banda de les menys auto­ma­tit­za­bles, les que neces­si­ten un com­po­nent humà clar, hi ha metge, visi­ta­dors mèdics i res­pon­sa­ble d’obra.

Segons creu la prin­ci­pal res­pon­sa­ble de l’estudi, Pilar Llácer, inves­ti­ga­dora d’EAE, “el que veiem, any rere any, és que les pro­fes­si­ons més deman­da­des van vari­ant, però l’àrea tec­nològica impacta a totes elles, tant les més tra­di­ci­o­nals com les noves. El màrque­ting, els recur­sos humans...qual­se­vol pro­fessió neces­sita ja les com­petències digi­tals.”

Per a Arturo Gon­zalo, vice­pre­si­dent de l’AEDRH, la clau per al futur de les empre­ses serà com les com­pa­nyies “poden aju­dar els emple­ats a rein­ven­tar-se i requa­li­fi­car-se” per adap­tar-se a les neces­si­tats del mer­cat. Per la seva banda, Raúl Bravo, d’EAE, insis­teix en la neces­si­tat de ser “poli­va­lents” i tenir capa­ci­tat de rein­ven­tar-se.

Sobre la difi­cul­tat d’atreure talent, Loles Sala, de Man­power­Group, creu que “si som una empresa cohe­rent, con­fi­a­ble, trans­pa­rent, amb el focurs en les per­so­nes i el talent, i, per des­comp­tat, sos­te­ni­ble i en línia amb els ODS, tin­drem molt més fàcil atreure talent.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.