Gran angular

El valor afegit de la dona treballadora

Bretxa salarial, conciliació, renúncies professionals, sostre de vidre, maternitat..., conceptes que es repeteixen any rere any mentre les xifres indiquen que les millores són escasses

Les dones hem d’estar fermament convençudes i les empreses, eliminar patrons masculins
Marta Grañó
Consultora i prof. esade
La bretxa salarial només ha baixat quatre dècimes des de l’any 2016
Chakir el homrani
Conseller de treball
Les dones entren als consells, però amb escàs o nul poder de decisió

Jus­ta­ment ahir va aca­bar el ter­mini perquè totes les empre­ses de més de 150 tre­ba­lla­dors regis­tres­sin el seu propi pla d’igual­tat. Així ho va esta­blir el decret-llei de mesu­res per a la igual­tat entre homes i dones en el món labo­ral, apro­vat pel govern de l’Estat l’any pas­sat, que va donar una moratòria divi­dida en tres ter­mi­nis. Ara estem en el pri­mer d’aquests ter­mi­nis i, en cas de no haver com­plert, les mul­tes més altes poden asso­lir els 187.000 euros. Les com­pa­nyies amb un nom­bre de tre­ba­lla­dors supe­rior ja hau­rien d’haver fet els deu­res amb ante­ri­o­ri­tat, i les que tenen una plan­ti­lla d’entre 100 i 150 emple­ats tenen fins al 7 de març del 2021 per regis­trar el pla d’igual­tat. L’any següent serà el torn de les empre­ses d’entre 50 i 100 emple­ats, i les més peti­tes, hau­ran de com­plir a con­ti­nu­ació.

La igual­tat de gènere és una de les qüesti­ons que més pre­o­cupa la soci­e­tat euro­pea i és que encara queda molt camí per recórrer fins a asso­lir la igual­tat total i real entre homes i dones, en tots els espais. Segons l’últim Índex d’Igual­tat, publi­cat el 2019 en l’informe d’Igual­tat de Gènere rea­lit­zat per l’EIGE (Euro­pean Ins­ti­tut for Gen­der Equa­lity), la Unió Euro­pea només ha pujat un punt des del 2017, fins a arri­bar als 67,4. Res des­ta­ca­ble. Aquest índex, que es publica cada dos anys i que és una referència per a la igual­tat de gènere dins la UE, situa gai­rebé la mei­tat dels països socis per sota dels 60 punts, i ubica Suècia en el pri­mer lloc (83,6) i Grècia i Hon­gria en les últi­mes posi­ci­ons (menys de 52). L’Estat espa­nyol obté en aquest índex una pun­tu­ació del 70,1 -2,7 punts per sobre de la mit­jana euro­pea– i ocupa la novena posició.

Dis­cri­mi­nació sala­rial.

Avui dia, el fet que les dones cobrin menys que els homes per fer la mateixa feina i tenir la mateixa res­pon­sa­bi­li­tat al lloc de feina, el que es deno­mina bretxa sala­rial, se situa en un 16% de mit­jana a la UE. Això suposa que al llarg d’un any les dones hau­ran tre­ba­llat de manera gratuïta durant dos mesos. En aquest sen­tit, des de la CE s’insis­teix que tant la trans­parència sala­rial, que farà que tot­hom cone­gui aquesta dis­cri­mi­nació i pugui actuar en con­seqüència, com la imple­men­tació d’una dis­tri­bució equi­ta­tiva de les tas­ques fami­li­ars poden ser dues acci­ons impor­tants per posar fi a la bretxa sala­rial.

D’altra banda, la CE també reco­neix que les dones ho tenen molt més com­pli­cat per acce­dir als llocs de direcció de les empre­ses i també es tro­ben amb més difi­cul­tats a l’hora de dur a terme la con­ci­li­ació labo­ral, fet que com­porta en molts casos la decisió final, per part de la dona, de sacri­fi­car la seva car­rera pro­fes­si­o­nal per tenir cura de les famílies.

Qüestió d’imatge?

Que les empre­ses mos­trin que la dona ocupa cada vegada més llocs als seus con­sells d’admi­nis­tració no és sufi­ci­ent, ja que sovint es tracta tan sols d’una qüestió d’imatge i de com­pli­ment dels plans d’igual­tat. Un exem­ple d’aquesta mena d’actu­a­ci­ons és el que suc­ce­eix a les empre­ses que con­for­men el Mer­cat Con­tinu i l’Ibex-35: el Codi de bon govern de la CNMV reco­ma­nava que les com­pa­nyies hau­rien de comp­tar almenys amb un 30% de con­se­lle­res el 2020. Ja hi som i la reco­ma­nació no s’ha com­plert. A hores d’ara, i segons l’informe pre­sen­tat a finals de febrer pas­sat, Les dones als con­sells de les empre­ses cotit­za­des, ela­bo­rat per Atre­via i l’Iese, “encara fal­ten 349 con­se­lle­res perquè s’arribi a la pari­tat”, i entre les con­se­lle­res que ja hi figu­ren i de les quals ha cres­cut el nom­bre en els dar­rers anys, “tan sols el 4% tenen fun­ci­ons exe­cu­ti­ves”. Figu­rar i tenir poder de decisió són coses ben dife­rents quan és una dona qui ha d’ocu­par el càrrec.

No som dife­rents.

A Cata­lu­nya, la bretxa sala­rial supera la mit­jana euro­pea i se situa en el 23% en ter­mes anu­als. Segons va indi­car el con­se­ller de Tre­ball, Afers Soci­als i Famílies, Chakir el Hom­rani, en la pre­sen­tació de l’estudi Evo­lució de la bretxa sala­rial de gènere a Cata­lu­nya, el febrer pas­sat, “les dones són majo­ria en sous bai­xos i mino­ria en sous alts”. La bretxa sala­rial només ha bai­xat qua­tre dècimes des de l’any 2016. “A aquest ritme de dis­mi­nució, tri­ga­rem uns qua­ranta anys a arri­bar a la dis­cri­mi­nació zero. Una situ­ació inac­cep­ta­ble”, va des­ta­car el con­se­ller.

Durant la pre­sen­tació de l’informe es va donar a conèixer un nou model de regis­tre sala­rial per a les empre­ses, que per­met com­plir amb la nor­ma­tiva labo­ral. “Volem avançar amb meca­nis­mes de lluita con­tra la bretxa sala­rial i per això el Depar­ta­ment ofe­reix l’eina de regis­tre sala­rial, pràctica i gratuïta, per pren­dre consciència de les desi­gual­tats sala­ri­als a les empre­ses, i faci­li­tar la trans­parència sobre les cau­ses que les gene­ren”, va comen­tar El Hom­rani.

L’estudi posa sobre la taula xifres pre­o­cu­pants: les diferències sala­ri­als entre homes i dones s’amplien al llarg de la vida labo­ral, i men­tre que les dones asso­lei­xen el seu màxim sala­rial entre els 35 i els 44 anys, als homes els arriba a par­tir dels 55 anys, amb una diferència econòmica de gai­rebé 10.000 euros anu­als més en favor d’ells. També s’observa una bretxa sala­rial més ele­vada per ocu­pa­ci­ons alta­ment femi­nit­za­des, com en el cas dels ser­veis de res­tau­ració, per­so­nals i de venda, per esmen­tar-ne només alguns sec­tors, men­tre que s’ha ano­tat un des­cens en les empre­ses del sec­tor indus­trial.

Mares tre­ba­lla­do­res.

Les dades sobre les pers­pec­ti­ves pro­fes­si­o­nals per a les dones i mares tam­poc cri­den a l’opti­misme. En aquest sen­tit, El Hom­rani va recor­dar que “la mater­ni­tat per a una dona tre­ba­lla­dora acaba sent motiu de pèrdua de pers­pec­ti­ves pro­fes­si­o­nals i, en canvi, no és així amb la pater­ni­tat”. Així doncs, cal també un canvi cul­tu­ral a la soci­e­tat i també de les matei­xes dones, que han de tren­car l’ano­me­nat sos­tre de vidre.

En aquest sen­tit, Marta Grañó, con­sul­tora en inno­vació i per­so­nes i pro­fes­sora a Esade, trenca esque­mes en el seu nou lli­bre ¿Somos malas madres?, sub­ti­tu­lat El libro para las madres que tra­ba­jan den­tro y fuera de casa, Grañó ofe­reix dades estadísti­ques i estu­dis científics de referència que demos­tren l’impacte posi­tiu que tenen les mares tre­ba­lla­do­res sobre els seus fills i, per tant, per a les per­so­nes s que con­for­ma­ran la soci­e­tat del futur. Asse­gura que “el poder de l’exem­ple és enorme”, i s’endinsa en l’estudi de la doc­tora Kath­leen L. McGinn, de la Uni­ver­si­tat de Har­vard, que con­clou que les filles de mares tre­ba­lla­do­res “tenen un 4,5% més de pro­ba­bi­li­tats de tenir una feina i gua­nyar un sou més ele­vat, i la influència envers els nens afecta la seva vida fami­liar, ja que d’adults dedi­quen més hores a les tas­ques de la llar i pas­sen més temps amb els fills”.

Com explica l’autora en el lli­bre, la con­dició de mare tre­ba­lla­dora també influ­eix, entre molts altres aspec­tes, en el llen­guatge dels fills i en l’auto­su­ficiència que desen­vo­lu­pen des de petits, fet que els influ­eix posi­ti­va­ment en la seva vida social.

Per Grañó, al llarg de la seva vida pro­fes­si­o­nal, “les dones pre­nen peti­tes deci­si­ons que les auto­li­mi­ten i ten­dei­xen a mode­rar els seus objec­tius pro­fes­si­o­nals”: “Hem d’estar con­vençudes i empènyer, i les empre­ses han de ser més fle­xi­bles i no man­te­nir els patrons mas­cu­lins.”

LES XIFRES

6.522
Euros.
És la diferència del salari mitjà anual el 2017 entre homes i dones a Catalunya. Mentre que el dels homes es va situar en 28.323 euros, el de les dones va ser de 21.801 euros.
16%
Bretxa salarial a la Ue.
La mitjana de la diferència entre el que cobren homes i dones als països de la UE se situa molt per sota de la catalana, que és el 23%
60
Punts.
La mitjana de l’Índex d’Igualtat de la UE és de 67,4 punts, tot i que gairebé la meitat dels països no arriben als 60.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.