Política

Joc brut del Suprem per evitar la sortida dels presos

L’alt tribunal s’oposa a permetre que els polítics condemnats pel procés passin el confinament a casa seva

Amenaça els funcionaris de presons que revisin expedients de perseguir-los penalment

El Suprem vol evi­tar que els pre­sos polítics puguin pas­sar el con­fi­na­ment pel coro­na­vi­rus a casa seva en comp­tes dels cen­tres peni­ten­ci­a­ris on estan tan­cats, i per això ha amenaçat de per­se­guir penal­ment els fun­ci­o­na­ris que tra­mi­tin els expe­di­ents i donin el vis­ti­plau a aquesta excar­ce­ració tem­po­ral. Aquesta és la con­tun­dent res­posta del tri­bu­nal que va jut­jar i con­dem­nar els polítics res­pon­sa­bles del procés polític de Cata­lu­nya després que ahir se sabés que les jun­tes de trac­ta­ment de les diver­ses pre­sons de Cata­lu­nya ana­lit­za­ran els casos dels pre­sos que es bene­fi­cien de l’arti­cle 100.2 del regla­ment peni­ten­ci­ari per si poden pas­sar el con­fi­na­ment de la Covid-19 als seus domi­ci­lis. Es trac­ta­ria d’una mesura pro­vi­si­o­nal, limi­tada al temps que duri l’emergència sanitària, i, en aca­bar, els interns tor­na­rien a la situ­ació actual en què de dilluns a diven­dres se’ls per­met sor­tir a tre­ba­llar, col·labo­rar amb orga­nit­za­ci­ons huma­nitàries o tenir cura de ter­ce­res per­so­nes, però sem­pre tor­nant al cen­tre de reclusió a dor­mir.

El propòsit d’ins­ti­tu­ci­ons peni­tenciàries és el d’alli­be­rar al màxim les pre­sons del país men­tre el risc de con­tagi del coro­na­vi­rus sigui molt alt. Per aquest motiu ja s’ha alli­be­rat cen­te­nars de pre­sos en ter­cer grau de l’obli­gació d’anar a dor­mir a un cen­tre de reclusió i ara ho fan a casa. Les jun­tes de trac­ta­ment dels res­pec­tius cen­tres han de revi­sar ara, un a un, els expe­di­ents de cent pre­sos que estan en situ­ació del 100.2, entre els quals hi ha els nou pre­sos polítics, per si se’ls pot auto­rit­zar la sor­tida i el con­fi­na­ment als seus domi­ci­lis. Si s’acorda la mesura, s’exe­cu­tarà de manera imme­di­ata i, a poste­ri­ori, s’hi podrà pro­nun­ciar la fis­ca­lia i, en cas d’opo­sar-s’hi, serà el jutge de vigilància peni­tenciària qui haurà de deter­mi­nar si es manté. Davant la pos­si­bi­li­tat que els nou pre­sos polítics s’esti­guin tem­po­ral­ment a casa, el Suprem va eme­tre ahir un comu­ni­cat en què adver­teix que obrirà una inves­ti­gació per delicte de pre­va­ri­cació a aquells fun­ci­o­na­ris que acor­din la mesura. Es dema­narà a les jun­tes de trac­ta­ment que iden­ti­fi­quin els fun­ci­o­na­ris en qüestió i es pro­ce­dirà en con­tra seva.

El pro­nun­ci­a­ment de l’alt tri­bu­nal espa­nyol va pro­vo­car ahir una allau de crítiques. La con­se­llera de Justícia, Ester Cape­lla, va afir­mar que no es poden “tole­rar les ame­na­ces i coac­ci­ons” a les jun­tes de trac­ta­ment de les pre­sons cata­la­nes i va qua­li­fi­car com a “inau­dit” que un tri­bu­nal “asse­nyali només els pre­sos polítics entre els 101 que tenen l’arti­cle 100.2”, i que a més ho faci en una nota de premsa. “No tenen els matei­xos drets? No és la llei igual per a tot­hom?”, es va pre­gun­tar. Per la seva part, la con­se­llera de la Pre­sidència, Merit­xell Budó, va insi­nuar que serà el mateix Suprem el que pre­va­ri­carà en cas de per­se­ve­rar en aquesta acti­tud i Car­les Puig­de­mont va acu­sar el Suprem de ser uns “mise­ra­bles pre­va­ri­ca­dors que uti­lit­zen el dret de l’ene­mic”. Amb ter­mes durs es va mani­fes­tar també Òmnium Cul­tu­ral, que va qua­li­fi­car de ver­gonyós el com­por­ta­ment del Suprem, men­tre que des de la CUP es va retreure que “ni en temps de pandèmia es deixi d’actuar per la uni­tat d’Espa­nya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.