Societat

MARC ANTONI BROGGI

PRESIDENT DEL COMITÈ DE BIOÈTICA DE CATALUNYA

“Tothom mor sol, però un no ha de morir abandonat”

“L’edat no és el criteri de priorització, és un criteri més, i no el primer”

“La intubació no és un tractament, serveix per esperar que el cos venci la malaltia”

He quedat sorprès de la capacitat d’algunes institucions, i d’alguns hospitals, de canviar en pocs dies”

No prenem decisions sols gaire sovint, quasi sempre en equip, amb metges i infermeres

La divul­gació, la set­mana pas­sada, d’un docu­ment del Ser­vei d’Emergències Mèdiques (SEM) que des­a­con­se­llava la ven­ti­lació assis­tida per a paci­ents majors de 80 anys ha tret a la llum la difi­cul­tat i les con­tra­dic­ci­ons d’algu­nes deci­si­ons mèdiques, que a vega­des s’han de pren­dre a con­tra­cor. A banda d’aquest pro­to­col, el Comitè de Bioètica de Cata­lu­nya n’ha ela­bo­rat un altre en què l’edat és només un cri­teri més.

S’espe­rava que un docu­ment amb con­sells per raci­o­na­lit­zar els recur­sos tin­dria aquest impacte?
No tant. El nos­tre va sor­tir bas­tant tard. El Comitè de Bioètica és lent, som molts i de mol­tes pro­fes­si­ons. Som un òrgan de reflexió que inclou pro­fes­si­o­nals de mol­tes dis­ci­pli­nes. Hi ha met­ges, filòsofs, infer­me­res, gent del món del dret… A vega­des tre­ba­llem a petició del Depar­ta­ment de Salut, d’un comitè d’ètica assis­ten­cial (CEA), d’una comu­ni­tat científica o d’un hos­pi­tal. A vega­des, com ha pas­sat aquest cop, ho fem d’ofici, quan veiem que hi ha un pro­blema i podem aju­dar.
Què pretén el docu­ment?
D’una banda, aju­dar els pro­fes­si­o­nals que pre­nien deci­si­ons difícils perquè sabes­sin que podien tenir el suport d’una opinió col·legi­ada i soci­al­ment accep­tada de pon­de­ració dels valors en joc, que ho esta­ven fent bé. I en segon lloc, aju­dar que els ciu­ta­dans sabes­sin que aques­tes deci­si­ons no es pre­nen d’una manera intem­pes­tiva i dife­rent d’un lloc a un altre, sinó que hi ha un comú deno­mi­na­dor raci­o­nal, rao­na­ble, que les sus­tenta.
L’hau­rien fet sense el dese­qui­li­bri entre les neces­si­tats i els recur­sos assis­ten­ci­als dis­po­ni­bles?
La pos­si­ble manca de recur­sos, perquè encara no exis­tia de manera peremptòria, pot­ser va ser una de les coses que ens van fer pen­sar que es neces­si­tava més ajuda allà on es pre­nien les deci­si­ons, però no només va ser això. També hi havia deci­si­ons sobre com acom­pa­nyar millor la gent que estava mala­ment o morint, o com aju­dar a ela­bo­rar el dol a les famílies.
A banda que vostès no fixen l’edat com un cri­teri bàsic, qui­nes altres diferències hi ha amb el pro­to­col del SEM?
Tinc conei­xe­ment de la polèmica, però no he lle­git encara el docu­ment del SEM. En tot cas, nosal­tres el que diem és que l’edat no és “el cri­teri” de pri­o­rit­zació. És un cri­teri més, i no el pri­mer. Per exem­ple, entre una mateixa situ­ació biològica, pot­ser lla­vors sí que s’ha de tenir en compte els anys de vida pre­vi­si­bles i la qua­li­tat de vida d’aquests anys. En tot cas, l’edat és només una forma de pre­jut­jar l’estat d’un orga­nisme però que s’ha de com­pro­var.
El docu­ment deixa clar que en cas d’haver de pri­o­rit­zar qui s’intuba i qui no, cal apos­tar per per­so­nes amb més pos­si­bi­li­tat de superar la situ­ació i recu­pe­rar el seu pro­jecte vital?
Això sí. A part que s’ha d’insis­tir que no es parla en el docu­ment d’allò que està indi­cat o no està indi­cat, sinó només de pri­o­rit­zar-ho. No de qui s’ha d’intu­bar i qui no. Dic això perquè no sé si es té clar que la intu­bació no és un trac­ta­ment con­tra el virus, la intu­bació no cura. Només ser­veix per espe­rar que el cos venci la malal­tia, és un suport per a una espera. Si aquesta pos­si­bi­li­tat és clar que no es dona, si no hi ha pos­si­bi­li­tat que el cos venci la malal­tia, si no pot afa­vo­rir en res, no s’ha d’ence­tar ni con­ti­nuar: no té sen­tit. És un límit biològic que s’ha de res­pec­tar.
Vol dir que en molts casos intu­bar no ser­veix de res?
Ja he dit que no és un trac­ta­ment. És una forma de poder man­te­nir la per­sona men­tre el seu cos lluita con­tra la malal­tia. I això sem­pre ha pas­sat en medi­cina. Hi ha per­so­nes que tenen un càncer i no es poden ope­rar. No es poden ope­rar perquè veiem que l’ope­ració no millo­ra­ria el malalt i, en canvi, intro­dui­ria danys i males­tar.
En els últims anys s’ha par­lat molt d’atenció indi­vi­du­a­lit­zada i ara cal tenir més visió comu­nitària que indi­vi­dual. Com es fa això de raci­o­na­lit­zar sense des­per­so­na­lit­zar?
Els pro­fes­si­o­nals sí que hi estan acos­tu­mats, encara que amb més calma. Ara bé, és cert que aquesta situ­ació ha tret a la llum alguns aspec­tes d’una forta tan abrupta que no hem tin­gut temps de refle­xi­o­nar. Però no són nous, només que esta­ven una mica sub­mer­gits. Una d’aques­tes rea­li­tats és que la natu­ra­lesa de tant en tant té salts cru­els i nega­tius per a nosal­tres que no ens espe­rem, com pot ser un ter­ratrèmol o aquesta pandèmia. I una altra és que també estem sub­jec­tes a unes lleis, a uns pro­to­cols mèdics en aquest cas, que abans no copsàvem i que poden sor­pren­dre els hàbits indi­vi­du­a­lis­tes als quals estàvem acos­tu­mats. Hem cons­ta­tat de cop que estem sot­me­sos també a unes lleis raci­o­nals que els met­ges apli­quen.
Mal­grat tot, davant de deci­si­ons difícils pot haver-hi sen­sació de culpa. Què s’està fent per apai­va­gar aquests sen­ti­ments quan les deci­si­ons es pre­nen a con­tra­re­llotge?
Els pro­fes­si­o­nals ens hi anem habi­tu­ant, tot i que no s’apren­gui a la facul­tat, però quan ets metge resi­dent o infer­mera aprens aviat que les deci­si­ons s’han de pren­dre bé i amb certa urgència. Ens hem adap­tat també a això. A part, mol­tes es pre­nen de forma col·legi­ada en ses­si­ons clíniques. No pre­nem deci­si­ons indi­vi­du­als i aïlla­des gaire sovint, quasi sem­pre en equip, entre met­ges i infer­me­res. No es tracta d’un metge sol, és un equip mèdic que té uns pro­to­cols, que dis­cu­teix com apli­car-los. Hi ha més pen­sa­ment crític, més reflexió del que sem­bla des de fora, en una sessió clínica per exem­ple. I tenim comitès d’ètica assis­ten­cial i el nos­tre.
Sí, però aquests dies el sen­ti­ment d’impotència s’ha mul­ti­pli­cat...
I cons­ta­tar la pròpia impotència davant d’un mal irre­pa­ra­ble dona molta tris­tesa. De fet, és la com­passió. Jo crec que un bon pro­fes­si­o­nal ha de sen­tir aquesta com­passió, i això és el que s’està demos­trant aquests dies, que els pro­fes­si­o­nals sen­ten, i no només actuen, davant de la quan­ti­tat de gent que ho passa mala­ment, que mor, que té por, que està sola…Més que culpa, el que sen­ten és la pena de la com­passió.
L’atenció al final de la vida està repre­sen­tant un repte ètic de pri­mer ordre. Aquest és un dels temes difícils d’aquesta situ­ació?
La veri­tat és que sí. És aquesta una de les con­tra­dic­ci­ons, la neces­si­tat que tot­hom té de morir acom­pa­nyat, i la impos­si­bi­li­tat que s’està donant en alguns moments aquests dies que això es pugui fer. Tot­hom mor sol, es diu a vega­des, però és difícil morir sen­tint-se aban­do­nat, un no ha de morir aban­do­nat. A un li agrada sen­tir la mirada d’un altre con­tem­po­rani, i si pot ser un dels que hi ha vis­cut amb lli­gams. Que vegi el que està patint, que se n’està anant, que aquesta mirada com­pas­siva ser­veixi per aco­mi­a­dar-se. Això ara pot entrar en con­tra­dicció amb el que passa en un moment deter­mi­nat, en que s’està morint massa gent al vol­tant, que hi ha pro­ble­mes de risc col·lec­tiu... És una pena, però hem de fer un esforç per valo­rar aquesta neces­si­tat, per no depre­ciar-la.
Suposo que un dels dile­mes és com con­ju­gar el bé comú amb la dig­ni­tat de la per­sona que mor. Vostè creu que s’està acon­se­guint?
Jo no tinc una visió de la situ­ació gene­ral, però sé de molts casos en què sí que s’ha fet bé. He vist que hi ha for­mes ima­gi­na­ti­ves d’acon­se­guir que algú pugui sos­te­nir aquesta mirada. També és bo que la tin­guin els pro­fes­si­o­nals, que no només pro­vin­gui de la com­pa­nyia dels éssers esti­mats, sinó també dels pro­fes­si­o­nals. I a més del pro­blema de malalt, hi ha també el dels fami­li­ars, dels que per­den la per­sona: també sé que hi ha noves for­mes adap­ta­des de con­tacte entre els met­ges i els fami­li­ars, del trac­ta­ment del dol telemàtica­ment, per exem­ple.
En aquest sen­tit la tec­no­lo­gia ens està aju­dant.
Sí, molt. Aquesta malal­tia ha ser­vit per posar de mani­fest la gran uti­li­tat de les tec­no­lo­gies. Seria impos­si­ble un con­fi­na­ment com el que s’està acon­se­guint sense una tec­no­lo­gia que tot­hom té a casa. I no parlo només de les xar­xes soci­als. Ima­gi­nem-nos tot això sense tele­visió, sense ràdio, sense mòbils...
El docu­ment diu que cal garan­tir l’acom­pa­nya­ment d’un fami­liar pro­por­ci­o­nant-li la pro­tecció adi­ent i el com­promís d’aïlla­ment poste­rior. S’està fent així?
S’està inten­tant. Cada vegada que es pot, es fa. El que és impor­tant és que els pro­fes­si­o­nals vegin la importància que té, i que els ciu­ta­dans en com­pren­guin la difi­cul­tat. Si és així, ja sor­ti­ran a cada lloc for­mes de fer-ho. Jo he que­dat sorprès de la capa­ci­tat d’algu­nes ins­ti­tu­ci­ons, d’alguns hos­pi­tals, de can­viar en pocs dies, de posar-se al ser­vei d’aquesta situ­ació.
Vostè sem­pre ha defen­sat que qual­se­vol pro­fes­si­o­nal ha d’estar for­mat en cures pal·lia­ti­ves, impres­cin­di­bles en aquests moments. Aquesta pandèmia sem­bla haver-li donat la raó...
Aquesta pandèmica ha demos­trat aquesta neces­si­tat. Es tracta, no només d’inten­tar curar malal­ties, sinó també i sobre­tot d’evi­tar que la per­sona pateixi inútil­ment. Aquest és el pri­mer objec­tiu de la sani­tat. Per això jo he insis­tit tant que qual­se­vol pro­fes­si­o­nal ha de saber sedar, ha de saber apai­va­gar el pati­ment de la gent que s’està ofe­gant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.