De científics a emprendre en cadena
Quatre acadèmics creen una ‘spin-off’ de la seva primera empresa, ZeClinics
Poc més de set anys després d’haver creat la seva primera companyia, els científics Davide D’Amico, Simone Calzolari, Javier Terriente i Ignasi Sahún, n’han posat en marxa una segona. ZeCardio. Es tracta d’una spin off de la firma mare, ZeClinics, dedicada al desenvolupament de fàrmacs per a malalties cardiovasculars.
Els nous fàrmacs venen de la recerca en la larva del peix zebra, un model d’animal transparent, que curiosament té un sistema cardiovascular que fisiològicament parlant, s’assembla més al dels humans que el dels ratolins, amb es quals es treballa habitualment en les proves de recerca de nous fàrmacs.
Els quatre socis eren doctors, treballaven en diverses línies de recerca al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i eren totalment aliens al món empresarial. Però va arribar la crisi, i la ciència va ser un dels sectors que en van sortir més malparats. Els ajuts van desaparèixer dràsticament, el futur es presentava molt incert i tota la recerca feta amb tanta excel·lència corria el perill de quedar-se en un calaix.
D’una conversa informal entre els quatre doctors en un bar de prop del Parc de Recerca Biomèdica, en va sortir la seva primera empresa: ZeClinics, que ofereix serveis a farmacèutiques per fer servir el peix zebra en les recerques de nous fàrmacs.
“No en teníem ni idea, del món dels negocis, però entre els quatre socis ens vam repartir les diverses àrees de gestió i ens vam dedicar a formar-nos, alhora que vam posar en marxa l’empresa”, explica Ignasi Sahun, un dels socis.
La voluntat dels socis és crear noves iniciatives empresarials. Sahún avança que preveuen posar en marxa dues noves spin-offs en els propers quatre anys, una dedicada al sistema nerviós central per a la que ja tenen nom, ZeNeuro, i una segona, que estaria centrada en l’àrea oncològica que es dirà ZeOnco.
Un dels seus punts d’inflexió dintre de la seva recent aventura emprenedora va estar l’any 2016. Aleshores van guanyar un programa europeu per poder desenvolupar un software que pogués analitzar les característiques cardiovasculars de les larves del peix zebra d’una manera més avançada. Van aconseguir l’objectiu, va captar molts més clients i va triplicar els empleats i . Avui són una empresa solvent, que reinverteix tots els beneficis en les seves línies de recerca.
L’any passat van decidir crear la segona empresa que es dediqui exclusivament al desenvolupament de fàrmacs cardiovasculars i a separar aquesta activitat de la de serveis. “ZeCardio disposa de tota la potencialitat dels investigadors, de l’instrumentari, etc. que ja tenim a ZeClinics. Això genera moltes oportunitats, perquè a més d’ investigar en les nostres molècules en podem desenvolupar d’altres per a clients que ens ho demanin”, diu Sahún.
L’spin-off té tres línies de recerca al voltant de malalties cardiovasculars.. “Estem intentant entendre quins són els mecanismes que el peix zebra fa servir per regenerar-se. Volem intentar reactivar aquests mecanismes al cor humà”, explica Carole Jung, investigadora de la firma.