El comerç clama per aturar l’asfixia crònica
El sector exigeix l’ampliació i l’efectivitat real de les mesures d’ajut plantejades des del govern central
“Estem molt emprenyats i molt espantats, i atònits amb el que està fent el govern de Madrid”, denunciava Joan Carles Calbet, president de RetailCat, davant les mesures que haurien de pal·liar el tancament obligat dels comerços no determinats com a serveis essencials, una situació que avui encara continua.
Calbet assegura que als ajuts anunciats pel govern espanyol “no s’hi pot acollir ni el 2% de la gent”, i posa l’exemple del que ha endegat el govern francès: “No es pagaran impostos durant tres mesos, de manera que es congelen tots excepte l’IVA; exempció d’abonar els crèdits als bancs durant sis mesos i les empreses poden demanar crèdits de fins al 25% de la facturació que van tenir l’any passat, a interès 0, amb un any de carència i a retornar en un màxim de set anys.” Des de RetailCat es demana “aturar el temps per als impostos i la suspensió dels pagaments a tots els nivells, o en cas contrari, hi haurà gent que ja no tornarà a obrir”, reclama Calbet.
Abandonament.
PimeComerç i Foment ja alertaven a finals de març del cop que podia suposar el confinament per al sector comercial, la restauració i els serveis. Auguraven que el 70% de les empreses d’aquests sectors es veuran abocades al preconcurs o al concurs de creditors, i que la majoria acabaran tancant si no s’aproven mesures d’urgència econòmica. Es demanava la suspensió imminent del pagament d’impostos i l’accés total i ràpid al crèdit. Ni una cosa ni l’altra.
Davant d’aquesta situació, Goñi afirma: “Els monstres del comerç electrònic ens estan menjant; els han deixat via lliure.”