Gran angular

Edificis xacrosos

El confinament ha posat el focus sobre l’estat dels habitatges que pateixen de falta de conservació i envelliment

Els aparelladors reclamen un observatori del manteniment

Pro­ba­ble­ment, un dels col·lec­tius pro­fes­si­o­nals que més conei­xe­ment té de la salut dels nos­tres edi­fi­cis és el dels bom­bers, ja que una part de les seves sor­ti­des diàries estan rela­ci­o­na­des amb la cai­guda d’ele­ments arqui­tectònics de les façanes. Des del 2016, Anto­nio Tru­ji­llo, un arqui­tecte tècnic de Cuenca, reco­pila totes les inter­ven­ci­ons de què té conei­xe­ment per la premsa en un per­fil de Twit­ter amb el nom de Cor­nisómetro. Doncs bé, en els anys 2016 i 2017, va comp­ta­bi­lit­zar fins a 1.079 inci­dents a tot l’Estat, en la mei­tat dels quals se n’asse­nyala la causa: en el 35% es tracta d’immo­bles aban­do­nats; en el 18% i el 14% s’asse­nya­len la pluja i el vent, res­pec­ti­va­ment, com a res­pon­sa­bles i en el 14%, la falta de con­ser­vació (segu­ra­ment en els ante­ri­ors aquesta és també la raó de fons). “Hi ha una falta total de cul­tura del man­te­ni­ment al nos­tre país”, asse­gura Fran­cisco Diéguez, direc­tor gene­ral de l’Ins­ti­tut de Tec­no­lo­gia de la Cons­trucció de Cata­lu­nya (ITeC).

Ara bé, Diéguez segrega el sec­tor “indus­trial”, és a dir els hotels, hos­pi­tals o ofi­ci­nes, on les tas­ques de man­te­ni­ment estan més o menys pro­gra­ma­des i s’exe­cu­ten reli­gi­o­sa­ment, del resi­den­cial, on la divisió horit­zon­tal de la pro­pi­e­tat dels immo­bles con­tri­bu­eix a la falta d’obser­vança de les nor­mes de custòdia més ele­men­tals.

A aquesta falta de cul­tura se suma l’enve­lli­ment del parc. Segons el dar­rer cens de població i habi­tat­ges del 2011, a Cata­lu­nya hi ha 1.177.321 edi­fi­cis d’habi­tat­ges. D’aquests edi­fi­cis, una mica més de 700.000 es van cons­truir abans dels anys vui­tanta, és a dir que gai­rebé un 60% de parc d’habi­tat­ges té més de qua­ranta anys de vida. Cal recor­dar que als qua­ranta-cinc anys és obli­ga­tori pas­sar la ins­pecció tècnica (ITE). La ITV dels edi­fi­cis està pro­por­ci­o­nant infor­mació molt valu­osa sobre el seu estat. S’ha de dir, però, que les sol·lici­tuds de cer­ti­fi­cats pre­sen­ta­des varia molt d’un any a un altre, perquè l’acti­vació de les comu­ni­tats de pro­pi­e­ta­ris sovint res­pon a cam­pa­nyes infor­ma­ti­ves i ame­na­ces de sanció. Així, el 2018, com a res­posta a una carta de la Gene­ra­li­tat, les sol·lici­tuds es van més que tri­pli­car, pas­sant de 9.062 el 2017 a 29.666 el 2018. Els resul­tats són que només el 13% dels edi­fi­cis tenen infor­mes d’apte sense deficiències. Una mica més del 40% pre­sen­ten deficiències lleus i el 32%, deficiències impor­tants. En el 10% dels casos es denega per pro­ble­mes molt greus que pre­sen­ten risc per a per­so­nes o béns.

Des del 2011 i fins al juny del 2019, s’havien pre­sen­tat 67.288 ITE en el con­junt del ter­ri­tori, una xifra molt allu­nyada de l’estoc total d’habi­tat­ges. Per això, el Col·legi d’Apa­re­lla­dors, Arqui­tec­tes Tècnics i Engi­nyers d’Edi­fi­cació de Bar­ce­lona pensa que cal fer més esforços per aug­men­tar el conei­xe­ment de la salut real dels edi­fi­cis d’habi­tat­ges i pro­posa la cre­ació d’un baròmetre del man­te­ni­ment dels edi­fi­cis que per­meti fer un bon diagnòstic del parc edi­fi­cat i amb l’objec­tiu de poder impul­sar polítiques públi­ques. “Neces­si­tem agre­gar totes les dades de què dis­po­sem, amb les de l’ITE no n’hi ha prou, per fer polítiques públi­ques basa­des en infor­mació i no en ide­o­lo­gia”, afirma Jordi Mar­rot, cap de la uni­tat de reha­bi­li­tació i medi ambi­ent del Col·legi. Mar­rot posa l’exem­ple del govern basc, que amb el big data i la intel·ligència arti­fi­cial ha acon­se­guit posar cara a la rea­li­tat del parc d’habi­tat­ges del País Basc. Entre altres infor­ma­ci­ons, també incor­po­ren les de les sor­ti­des dels bom­bers. L’objec­tiu és fer polítiques de bis­turí i ajus­tar les actu­a­ci­ons. La pre­cisió és impor­tant en aquests moments: “Els pròxims anys s’haurà de fer una inter­venció de gran enver­ga­dura, el futur depèn de les actu­a­ci­ons que es facin sobre la ciu­tat cons­truïda”, pre­veu Mar­rot.

El repte també està en l’adap­tació als nous reque­ri­ments nor­ma­tius més exi­gents en aspec­tes com l’eficiència energètica i el medi ambi­ent. La pri­mera regu­lació sobre l’aïlla­ment tèrmic dels habi­tat­ges és del 1979, però era molt tèbia; això vol dir que bona part del parc està obso­let i s’haurà de posar al dia. També caldrà millo­rar la pro­tecció davant del radó, un gas que pro­voca càncer. Quan es cons­tru­eix un habi­tatge nou ja es té en compte com actuar, però cal veure què es fa amb els edi­fi­cis cons­truïts. L’ami­ant i el ciment alu­minós, uti­lit­zats com a mate­ri­als cons­truc­tius en el pas­sat, també supo­sen rep­tes que cal abor­dar. “Sense un obser­va­tori són pro­ble­mes difícils d’ata­car”, insis­teix Mar­rot.

Des de l’ITeC es pro­posa un nou enfo­ca­ment de l’edi­fi­cació. “Nosal­tres defen­sem que a efec­tes de cal­cu­lar el cost s’ampliï el focus i que es vegi tot el cicle de vida de l’edi­fici, començant pel pro­jecte i la cons­trucció, però con­ti­nu­ant pel període d’explo­tació i arri­bant al final de la vida de l’immo­ble”, explica Diéguez. Segons això, el cost de cons­truir és només una part petita del cost glo­bal, ni en les obres més sofis­ti­ca­des arriba al 50%. La part més impor­tant és la con­ser­vació que allarga la vida de l’immo­ble. Diéguez cal­cula que anu­al­ment s’hau­ria d’inver­tir entre un 3 i 4%, és a dir entre 3.000 i 5.000 euros, a aquesta fita.

Són càlculs que ara no es fan. La gent com­pra un pis pel preu ini­cial, per la ubi­cació o per raons estètiques. Si el man­te­ni­ment pesés en la decisió, can­vi­a­rien algu­nes coses: per exem­ple, la qua­li­tat de la cons­trucció: “Estaríem dis­po­sats a inver­tir més per una obra que després ens ajudés a estal­viar al llarg del seu cicle de vida. “Ara tenim una visió molt limi­tada”, es lamenta Diéguez.

Vendavals més forts i pluges més intenses

Els estralls que han causat els darrers temporals estan posant en qüestió els supòsits tècnics amb què s’edifica. “Les pluges i els vents són ara més forts i més freqüents i caldrà canviar la normativa per adaptar-la”, preveu Jordi Marrot. També es farà més necessari que mai treballar de manera preventiva per evitar els accidents com a conseqüència de la caiguda d’elements arquitectònics en aquestes episodis climàtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.