Focus

UE més aparent que real

Les desavinences entre els estats deutors del Sud i els creditors del Nord en la cerca d’una solució de corresponsabilitat com podrien ser els eurobons fa perdre credibilitat a la UE

Cal fer rutllar l’economia perquè l’Estat recuperi ingressos

La crisi sanitària ha tor­nat a ser malau­ra­da­ment, una ocasió perquè es car­re­guin de raons els que veuen la UE més com una com­pe­tició de dues divi­si­ons o una família dis­fun­ci­o­nal que com el que s’escau­ria, una comu­ni­tat d’auxili mutu incon­di­ci­o­nal entre els seus inte­grants.

La pugna entre els fal­cons del Nord, ale­manys i holan­de­sos, i coloms del sud, ita­li­ans i espa­nyols, per veure de quina manera Europa s’auxi­lia a si mateixa ha dut altre cop al pri­mer pla la impos­si­bi­li­tat d’una unió plena, en què els rics assi­mi­lin que han de com­par­tir deute amb els que no ho són tant. Més enllà d’habi­li­tar un paquet d’ajut imme­diat de 500.000 mili­ons d’euros en crèdits i un pla de recu­pe­ració, la impos­si­bi­li­tat d’arri­bar al com­promís, sòlid, amb títols de deute comú euro­peu, amb el suport dels 19 de la Zona Euro, cosa que evi­ta­ria a països als més endeu­tats, com Grècia, Itàlia o Espa­nya haver de pagar quan­ti­tats astronòmiques per poder finançar-se als mer­cats, torna a fer miques la fe en el pro­jecte euro­peu.

Fal­cons i coloms.

Els països menys endeu­tats, que fugen espe­ri­tats de la idea d’uns “coro­na­bons” soli­da­ris sem­blen obli­dar que s’han bene­fi­ciat àmpli­a­ment del mer­cat únic durant tots aquests anys i dels grans exce­dents per compte cor­rent.

El catedràtic d’Eco­no­mia de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) Joan Tugo­res creu que “ara el marc no era un xoc simètric entre deu­tors del Sud con­tra cre­di­tors del Nord, no hi havia cul­pa­bles, sinó una crisi sanitària que afecta totes les soci­e­tats euro­pees.” Al seu parer, es dona­ven totes les con­di­ci­ons per mutu­a­lit­zar el deute, “s’hau­rien de per­dre les manies sobre si al final hi ha un deute per­petu, s’arxiva al balanç del BCE i no es paga. Ha estat una fórmula amb tra­dició, rees­truc­tu­rar deute ja s’ha donat altres vega­des.”

Per al pro­fes­sor Tugo­res, la UE també més aviat que tard hau­ria de refle­xi­o­nar sobre la con­veniència d’habi­li­tar una renda bàsica, “incon­di­ci­o­nal i tran­sitòria”, donat que “seria una forma de democràcia monetària directa, efi­ci­ent i equi­ta­tiva.”El pro­blema però, “serien els sis­te­mes polítics de cada estat, que vol­drien ser-ne els inter­me­di­a­ris i es tor­na­ria a per­dre un temps preciós.”

Per a Tugo­res és clar que és el moment de mesu­res excep­ci­o­nals, i quan es pugui es torna a la con­so­li­dació fis­cal.”

Per al pro­fes­sor d’Eco­no­mia d’Esade, Josep Manuel Coma­jun­cosa, és clar que durant el temps d’atu­rada, “la solució imme­di­ata ha de ser els diners des de l’helicòpter, un suport econòmic dels estats als ciu­ta­dans, per després esco­me­tre la represa. És fona­men­tal garan­tir els flu­xos de diners per evi­tar falli­des d’empre­ses i aco­mi­a­da­ments.” En una fase de represa, cal­dria “fer un esforç impor­tant de des­pesa pública en camps, per exem­ple, com la recerca, i bai­xar l’IVA durant un temps, per espe­ro­nar el con­sum.” Cal­dria ser valent, “i no tenir por al cost fis­cal, amb el benentès que si l’eco­no­mia no rut­lla, l’Estat no té ingres­sos.”

Els 750.000 mili­ons d’euros que el BCE vol des­ti­nar per a la com­pra d’actius, amb la pos­si­bi­li­tat d’anar més enllà, pot ser fona­men­tal, en opinió de Coma­jun­cosa, perquè l’aug­ment del deute públic dels estats no es tra­du­eixi en un inde­sit­ja­ble aug­ment des­fer­mat dels cos­tos del seu finançament. “El BCE podria com­prar bons a par­tir dels crèdits del MEDE, que esde­vin­drien així una mena de coro­na­bo­nus.” Una solució que al seu parer “s’hi podria recórrer per un temps con­cret, amb una emissió deter­mi­nada.”

Una mala con­cer­tació de la solució per afron­tar la crisi podria con­duir la UE a la seva des­in­te­gració, si els països del Sud esgri­mei­xen com a argu­ment nego­ci­a­dor la sor­tida de la UE, com ja es comença a pro­jec­tar en deter­mi­nats fòrums.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.